tiistai 11. marraskuuta 2014

Sieni-kalapullat



Sienet sopivat upeasti kalapyöryköihin. Aivan ihanasti! Nyt onkin oiva aika käyttää syksyn sienisatoa myös kalan kanssa. Kalapulliin voi käyttää mitä tahansa kalaa. Yksi suosikeistani on hauki, koska sen ruodot lähes häviävät kalaa jauhaessa. Älä säikähdä – kalan jauhamiseen ei tarvita lihamyllyä, vaan talouskoneen leikkuuterällä saa kalan surauteltua tasaiseksi massaksi. Käytin tällä kertaa pyöryköihin kirjolohta ja pakkasesta löytynyttä siikaa. Lohta minulla oli jäljellä ostamastani kokonaisesta lohesta, josta olin jo valmistanut ihanan kalaliemen ja -keiton. Kalan suhteen ei tarvitse hienostella, pakasteseiti sopii kalapulliin myös erinomaisesti. Pakastekalan sulamiseen menee yllättävän kauan, joten se kannattaa ottaa sulamaan riittävän ajoissa, vaikka sitä voikin alkaa jauhamaan hieman kohmeisena.

Tämä on vähän noloa, mutta kävin Marttojen kalankäsittelykurssin hiljan. Noloa se oli siksi, että osasin kaiken, mitä kurssilla opetettiin. Olin ajatellut oppivani siellä jotain uutta. Tyttäreni kotitalousopettaja kysyikin minulta, että mitä sellaista olin kuvitellut kurssilla opetettavan, jota en vielä osannut. Hetken mietittyäni hoksasin, että vaikken huippukokki olekaan, ovat saaristolaisappivanhempani opettaneet minulle vuosien varrella kalankäsittelyä verrattain laajasti. Osaan peruskalankäsittelyn. Madetta en ole vielä nylkenyt. Paras anti kurssilla minulle oli pari uutta kalareseptiä ja mukava kokkailuseura. Reseptit olivatkin se erinomainen saalis tällä kertaa. Sieni-kalapullien idean olen poiminut mukaani kurssilta. Paperissa kypsennetyt siiat odottavat vielä tekemistään. Marttojen kalankäsittelykurssia suosittelen kaikille niille, jotka arastelevat kalankäsittelyä: perkaamista, fileoimista ja suomustamista. Kurssi on myös erinomainen niille, jotka eivät osaa tehdä ruokaa kalasta, koska kurssilla oppii muutaman perusreseptin ja saa opastusta niiden valmistamiseen.

kalapullien väri vaihtelee käytetyn kalan ja sienimäärän mukaan
Kurssilla sieni-kalapullista tuli paljon tummemman värisiä kuin kotona tekemäni. Tämä johtui siitä, seurasin pääpiirteittäin alkuperäistä reseptiä, jonka mukaan sieniä laitettiin kalapulliin paljon vähemmän kuin mitä kurssilla todellisuudessa laitettiin. Lisäilin kyllä sieniä omaan kalapullataikinaan alkuperäisohjetta enemmän, mutta näin jälkeenpäin voin todeta, että sieniä saa olla taikinassa vieläkin reilummin. Olen siten muuttanut reseptiäni sienisempään suuntaan kuin kuvissa näkyvät kalapullat. Jos käytät valmiiksi käsiteltyjä sieniä kuten pakastettuja sieniä tai suolasieniä, käytä noin 3 dl sienisilppua.

Kala on ihanan monipuolinen raaka-aine ja siitä saa mahdottoman erilaisia, maistuvaisia ruokia. Sieni-kalapullien lisäksi olen tehnyt muitakin maukkaita kalapyöryköitä ja -murekepihvejä. Sieniruoat ovat myös suurta herkkuani.


Sieni-kalapullat


600 g nahattomia kalafileitä paloiteltuna (voi käyttää eri kalalajeja)
noin 6 dl tuoreita sieniä silputtuna tai noin 2 dl kuivattuja sieniä (liota kylmässä vedessä) silputtuna
150 g ranskankermaa
1 dl    perunakuitujauhetta tai korppujauhoja
2        kananmunaa
1        sipuli silputtuna
(1       valkosipulinkynsi silputtuna)
2 rkl   persiljaa, ruohosipulia tai tilliä silputtuna
1 tl     suolaa
mustapippuria

Kuumenna rasvaa pannulla. Kun pannu ja rasva ovat kuumia, kaada sienet pannulle. Sekoittele sieniä viiden minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet. Lisää sipulisippu ja jatka paistamista lieden jälkilämmöllä tai hyvin alhaisella lämmöllä minuutin ajan. Kääntele lopuksi mukaan valkosipuli. Anna sieni-sipulisilpun jäähtyä.

