sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Lihapullia aamiaisella – aamiaislihapullat


Toki näitä lihapullia saa syödä muulloinkin kuin aamiaisella, mutta Amerikassa aamiaispöytään kuuluu muun muassa aamiaismakkarat, joiden innoittamana olen tämän reseptin tehnyt. Aamiaismakkarat tehdään usein possun tai kalkkunan jauhelihasta. Keskeinen mauste on salvia. Aamiaismakkarat ovat suoleen puristettuja makkaroita (breakfast sausages) tai niistä on tehty makkarapihvejä (sausage patties), jauhelihataikina on sama kummassakin. Tällä samalla reseptillä voi lihapullien lisäksi tehdä niin makkaroita kuin makkarapihvejä, toisin sanoen jauhelihapihvejä ;)

Näin pitkänä viikonloppuna ennättää hyvin paistaa aamiaislihapullia perheelle. Lihapullat voi kuitenkin paistaa valmiiksi jo aikaisemmin, ne voi haluessaan pakastaa ja tarvittaessa ne saa nopeasti kuumennettua pannulla. Nämä sopivat niihin aamuihin, kun pitää saada tukeva aamupala. Munakokkeli tai munakas ovat minun mielestäni oivia kavereita aamiaispullille.


Aamiaislihapullat

400 g sika-nauta tai possun jauhelihaa
1        sipuli hienonnettuna
3 rkl   salviaa hienonnettuna
2 rkl   timjamia hienonnettuna
1 rkl   persiljaa hienonnettuna
1 tl     suolaa
0,5 tl  korianterijauhetta
1 mm cayennepippuria
mustapippuria

Kuullota sipulia pannulla ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista pieni maistiaispala ja tarkista, että maut ovat kohdallaan. Pyörittele jauhelihataikinasta pieniä lihapullia kylmään veteen tai öljyyn kostutetuin käsin. Paista lihapullat pannulla tai 225 asteessa noin 20 minuuttia kypsiksi.  

*****

Jälkikirjoitus:

Aamiaislihapullat eivät ole järin jouluinen ruoka, mutta näitä meillä syötiin tänä viikonloppuna. Hyviä olivat! 

Joulupuuhat ovat meilläkin hyvässä vauhdissa. Blogiin en juurikaan ehdi kirjoitella, kun puuhaa riittää kotona vaikka kuinka. Ensimmäiset kolme saaristolaisleipää olen leiponut tänään. Leivon niitä joulukuun aikana runsain määrin lahjoiksi ystäville ja sukulaisille. Piparkakkutalo on paistettuna, ikkunat liimattuina ja kattolevyt koristeltuina. Huomenna koitamme tyttäreni kanssa ehtiä koristelemaan piparkakkutalon seiniä. Pihalla tuikkii lyhdyissä kynttilöitä, koska pihatiemme olisi muutoin vallan pimeä. Joulukoristeilla ja -valoilla olemme kotia somistaneet jouluisaan tunnelmaan. Meillä joulua fiilistellään koko joulukuu ja vähän vielä tammikuullekin.



2 kommenttia:

  1. Lihapullat aamulla on hyviä!

    Me vietettiin joulua jo viikko sitten kun koko suku on jouluna reissussa. Huhmaressa ei näin ollen ole kovinkaan paljon joulustressiä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on vietetty muutama joulu siirrettynä versiona, kun olemme olleet reissussa. Joulua ilman emme osaa olla, joten jouluaatto on tarpeen vaatiessa vaihtanut paikkaa. Pienempänä lapset kirjoitttivat tällöin joulupukille, että olemme matkoilla aattona, joten jos joulupukki ehtisi tulla vaikka vähän myöhemmin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...