lauantai 9. toukokuuta 2015

Pekonilla täytetyt lihakääryleet


Perinteiset lihakääryleet pekonitäytteellä tuovat mieleen mummolan. Mummolassa syötiin lihapullia ja lihakääryleitä. Lähes aina, kun löydän sisä- tai paahtopaistia hyvässä tarjouksessa, ostan sitä ja teen siitä lihakääryleitä, uunipaistia tai huippuhyvää jauhelihaa. Näitäkin kääryleitä olen tehnyt jo neljä kertaa ajatuksella kirjoittaa resepti blogiin. Siirsin kirjoittamista aina eteenpäin, koska en ehtinyt ottaa kunnollisia valokuvia. No, nyt en enää siirrä asiaa eteenpäin, vaan menen eteenpäin juuri näillä valokuvilla.

Minä pidän ihanan ylikypsästä lihasta. Jos haluat jättää kääryleet napakammiksi, mutta kypsiksi, hauduta sisä- ja paahtopaistikääryleitä noin 40 minuuttia. Kääryleitä voi tehdä myös ulkopaistista. Ulkopaistia käyttäessäsi kypsennys reilun tunnin ja ihanan ylikypsä parin tunnin haudutuksella.


Kun liha kypsyy haudutusliemessä, siitä saadaan ihanan maukas lihaliemi. Haudutusliemeen voi paloitella reseptin kasvisten lisäksi jääkaapista löytyviä muitakin juureksia kuten lanttua, palsternakkaa tai selleriä. Lihaliemestä teen mahtavan makuisen kastikkeen. Kastike on juoksevaa. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, käytä haudutuslientä vähemmän, mutta pidempään kokoonkeitettynä ja kermaa enemmän tai voit suurustaa sen muulla haluamallasi tavalla. Lihaliemen voi myös ottaa talteen myöhempää käyttöä varten, keittää kokoon ja pakastaa.

Jos muut lihakäärylereseptit kiinnostavat, olen tehnyt muun muassa porolla ja leipäjuustolla täytettyjä lihakääryleitä. Ne ovat myös ihania!


Pekonilla täytetyt lihakääryleet


noin 1 kg naudan sisä- tai paahtopaistia

täyte:
170 g pekonia
suolaa ja mustapippuria
cocktailtikkuja

haudutusliemi:
noin 6 dl vettä
1 sipuli lohkoina
1 porkkana paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä siivuina
1 laakerinlehti
5–10 maustepippuria

kastike:
5 dl     siivilöityä haudutuslientä
1–2 dl kermaa
1 rkl    tomaattipyreetä
1 rkl    sinappia
1 tl      timjamia
(tarvittaessa suolaa ja mustapippuria)

koristeeksi:
timjamia

Huuhdo paisti kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperiin. Poista paistista kalvot. Leikkaa paistista poikkisyin noin sentin paksuisia siivuja. Nuiji paistisiivuja kevyesti kelmun välissä ohuemmiksi.

Rouhi siivujen pintaan molemmin puolin mustapippuria ja suolaa. Leikkaa pekonista paistisiivujen pisimmän sivun mukaan sopivia paloja. Laita pekoni paistisiivun päälle ja kääri paisti rullalle. Kiinnitä kääryle cocktailtikulla.

Laita kannelliseen pataan haudutusliemi kiehumaan; vesi, sipuli, porkkana, valkosipuli, laakerinlehti ja maustepippuri.

Paista kääryleiden pintaan ruskea pinta. Paista myös mahdollisesti ylijäävät pekonit. Laita ruskistetut kääryleet ja pekonit hiljakseen kiehuvaan haudutusliemeen. Lisää tarvittaessa vettä, jotta kaikki kääryleet ovat liemen peitossa. Hauduta kääryleitä kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin, kunnes ne ovat kypsyneet mureiksi.

Nouki kääryleet ja pekonit padasta. Poista kääryleistä cocktailtikut ja silppua pekoni silpuksi. Siivilöi haudutusliemi. Voit halutessasi keittää lientä hieman kasaan. Kaada haudutusliemi, kastikkeen ainekset ja pekonisilppu kannelliseen pannuun. Kiehauta kastike kuumaksi ja tarkista maku. Lisää lihakääryleet kastikkeeseen. Kuumenna kiehuvaksi. Koristele tuoreella timjamilla.

4 kommenttia:

  1. Meillä sanotaan näitä kissamuniksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Enpä ole ennen kuullut kissamunista, vaikka entinen kissani Risto olikin tyttökisu.

      Poista
  2. Kääryleistäkin tulee parempaa pekonilla ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...