torstai 14. marraskuuta 2013

Intialainen kukkakaaliriisi ja kurkkuraita



Valloittavan hyvän kasvislisukkeen ruoalle saa yllättävän helposti ja nopeasti kukkakaaliriisistä intialaisittain maustettuna. Kukkisriisin kanssa maistuu maukas ja muun aterian mahdollisia polttavia makuja erinomaisesti loiventava raikas kurkkuraita.

Olen erittäin tykästynyt maustettuihin kukkisriiseihin ja -couscouseihin.  Intialainen kukkisriisi minun tapaani valmistettua ja maustettua kukkisriisiä, joka maistuu aivan ihanalta. Mausteista leviää keittiöön huumaava tuoksu ja perheeni ilahtuu hoksatessaan saavansa nautiskella intialaista ruokaa. Kukkisriisi rouhiintuu mahdottoman sukkelasti surauttamalla monitoimikoneen leikkuuterää pienen hetken, se on hirmuisan helppoa ja nopeaa. 

Käytän kukkisriisin kypsennykseen jonkin verran rasvaa, mutta voit vaihtaa rasvan tilalle tilkan valkoviiniä tai kasvislientä. Alle desilitra riittää hyvin. Tarkoituksena on saada kuivahko, mutta mehevä kukkisriisi. Tyttäreni mielestä intialainen kukkisriisi on "älyttömän hyvää", niin minustakin :)

Kurkkuraitaan voi kurkkuraasteen jättää valuttamatta, jolloin raidasta (vai raitasta) tulee juoksevampaa. Minä pidän tämäkästä soosista, joten minulla on tapana valuttaa kurkkuraaste ennen sen lisäämistä jogurtin joukkoon. Perinteisempi tapa tehdä kurkkuraitaa on ohuempi kastike kuin minun hieman paksumpi raitani. Paksu raita sopii myös dippailuun – vaikkapa iltapalalle laittaa ison lautasellisen eri värisiä kasviksia dipattavaksi kurkkuraitaan. 



Intialainen kukkakaaliriisi

1       kukkakaali
1       sipuli hienonnettuna
1       valkosipulinkynsi hienonnettuna 
1-2 rkl mantelirouhetta
1 tl     currya
1 tl     garam masalaa
25 g   voita tai kookosöljyä
0,5 dl korianteria tai minttua silputtuna
1–2 rkl limen tai sitruunan mehua
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät lehdet ja kukkakaalin varsi talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- tai yleiskoneen leikkuuterällä muruksi, kukkakaaliriisiksi.

Kuullota sipulia pienessä määrässä rasvaa minuutin ajan. Lisää pannulle valkosipuli, curry ja garam masala. Kääntele mausteet sekaisin sipuliin, lisää pannulle loput rasvasta ja kukkisriisi. Hauduttele kukkisriisiä kypsäksi noin 10 minuutin ajan, säilyttäen kukkakaalissa pienen purutuntuman. Lisää pannulle tarvittaessa vähän lisää rasvaa tai pieni tilkka kasvislientä, jos kukkisriisi vaikuttaa turhan kuivalta. Sekoita mantelirouhe riisin joukkoon. Mausta kukkisriisi limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Ennen tarjoamista sekoita joukkoon korianteri.



Kurkkuraita

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl kurkkua raastettuna
0,5 dl korianteria tai minttua hienonnettuna
1 tl     korianterijauhetta
1 mm juustokuminaa
1 mm paprikajauhetta tai pieni ripaus cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria


Laita kurkkuraaste viideksi minuutiksi siivilään ja anna ylimääräisen veden valua pois. Purista lopuksi raasteeesta loput vedet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Laita kurkkuraita jääkaappiin makuuntumaan ainakin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.


*****


Muita intialaisia kokkailuitani löydät näistä linkeistä:
intialaisia ruokia (kaikki blogini intialaiset reseptit)
sitruunakukkisriisi ja yksinkertainen kurkkuraita (osana intialaisen menun reseptejä)
maa-artisokka-tomaattiraita

6 kommenttia:

  1. Kukkisriisi on kyllä niin kätevää(just käytin sitä kukkispihveihin) ja hyvää:) Intialaiset maut varmanakin sopivat hyvin siihen!

    VastaaPoista
  2. Juu, kukkisriisi on todella monikäyttöistä ja minustakin tooosi hyvää! Ne kukkispihvit ovat to do -listalla ;)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista! Intialainen ruoka on kauhiasti haukutellut viime aikoina. Olen laittanut näitä "riisi"ohjeitasi muistiin, jotta testailen kun aika on kypsä =Vekara on kypsä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut vekarat kasvavat suhteellisen hitaasti. Esimerkiksi mieheni on oppinut luulemaan, että kukkis, kaalit (kaikki mahdolliset), maksa ja punajuuri ovat järjestäen pahoja. Hän kyllä syö naama hieman vinksallaan kaikkia edellä mainittuja, mutta kun teen taikoja *simsalabim* ja tarjoan näitä maustettuja riisejä ja couscouseja, hän ihmettelee, mitä hyvää tämä oikein on ;)

      Poista
  4. Olisipa hienoa päästä joskus Intian eri keittiöiden kierrokselle paikan päälle! Raita on ihana raikastaja ja poltteen helpottaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kerran piipahtanut Mumbaissa kahden yön verran. Sehän on ihan liian vähän, mutta pieni kurkistus jo osoitti ihanan ruokaparatiisin olemassa olosta. Olisi ihanaa päästä kunnon kierrokselle. Intialainen ruoka on mahtavaa!

      Raita myöskin rules ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...