Laita ranskankerma ja perunakuitujauhe monitoimikoneen leikkuterällä varustettuun kulhoon. Pyöräytä ne sekaisin. Lisää kala ja jauha ne hienoksi massaksi. Jos kalafileet ovat olleet täysin ruodottomia, voi kalamassan jättää rouheammaksi. Lisää kalamassaan sieni-sipulisilppu, kananmunat, persilja, suola ja mustapippuria. Surauta ainekset sekaisin leikkuterällä, mutta varo jauhamasta liikaa, koska sienistä ja sipulista saa jäädä sattumia taikinaan. Paista pieni maistiainen ja tarkista maku.

Kaada pienelle lautaselle tilkka öljyä tai kylmää vettä. Kostuta käsiä öljyssä, ota taikinaa ruokalusikalla sopivasti ja pyörittele taikinasta kalapullia tai -jauhepihvejä. Laita kalapullat voipaperin tai leivinpaperin* päälle odottamaan paistamista.

Paista kalapullat pannulla kullanruskeiksi ja kypsiksi tai uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Lisäksi voit halutessasi:

  • Voit myös paistaa kalapulliin vain kauniin paistopinnan ja kypsentää loppuun uunissa tai hauduttamalla. Pannulla hauduttamiseen tarvitsee tulee lisätä 1–2 dl vettä tai kalalientä pannulle ja laittaa kansi päälle. 
  • Kalapullat voi lisäksi keittää kypsiksi kala-, kasvis-, maito- tai kookosliemessä 6–8 minuutissa. Nostele kypsät kalapullat reikäkauhalla liemestä. Valmista keitinliemestä kastike.
  • Kalapullataikinasta voi tehdä kalamurekkeen. Kumoa taikina voideltuun leipävuokaan ja peitä se foliolla. Paista sitä vesihauteessa 200 asteessa noin tunnin.

*Jos paistat kalapullat pannulla voit laittaa ne voipaperille odottamaan paistamista. Jos paistat kalapullat uunissa, laita ne suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille.

6 kommenttia:

  1. Kuulostavat kyllä hyviltä pullilta:) Jännältä kuulostaa tuo sieni-kalayhdistelmä,pitääkin joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvä combo; sienet ja kala. En minäkään ollut aikaisemmin tehnyt, mutta siellä Marttojen kalankäsittelykurssilla maistoin järisyttävän herkullisia kalapullia, joihin oli lisätty paistettuja sieniä. Piti tietenkin tehdä mahdollisimman pian kotonakin. Kannattaa kokeilla!

      Poista
  2. Nami, kuullostaa taas todella herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri!

      Kehuin ystävällenikin, että maistuvat niin hyviltä. Kannustin kokeilemaan.

      Poista
  3. Kauniin värisiäkin nuo kalapullasi. Kokeilehan joskus raaka peruna- ja porkkanaraasteella pullua tai pihvejä ja sieni kastiketta till. En halua olla besservisser vaan kalaintoilijana niin mielelläni jakelen ohjeitani. Kiitti hybisä sivuistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Ei tässä kukaan ole mikään besserwisser, reseptejä ja hyviä ideoita tässä on tarkoituskin jakaa puolin ja toisin. Ihanaa, että on vuorovaikutusta. Minulle on arvokasta saada kommentteja omista resepteistäni ja kuvistani sekä saada ideoita, millä muulla tavoin lukijat ovat ruokia toteuttaneet. Joten erityiskiitos, että jaat omia hyväksi koettuja ruokaohjeita!

      Kalaintoilija olen itsekin. Voisin syödä kalaa joka päivä. Kesällä meillä syödäänkin hyvin paljon kalaa, kun kalastamme niin paljon. Nyt syksyn viimoissa olemme kalan suhteen enemmän kaupan ja appivanhempieni tuomisten varassa. Siihen nähden, että meillä on aina syöty kalaa runsain määrin, oli hassua, kun lapseni huokaisi muutama päivä sitten: "Äiti hei, miten meillä on koko ajan kalaa?" - Eihän me olla syöty kalaa viime aikoina edes perättäisinä päivinä. Tämänkin rakentavan kommentin jälkeen meillä on jo syöty graavisiikaa ja ihanaa omena-avokadosalsalla ryyditettyä siikaa. Jälkimmäisestä olen tekemässä postauksen lähiaikoina.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...