tiistai 28. tammikuuta 2014

Caesarsalaatti


Caesarsalaatti sopii aterialle kuin aterialle. Kun sen tekee raikkaista hyvistä aineksista, se onnistuu aina ja on mielestäni yksinkertaisuudestaan huolimatta hienostunutta ja herkullista tarjottavaa.

Salaatin kastikkeesen käytetään yleensä muiden muassa kananmunan keltuainen. Käytän kuitenkin tällä kertaa kokonaisen kananmunan siihen. Reseptiä suunnitellessani löysin Julia Childin kertomuksen ensikokemuksestaan caesarinsalaatista matkaillessaan vanhempiensa kanssa Meksikossa, Tijuanassa. He viivähtivät tovin Caesar Cardinin ravintolassa vuonna 1925 tai 1926, Julia ei muistanut vuotta tarkalleen. Caesarinsalaatti tehtiin ruokailojoiden vieressä ja ihmetystä herätti se, että salaattikastikkeeseen lisättiin yhden minuutin ajan keitetty, kokonainen kananmuna. Ja salaattiin krutonkeja sekä parmesaania! Tämä tarina löytyy edellä merkitsemäni linkin mukaan Julia Child's kitchen -keittokirjasta. Tätä keittokirjaa minulla ei vielä ole, mutta tilaan sen tuota pikaa ;)

Caesarsalaatti on erinomaista selaisenaan, mutta ruokaisian siitä saa lisäämällä siihen jonkin mieluisan lisukkeen: grillattua kanaa, lohta tai kovaksi keitetyn kananmunan. Minä olen valmistanut caesarsalaatin marinoitujen jättikatkarapujen kera, voi miten ihania ne ovatkaan!

Harjoittelin tekemään ruokavideota Instagrammiin, joten caesarinsalaattini valmistus löytyy sieltä nopeana, 15 sekunnin mittaisena videona, siis Hiidenuhman keittiöstä.

Caesarsalaatti 

1 ruukku romainesalaattia silputtuna
1 ruukku rucolaa karkeasti silputtuna
2 dl parmesaania karkeaksi raastettuna tai lastuina


kastike:
0,5 dl oliviöljyä

1        kananmuna
4        anjovista tai sardiinia hienonnettuina
1        valkosipulinkynsi silputtuna
2 rkl   sitruunan mehua
1 tl     worcestershirekastiketta
mustapippuria
(suolaa tarvittaessa)

koristeeksi:
parmesaaniraastetta tai rucolaa

sekä halutessasi:
leipäkrutonkeja (valkosipulilla maustettuun öljyyn kostutetut leipäkuutiot paistetaan rapeiksi pannulla tai uunissa)

Laita kananmuna kiehuvaan veteen kevyesti kypsymään yhdeksi minuutiksi. Nosta muna vedestä ja jäähdytä se kylmässä vedessä.

Napauta kananmunan kuori toisesta päästä rikki. Valuta keltuainen ja kaavi pienellä lusikalla valkuainen kuoresta kapeaan kulhoon. Mittaa joukkoon öljy, anjovis, valkosipuli, sitruunan mehu ja worcertershirekastike. Rouhi päälle mustapippuria. Surauta ainekset sauvasekoittajalla sakeaksi kastikkeeksi. Tarkista maku.

Sekoita salaatit kulhossa. Juuri ennen ruokailua kaada kastike salaatin joukkoon. Sekoita hyvin ja kääntele vielä parmesaani salaattiin. Koristele parmesaanilla ja halutessasi krutongeilla.

12 kommenttia:

  1. Caesarsalaatti on kyllä klassikko. :) Se oli ennen yksi suosikeistani, mutta uskon kerran saaneeni pilaantunutta salaattia. Sen jälkeen en ole enää voinut sietää anjoviksen makua kastikkeessa, vaikka ennen ei ollut mitään ongelmaa. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kurjaa, jos saa vanhentunutta ruokaa. Juuri raaka-aineiden tuoreus ja raikkaus tekee ruoasta hyvää. Kurjat makukokemukset saavat aikaan näitä inhokkeja. Murr...

      Kokeile tehdä caesarsalaattia joskus ilman anjovista ja tarkista tällöin salaattikastikkeen suolaisuus sopivaksi. Anjovis tuo kastikkeeseen sen suolaisuuden. Voi tietysti olla, ettei salaatti maistu tällöinkään, mutta aina kannattaa yrittää ;)

      Poista
    2. Jep. Ilman anjovista tehty kastike kyllä maistuu - kun himo iskee niin pitää tehdä itse kunnon kastike. :)

      Poista
    3. Jesh! Kiva, että maistuu :)

      Itse tehtynä ruoka on yleensä aina parasta. Tyttäreni juuri huolestuneena pohti tekevätkö ihmiset itse ollenkaan ruokaa tulevaisuudessa, kun Amerikassakin ihmiset syövät usein aamiaisenkin ravintoloissa. Onneksi Suomessa ainakin vielä osataan arvostaa hyvää kotiruokaa ;)

      Poista
  2. Caesar-salaatti on tosi hyvää:) Mutta mitä anjovista käytit`?`Suomessahan anjovis ei ole samaa kuin Caesar-salaatissa käytetty sardelli,ja siinä menee helposti sekaisin kun englanniksi se on anchovy..Olenkin siitä kirjoittanut seuraavassa postauksessani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin ihan tavallista suomalaisista kaupoista löytyvää anjovista, joka yleensä tehdään kilohailista. Olet ihan oikeassa, että Euroopassa ja muualla anjoviksella tarkoitetaan säilöttyä sardellia. Toisin sanoen me teemme anjovista käyttäessämme suomalaista versiota caesarsalaatista emmekä ihan autenttista. Kun saan Julia Child's Kitchen keittokirjan, teen Julian reseptin mukaisesti ja luultavimmin laitan siihen ihan sardelli-anjovista :)

      Poista
  3. Nam, tuota voisi kyllä syödä kerralla vaikka kulhollisen. Kyllä ne simppelit asiat on usein niitä parhaita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulhollinen caesarinsalaattia tulee helposti popsittua. Poikani rakastaa caesarinsalaattia, joten häntä hemmotellessani pyöräyttän nopeasti salaatin. Jos häneltä jää yhtään yli, saamme me muutkin herkutella salaatilla ;)

      Poista
  4. Tämä vuodenaika on ristiriitainen, tekisi mieli salaattia, mutta eihän nuo tomaatit ja muut ole parhammillaan. Tällä keinoin tulee varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Odotan kevättä ja kesää innolla, jotta saisi tuoreita kotimaisia kasviksia ja hortaa. Nam!

      Poista
  5. Mä olen pitkään etsinyt täydellistä caesar-salaattikastikeohjetta. Tämä vaikuttaa nyt sellaiselta, jota pitää ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, onneksi en tiennyt täydellisen caesar-salaattikastikkeen metsästyksestäsi, olisin nimittäin jännittänyt kovin reseptiä muokatessani ;) Toivottavasti pidät kastikkeesta!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...