maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kanaviillokki ja sitruunainen persilja-kukkakaaliriisi


Täyteläinen ja kermainen kanaviillokki on ollut herkkuani lapsuudesta asti. Sitä voi valmistaa usealla eri tavalla. Tämä resepti on hyvin helppo. Kanaviillokin voi tehdä niin broilerista kuin kanastakin. Kanasta valmistaminen on perinteisempää ja antaa kastikkeelle hieman maukkaamman lopputuloksen. Broilerista saa myös erinomaisen viillokin. Tällä kertaa tein viillokkini broilerista ja ruoka oli hyvää – lapseni kehuivat kastiketta herkulliseksi! Oliko tämä kanaviillokkia, kun se onkin tehty broilerista, vai onko se tällöin broileriviillokkia?

Viillokki, fricassée on keitettyä ja silputtua lihaa, joka sekoitetaan sen keitinlientä sisältävään valeaan kastikkeeseen. Liha voi olla kanaa, kalaa, lihaa tai jopa vain kasviksia (jotka eivät tietenkään ole lihaa). Kanaviillokki lienee alkuperältään ranskalainen ja sitä on löydetty jo keskiajan ranskalaisista keittokirjoista. Suomessa kanan käyttäminen ravinnoksi yleistyi vasta sotien jälkeen, koska kanoja pidettiin talouksissa aikaisemmin lähinnä munien tuottamiseen (lähde: Hilkka Uusivirta, Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja, WSOY 1993). Herrasväen herkkuna kanoja on nautittu Suomessakin sitäkin aikaisemmin; Eva Mannerheim Sparren keittokirjan ensimmäinen painos 1930-luvulla piti sisällään useita kanareseptejä mukaan lukien kanaviillokin (Eva MannerheimSparre, Kreivitär Eva Mannerheim Sparren keittokirja, Herkkusuille ja tavallisille nälkäisille, Otava 1995), eikä se varmasti ole ensimmäinen suomalainen keittokirja kanareseptien kera.

Valmistin viillokin keittämällä kokonaisen broilerin, josta sain kypsää broilerilihaa ja ihanaa kanalientä viillokkia varten. Samaisella reseptillä keitetään kokonainen kana. Jollei kokonaista lintua välitä tai ehdi keittää, voi viillokin tehdä keittämällä broilerin rintaleikkeen tai muita broilerin paloja. Kaikkein yksinkertaisimmillaan käytät viillokkiin aikaisemmalta aterialta ylijäänyttä kypsennettyä broilerinlihaa. Myös kaupan kokonainen grillattu broileri sopii kastikkeeseen hyvin.

Lapsuudenkodissani kanaviillokki maustettiin curryllä. Siksipä se on minulle perinteisin kanaviillkoin mauste. Olen huomannut, että kanaviillokkia saatetaan kutsua myös curry-kanakastikkeeksi. Veikkaisin, että se johtuu joko siitä, ettei kanaviillokki ole tuttu nimitys ruoalle tai sitten kanaviillokki koetaan viillokkien inhokkiruokien maailmaan ja nimellä halutaan hämätä ruokailijaa. Kanaviillokki tai curry-kanakastike – millä nimellä kastiketta kutsutaankin, ilokseni perheeni tykkää siitä kovasti :)

Perinteisesti kanaviillokkia tarjotaan perunan tai riisin kera. Tein perinteitä hipoen viillokin seuraksi sitruunaisen persilja-kukkakaaliriisin. Kukkisriisi sopii viillokin kanssa erinomaisesti ja se on todella nopea valmistaa. Kukkisriisin voi lämmittää uudelleen seuraavana päivänä. Kukkisriisi on herkkuani ja olen tehnyt siitä useita erilaisia variaatioita kukkisriisiresepteiksi. Kukkisriisi on myös siitä ihanaa, että jos sitä jää yli, siitä voi tehdä mainion "hävikistä herkuksi" -ruoan lisäämällä siihen esimerkiksi tonnikalaa, tomaattia ja ruohosipulia. Sitä voi syödä niin kylmänä kuin lämpimänäkin – sain siitä mainion lounaan ;)


Kanaviillokki


noin 7,5 dl broileria/kanaa kypsennettynä ja paloiteltuna (tai noin 500 g kypsentämätöntä broileria)
3,3 dl         kermaa
1 dl            täyteläistä kanalientä
1 rkl           mietoa curryjauhetta
nokare voita
suolaa

Jos käytät kypsentämätöntä lihaa, paista se pannulla kypsäksi.

Sulata voi pannulla. Kääntele curry sen joukkoon. Kaada kanaliemi ja kerma varovaisesti pannulle ja sekoita kastike. Keitä kastiketta vähintään viisi minuuttia, jotta kastike alkaa sakeentua. Lisää kananpalat ja mausta tarvittaessa suolalla. Jos kastike sakeutuu liikaa lisää hieman kanalientä. Jos taas se ei sakeudu tarpeeksi, lisää hieman kermaa ja keitä sitä vielä pieni hetki lisää.


Sitruunainen persilja-kukkakaaliriisi


1        kukkakaali
2 rkl   öljyä/voita tai 0,5 dl kana- tai kasvislientä
0,5 dl persiljaa silputtuna
1 rkl   sitruunan mehua
1 tl     sitruunan kuorta raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät hyväkuntoiset lehdet ja kukkakaalin varsi talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- tai yleiskoneen leikkuuterällä muruksi, kukkakaaliriisiksi.

