keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kuohkea, vispattu juustomunakas – Omelette soufflée au fromage


Muhkea ja ilmavaksi vispattu juustomunakas antaa vähän juhlan tuntua tavalliseen munakkaaseen nähden. Lisäksi tämä munakas on monikäyttöinen, koska sen voi tarjota suolaisena tai makeana; täytteenä voi käyttää kaikenlaisten ihanien suolaisten herkkujen lisäksi marjoja ja hedelmiä. Tosin makeisiin vispattuihin munakkaisiin laitetaan vain kananmunaa ja ripaus makeutta. Ihanan yksinkertaista ja silti jotenkin hienoa!

Vispattu munakas ei ole lainkaan konstikas valmistaa, kunhan muistaa ottaa kananmunat ajoissa huoneenlämpöön. Huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdottuvat helposti. Ennen valkuaisten vaahdottamista, kannattaa kaikki muut ainekset mitata (ja raastaa) valmiiksi. Koko kokkailu on todella nopea toimitus.

En tiedä, miksi tätä munakasta tulisi kutsua. Yritin etsiä tietoa netistä ja keittokirjoistani, mutta mitään ei tullut vastaan. Otan vastaan mielelläni suomenkielisen nimen omelette souffléelle. Sanakirjan mukaan soufflé tarkoittaa kohokasta. Soufflé ja soufflée tulevat verbistä souffler – puhaltaa, tuulla ja hengittää. Kohokkaissa, souffléissa käytetään hieman jauhoja, joita munakkaassa, omelette souffléessä ei käytetä. Munakaskohokas. Kohomunakas. Vispimunakas. Puhallusmunakas. No, minä kutsun tätä tähän hätään vispatuksi munakkaaksi.

Minun piti vatkata tämä munakas blogiini aikaa sitten, mutta valurautapannuni oli jäänyt mökille. Kyllä minulla on lähes kaikki tarpeellinen kummassakin paikassa, mutta valurautapannuja en ole saanut vielä hankittua molempiin koteihin. Pannu saa meillä matkustaa kahdesti vuodessa; keväällä mökille, syksyllä kotiin. Nyt on pannu kotona ja olen saanut tehtyä ihanaa vaahtomunakasta. – Kyllä tämän paistaa muillakin kuin valurautapannuilla, mutta pannun tulee olla uuninkestävä. Muut pannuni eivät hantaakin osalta uunista oikein pidä ;)

ihan ihanaa!

Vispattu juustomunakas (Omelette soufflée au fromage)
1–2:lle

3      kananmunaa
3 rkl parmesaania raastettuna
3 rkl cheddaria, mustaleimaista emmentalia tai gruyèreä raastettuna
1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

koristeeksi:
1 rkl parmesaania raastettuna
1 tl   ruohosipulia silputtuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Ota kananmunat ajoissa huoneenlämpöön, niiden tulee olla huoneenlämpöisiä alkaessasi vatkaamaan niitä. Laita nokare voita sulamaan pannulle (pannun tulee olla uuninkestävä).

Erottele valkuaiset isompaan, keltuaiset pienempään kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Valuta varovasti keltuaisliemi, ripottele myös puolet juustoista, ruohosipuli, hieman suolaa ja pippuria  valkuaisvaahdon päälle. Kääntele kaikki varovasti sekaisin, valkuaisvaahdosta saa jäädä joitain valkoisia palleroita munakasmassaan. Varo sekoittelemasta liikaa, ettei munakkaan ilmavuus lässästäisi.

Tarkista, että voi on sulanut paistinpannulla ja että pannu on kuumentunut. Kääntele pannua niin, että saat rasvaa pannun reunoille. Kumoa munakasmassa varovasti pannulle, levitä veitsellä kevyesti munakkaan pintaa tai kopauta pannua hieman, jotta munakasmassa leviää pannulle. Paista lieden puolella teholla munakasta minuutin ajan. Ripottele munakkaan päälle loput juustoraasteet. Nosta pannu uuniin keskitasolle ja kypsytä munakasta 3–4 minuutin ajan.

Nosta munakas uunista. Pyöräytä munakas lautaselle (voit lisätä muitakin täytteitä tässä kohden). Taita se kahtia, ripottele pinnalle parmesaania ja ruohosipulia.


6 kommenttia:

  1. Kertakaikkisen muhkean näköinen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja :)

      Mietinkin, että ne, joiden yleensä on hankala saada kuohkeita munakkaita voisivat kokeilla tätä reseptiä. Mielestäni resepti on helppo ja vispailun ja sekoittelun jälkeen homma hoituu lähes itsestään.

      Poista
  2. Monenlaista munakasta on tullut tehty, mutta ei tällaista. Ihanan näköinen. Kokeiluun heti huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ankerias :)

      Täytyy myöntää, että viikon ehkä ainoana aurinkoisena päivä valokuvatkin paistavat aurinkoa ja munakaskin näyttää houkuttelevammalta kuin harmaudessa ja pimeydessä valokuvatut ruoat.

      Poista
  3. Ihana kuohkeus yhdessä niiden rakastamieni juustojen kanssa - pakko olla herkkua. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...