tiistai 26. elokuuta 2014

Kesäkurpitsa-savukalapihvit tilli-sitruunakastikkeen kera


Savukalan ja kesäkurpitsan yhdistelmästä saa mainioita kalapihvejä. Tarjoamalla ne tilli-sitruunakastikkeen kera niistä syntyy ihanasti kesäisen raikas ruoka. Mieheni kesäloma jatkuu syyskuulle, joten nyt on vielä kesä!

Vähän vähemmän suosittuja kaloja, niitä kalatiskin halvempia kaloja kannattaa käyttää kalapihveihin tai -pyöryköihin. Tällä kertaa meillä oli lahnaa. Aikaisemmin olen tehnyt hauesta thaimaalaisia kalakakkuja ja yrttisiä haukipullia. Kalapihvien perusresepteihin saa vaihtelua lisäämällä joukkoon fetaa, sinihomejuustoa tai raastettua halloumia.


Kalastuspäivän huipentumana savustimme ison kasan ahvenia ja muutaman suuren lahnan. Nautimme savustettuja ahvenia tuoreeltaan savustuspötön lähellä, merenrantakalliolla katsellen hiljakseen laskevaa aurinkoa. Ai, miten ihana kesä! Ai, miten herkullista kalaa! Kahden perheen voimin nautiskelimme elämästä. Ahvenia jäi vain kaksi pientä, jotka lapset popsivat seuraavana aamuna aamupalalla. Lahnat sen sijaan siivosin ruodoista ja nahkasta saaden herkullista savustettua lahnasilppua. Seuraavana päivänä tein lahnasta savukalapihvejä. Näitä pihvejä voi tehdä mistä tahansa savukalasta tai muusta kypsästä kalasta, meillä tällä kertaa savulahnat.

kalapihveihin voi käyttää mitä tahansa kypsää kalaa
Kesäkurpitsa tuottaa satoa hurjaa vauhtia. Sille on hauska keksiä uusia, erilaisia käyttötapoja. Mikä on sinun bravuurisi kesäkurpitsasta? Tällä kertaa raastoin kesäkurpitsan savukalapihveihin. Idean pihveihin otin viime kesänä paistamistani kesäkurpitsa-halloumilättysistä. Niiden piti olla pihvejä, mutta ne olivat lättysiä. Tällä kertaa tavoitteenani oli saada aikaiseksi pihvejä – onnistuin. Pihveihin tosin kannattaa käyttää vain reilun lihapullan kokoinen taikina-annos pihviä kohden, sillä liian isoja pihvejä on hankala kääntää. Käytin paistinpannun reunaa hyväkseni ujuttaessani paistinlastaa pihvin alle kääntäessäni pihviä. Taikina on siis hieman perinteistä lihapullataikinaa pehmoisempaa, mutta pienellä kärsiväisyydellä siitä erinomaisia pihvejä. Pihvejä ei kannata koko ajan käännellä, vaan mieluummin antaa paistua hyvä paistopinta ennen kääntämistä. Pihvit ovat siis pannulla letkeän pehmeitä, mutta pienellä näpertelyllä ne saa käännettyä säilyttäen pihvit kokonaisina. Laitoin taikinaan hieman psylliumia imemään kesäkurpitsan kosteutta, mutta sen käyttö ei ole välttämätöntä. Taikinasta voi tehdä myös kalapullia, jotka paistetaan pannulla tai 225 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan.


Koska tein ison annoksen savukalapihvejä, niitä jäi yli vielä seuraavalle päivälle. Minusta ne sopivat kylminä voileivän päälle. Lämmittämällä pihvit pannulla, niistä saa kalahampurilaisia. Yksinkertainen ranskankermakastike oli mieheni mielestä tooodella hyvää! Kastike sopi pihvien kanssa ihanasti, me muutkin tykkäsimme. Kastiketta voi käyttää myös kalahampurilaisen kastikkeena majoneesin tapaan, mutta silloin sitä ei ainakaan kannata ohentaa yhtään.


Kesäkurpitsa-savukalapihvit

noin 18 pientä kalapihviä

1        kesäkurpitsa (noin 300 g) karkeana raasteena
300 g savukalaa nahattomana ja ruodottomana, kevyesti rikki möyhennettynä (meillä kaksi isoa lahnaa)
150 g juustoraastetta
2        kananmunaa
1 rkl   sitruunan kuorta raasteena
1 tl     psylliumia (ei välttämätön)
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kesäkurpitsa, savukala, juustoraaste, kananmunat ja sitruunankuori taikinaksi. Mausta taikina suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku paistamalla pieni pala taikinaa pannulla. Ripottele psyllium taikinan pinnalle ja sekoita se rivakasti taikinan joukkoon.

Pyörittele taikinasta ison lihapullan kokoisia pallukoita, jotka taputtelet pihveksi. Älä tee liian isoja pihvejä, sillä niitä on hankala kääntää. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Tilli-sitruunakastike


150 g ranskankermaa
2 rkl   sitruunanmehua
2 rkl   tilliä silputtuna
suolaa ja mustapippuria  

Sekoita kastikkeen kaikki ainekset sekaisin. Tarkista maku. Anna asettua jääkaapissa hetki. Tarjoa kylmänä. Mikäli haluat juoksevampaa, lisää pieni tilkka kermaa.

5 kommenttia:

  1. Oi nam! Superherkullisen kuulloisia pihvejä, tämän reseptin pistän kyllä korvan taakse. :)

    VastaaPoista
  2. Thaimaalaiset kalapullat on mun herkkua (olen ikuisuus sitten postannutkin)
    Mutta nämä savukalapihvit ovat nyt niin houkuttelevia että harmittelen tätä savukalan huonoa saatavuutta täällä.,Kylmäsavustettua kyllä on muttei yhtä hyvää kuin Suomessa ja lämminsavustettua on eräällä valmistajalla mutta ei se kyllä erityisen onnistuneen makuista ollut ja vielä kauhean kallistakin.

    VastaaPoista
  3. Näitä on pakko tehdä, ihan pakko :) Mä niin kovasti pidän sun ohjeista, jotenkin sellaista rehtiä ruokaa ja hyvää tottakai.

    VastaaPoista
  4. Odottelinkin tätä lupaamaasi ohjetta, kiitokset! Tässä on meille selvä viikonlopun lounas, savukalaa ja kesäkurpitsaa löytyykin yllin kyllin :)

    VastaaPoista
  5. Ihana ohje! En saa tällä hetkellä syödä mitään savustettua, niin tein pihvit tonnikalasta kun se yksi purkki on kummitellut kuiva-aine kaapissa niin pitkään. Tein puolikkaan annoksen, mutta laitoin koko lusikallisen psylliumia koska käytin oman pihan kesäkurpitsaa joka on todella paljon mehukkaampaa kuin kaupan. Kuitenkin kulhon pohjalla lillui nestettä. Hyvää oli :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...