torstai 30. lokakuuta 2014

Tunisialaiset lihapullat


Tunisialaiset lihapullat ovat mielettömän hyviä ja erittäin maukkaita. Ne maustetaan muun muassa chilitahnalla, harissalla. Harissan määrää säätämällä saa tehtyä itselleen sopivia tulisia tai miedompia lihapullia.

Meillä on nyt syöty jonkin verran tunisialaista ruokaa, koska innostuin viime viikolla tekemään harissaa, tulista chilitahnaa itse. Ajatuksen omalle reseptilleni olen ottanut mielenkiintoisesta blogista Food Bridge, jossa Israelissa asuva Sarah Melamed kirjoittaa talteen Lähi-idän ruokareseptejä ja valokuvaa kauniisti ruokia ja maisemia.

Lihapullien kastike kuuluu marinaroihin, tomaattikastikkeisiin. Se on samankaltainen kuin toinen tunisialainen tomaattikastike, shakshukan kastike, joka sekin on mahdottoman hyvää. Lihapullien kastikkeeksi voi vaihtoehtoisesti tehdä puolikkaan annoksen shakshukan kastiketta.

Tunisialaiset lihapullat ovat samankaltaisia kuin aikaisemmin valmistamani algerialaiset lihapullat. Lihapullareseptejä minulla on lukuisia muitakin. Kannattaa kokeilla vähän erilaisia lihapullia aina välillä, niin saa mukavasti vaihtelua jauheliharuokiin.


Tunisialaiset lihapullat


400g  jauhelihaa
1        sipuli silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
1        kananmuna
0,5 dl korppujauhoja tai Pofiberiä
1 dl    persiljaa tai korianteria silputtuna
< 1 tl  harissaa tai savupaprikaa*
0,5 tl  jauhettua kuminaa
0,75 tl suolaa
mustapippuria

tomaattikastike:
4      tomaattia pilkottuina (tai 400 g tomaattimurskaa)
1      sipuli silputtuna
2      valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl   juustokuminaa
0,5 tl kuminaa
suolaa ja mustapippuria

koristeluun:
persiljaa silputtuna

Tee ensin kastike. Kuullota sipulia minuutin ajan rasvassa. Lisää valkosipuli joukkoon, kääntele se sekaisin sipulin kanssa ja lisää tomaattipyre ja tomaatit pannulle. Mausta kastike juustokuminalla, kuminalla, mustapippurilla ja suolalla. Anna kastikkeen poreilla matalalla lämmöllä puoli tuntia.

Lihapullia varten kuullota sipulia pannulla minuutin ajan ja lisää valkosipuli sipulin joukkoon. Kääntele sipuliseosta liedellä ja nosta se sen jälkeen jäähtymään. Sekoita jauhelihan joukkoon korppujauhot. Tämän jälkeen sekoita jauhelihaan kananmuna, persilja, harissa, kumina ja suola. Sekoita lopuksi taikinaan jäähtyneet sipulit. Pyörittele jauhelihataikinasta lihapullia joko kylmään veteen tai öljyyn kostutetuin käsin. Paista lihapullat pannulla. Kumoa paistetut lihapullat kastikkeen joukkoon. Laita kansi päälle ja jälkikypsytä lihapullia hetki kastikkeessa. Koristele persiljalla.


* <1 tl tarkoittaa: vajaa yksi teelusikallinen


8 kommenttia:

  1. Näyttääpä houkuttelevalta! Kiva kuulla, että tuon harissan voi korvata savupaprikalla! Kävisiköhän myös chipotle? Vaikka autenttisempaa tietysti saa kun harjoittelisi sen harissan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja!

      Harissahan on tulinen chilitahna, joten kyllä sen voi korvata chipotlella tai tuoreella chilillä, jos niitä sattuu kaapissa olemaan. Hyvää on, voin luvata sen.

      Harissan voi ostaa valmiina kaupasta tai tehdä itse. Minä olen tällainen näpertelijä ja minusta on hauska tehdä kaikkia juttuja itse aina kun siihen on aikaa.

      Poista
  2. Sarahin blogi onkin kaunis ja siellä hyviä ohjeita,vaikka Sarah ei työnsä vuoksi sitä usein ehdi päivittääkään,Ennen myös tapasimme useammin muutaman täkäläisen amerikkalaisen ruokabloggarin ryhmässä,jossa minäkin olin vaikken amerikkalainen olekaan(no 1/4 osaa kylläkin) mutta ikävä kyllä ryhmä taitaa olla hajonnut kaikkien kiireiden vuoksi.Tuollaiset pullat voin minä tehdä vaikka korvaamalla lihan soijalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein arvasin, että tunnet jollain tasolla Sarahin. Ruokabloggaritapaamiset ovat mukavia, kun tapaa muita samanhenkisiä ihmisiä. Teillä tietenkin oli vielä yhteisenä juttuna maahanmuuttajatausta. Harmi, ettette enää ehdi tavata.

      Kannattaa kokeilla soijalla, maut ovat nimittäin ihanat.

      Poista
    2. Todellakin sääli että tuo meidän ryhmä,joka tapasi aina silloin tällöin,hajosi.2 palasi Jenkkeihin,että sekin oli yksi syy.
      Sarahin ja parin muun kanssa olin yhtenä talvena keräämässä ja sitten kokkaamassa villikasveista,Sarahin kotona. Tässä postaukseni siitä.

      http://appelsiinipuunalla.blogspot.co.il/2011/02/syotavia-kasveja-poimimassa.html

      Poista
    3. Ihana villikasvikeräyspäivä teillä. Minun tuli vesi kielelle teidän täytetyistä taabouneista!

      Poista
  3. Lähi-idän ja pohjois-afrikan maut ovat kyllä hurmaavia. Tämä on herkullisen näköistä. Taidan aloittaa tuolla itse tehdyllä harissalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Hurmaavia makuja. Harissa on mainio maustetahna.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...