Kuumenna korkealaitaisella pannulla rasva tai kanaliemi. Lisää kukkismuru pannulle. Hauduttele välillä vähän sekoitellen kukkisriisiä kypsäksi noin 10 minuutin ajan, säilyttäen kukkakaalissa pienen purutuntuman. Lisää tarvittaessa rasvaa tai lientä. Mausta riisi sitruunamehulla, sitruunankuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon persilja.


***** 

Jälkikirjoitus

Valokuvaamaan opettelemiseni on erittäin keskeneräistä. Ensimmäinen kuva on otettu valoisaan aikaan ja se on raikkaampi kuin pimeällä kuvatut kaksi alempaa valokuvaa. En hoksannut kuvatessani, että tumma pöytä tekee kuvista entistäkin raskaampia. Jos muistan seuraavalla kerralla illalla ruokaa kuvatessani, laitan vaalean liinan alle, jotta kuvistani tulisi vähän raikkaampia. On tuo iltasella kuvaaminen haasteellista. Minä haaveilen kesästä ainakin valoisuuden takia.

8 kommenttia:

  1. Olipa hyvä muistutus, että tätäkin herkkua pitäisi joskus valmistaa. :) Kanaviilokki oli lapsena yksi suosikkikouluruokiani, jostain syystä en ole sitä silti koskaan valmistanut itse. Jänskän näköistä tuo kukkakaaliriisikin.

    Hyviä ja selkeitä kuviahan nuo ovat. Itse huomasin tuon saman homman vaalean liinan kanssa, se on kyllä helppo tapa saada kuvista raikkaampia. Onneksi kohta riittää tuota luonnonvaloa myöhempäänkin, helpottaa kummasti kuvaushommia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :)

      Minäkin olen aina tykännyt kanaviillokista. Kukkisriisi näyttää lähes riisiltä. Se on myös todella hyvää. Sitäkin kannattaa kokeilla ;)

      Ihanaa, että päivät pitenevät – jee!

      Poista
  2. Heipsistä hei Hiidenuhma !
    Yleensä en juurikaan kommentoi blogeja joissa piipahtelen, mutta nyt on asiaa :-)
    Jostain ihan sattumalta tänne tupsahdin .. ja hyvä niin. Tämä on kaikkinensa todella ihana ja oikeesti hyvä ja monipuolinen blogi .. täynnä asiaa ja vinkkejä meille lukijoille vapaasti noukittavaksi ... KIITOS !
    Itse olen 60+ ja vasta nyt innostunut opettelemaan uusia tapoja valmistaa ja nauttia syömisiä.
    Olen juurikin samoilla linjoilla kanssasi .. ei sokeria ja turhat valkoiset jauhot pois .. olemme myös löytäneet siemenet ja pähkinät .. siemenleipää ohjeellasi on tehty ja hyväksi todettu .. jää meillä vakkarileiväksi, kiitos siitä. Tätä uutta tapaa syödä on toteutettu vuodenalusta ja vaikka painonpudotuksesta ei meillä ole tarve niin siltikin paino on pudonnut minulta 4 ja papalta 3 kg.
    Toivotan sinulle terveyttä ja intoa jatkaa tätä ihanaa blogia ... älä aliarvioi kuviasi, ne ovat todella hyviä .. t. uusi lukijasi hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos Hanne :)

      Ihanaa, että kommentoit ja minulle tietysti mukavaa, kun se on positiivista. Näin kun itsekseen kirjoittelee, on todella mieluisaa saada palautetta. Palaute onkin bloggaamisen ihanin anti!

      Siemenleipä on minunkin herkkuani. Meillä mieheni on ihanan vihkiytynyt turhien hiilareiden, sokerin ja valkoisten jauhojen välttämiseen. On niin paljon helpompaa, kun ei tarvitse tehdä monia eri ruokia, kun voi yhdessä syödä järkevästi.

      Tuo itsekritiikki valokuvieni suhteen tulee siitä, että olen aivan aloittelija kuvaamisen alalla. Välillä oikein nolottaa, kun kuvat eivät olleetkaan ihan sellaisia kuin kuvittelin niiden olevan. Olen vasta bloggaamisen myötä innostunut valokuvaamisesta. Siksipä opettelen kuvaamista ja käyn kansalaisopiston valokuvauskursseja. Valokuvaaminen on kivaa. Kiitos kannustuksesta!

      Tervetuloa blogini lukijaksi!

      Poista
  3. Kanaviillokki on kyllä hyvää! Se ei ole edes vaikea tehdä, vaikka ensiksi tuntuukin vähän työläältä. Tuo kukkakaaliriisi on minulla vielä kokeilematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, työläältähän tuo kanaviillokki vaikuttaa, mutta kuten mainitsit, sitä se ei ole ollenkaan. Ihanan helppoa!

      Olen saanut tuttavaperheenkin kukkisriisin kaveriksi – kannattaa kokeilla ;)

      Poista
  4. Hei, viimeisen vuoden aikana moni bloggari on tuskaillut varsinkin paljon valkoista sisältävien kuvien kanssa.
    Tässä yksi linkki, ajattelin tätä jo kun luin mozzarellatuskastasi mutta en löydä sitä alkuperäistä fotobloggari-blogin juttua mistään.
    http://pilottikuvaa.blogspot.fi/2013/11/google-napit-irti.html

    (Ja sun kuvat on hyviä tuollaisenaankin, mutta ehkä datailemalla voi lisätä hohtoa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elena!

      Sainkin ainakin yhden asetuksen korjattua. Nähtäväksi jää saanko nyt nätimpiä kuvia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...