keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Intialainen kalacurry



Helppo, nopea ja ihanan intialaisen mausteinen, arkicurry kalasta. Olen aina ajatellut, että intialaisen ruoan valmistamiseen menee tolkuttomasti aikaa. Väärässähän minä siinä ajatuksessa olen ollut, onneksi, sillä tämä curry kypsyy hetkessä ja on todella hyvää!

Söimme kalacurrya intialaisen kukkakaaliriisin (lisäsin kukkisriisin reseptiin 1 tl juustokuminaa) kanssa ja maut sopivat toisiaan täydentäen hienosti yhteen. Currya voi kyllä syödä sellaisenaan tai lisätä vielä joukkoon vähän kasviksia kuten kukkakaalia, porkkanaa, pinaattia, kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Kasvikset voi lisätä curryn joukkoon samaan aikaan tomaatin kanssa, jotta ne ehtivät kypsyä sopivasti. Tomaattinen currykastike on kuin intialaisittain maustettua marinaaraa, yksinkertainen tomaattikastike mahtavilla mausteilla.

Idean arkicurryn valmistamiseen löysin Camellia Panjabin Intialainen keittokirja – 50 parasta Intian currya ja paljon, paljon muuta (Gummerus 1997) -keittokirjasta. Kirjassa esiteltiin mielestäni erinomainen, yksinkertaisen currykastikkeen valmistus, jonka höysteeksi voi valita kanaa, lammasta, kalaa tai kasviksia. Kokkailusta innostunut tyttäreni halusi tehdä curryn itse, joten minä muovasin reseptin tähän päivään sopivaksi ja neuvoin tyttärelleni miten curry valmistetaan. Todettakoon vielä, että tytär valmisti meille ihanan kalacurryn ihan itse :)


Intialainen kalacurry
4:lle

600–700 g kalaa fileenä, paloiteltuna (haukea, seitiä, siikaa tai ahventa)

tomaattinen curry:
2,5 dl vettä tai kookosmaitoa
6        tomaattia kuutioituina (tai 600 g tomaattimurskaa)
2        sipulia silputtuina
3        valkosipulinkynttä hienonnettuina
1,5 rkl inkivääriä raastettuna
2 tl     korianterijauhetta
1,5 tl  paprikajauhetta
1 tl     juustokuminaa
1 tl     garam masalaa
1 tl     kurkumaa
suolaa ja mustapippuria

pinnalle:
0,5 dl korianteria silputtuna

Kuullota sipulia pannulla minuutin ajan. Sekoita joukkoon valkosipuli, inkivääri, korianterijauhe, paprika, juustokumina, garam masala ja kurkuma. Lisää vesi ja tomaatit. Hauduta kastiketta kannen alla 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ripottele kalapalat kastikkeen päälle. Kääntele ne varovasti sekaisin kastikkeeseen, jotta ne eivät pääse rikkoutumaan. Laita kansi päälle ja hauduta kala kypsäksi. Kala kypsyy nopeasti palasten koosta riippuen 3–5 minuutissa. Ripottele kalacurryn pinnalle korianterisilppu.


Jälkikirjoitus:

Marraskuu on sisätiloissa valokuvaukseen haasteellisen harmaa ja pimeä. Teimme tätä ruokaa parin viikon sisällä kahteen kertaan, koska ensinnä ottamani kuvat olivat kertakaikkisen kamalia – hyvä syy kuitenkin tehdä ihanaa ruokaa uudelleen. Ei vieläkään saanut otettua nättejä kuvia, mutta antaa olla näin tällä kertaa. Seuraavaan postaukseen taidan odottaa aurinkoista päivää. Mahtaako niitä enää marraskuussa tulla?

8 kommenttia:

  1. Olet tainnut hurahtaa intialaiseen;D Minunkin keittokirjahyllyssä on muutama intialainen keittokirja,joita ei ole tullut aikoihin avattua,vaikka niissä on monta hyvää ohjetta.Ihana kalacurry:) KIva että sulla on noin hyvä apulainen keittiössä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, intialainen ruoka on ollut herkkuani sitten ensi tapaamisesta joskus 1990- luvun alussa alkaen. Tuo keittokirjani ei ole mikään huipputeos, mutta sitä selaillessani löytyi kiva idea. Minulla on pari muutakin intialaista keittokirjaa, mutta nekään eivät ole häikäiseviä, joitain kivoja juttuja löytyy kyllä. Jos joku osaa ehdottaa erinomaisen intialaisen ruoan keittokirjan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, ilahtuisin suunnattomasti ;)

      Olen erittäin onnellinen apukokin äiti!

      Poista
  2. Kauniin punaista ja lämmittävän näköistä curryä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja :)

      Curryt sopivat juurikin lämmittämään marraskuun harmaudessa.

      Poista
  3. Herkullisen näköistä ja kuuloista, tätä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Krista :)

    Voin lämpimästi suositella – meillä koko perhe tykkäsi. Itselle taas tämä oli helppoa ja nopeaa valmistaa ;)

    VastaaPoista
  5. Tämä oli todella hyvä ja helppo, kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...