Ruohosipuli-auringonkukkatahna on mielestäni huikean hyvää. Jos pitää auringonkukansiemenistä, luultavasti ihastuu auringonkukkasiementahnaan. Tahnassa on samaa makumaailmaa kuin auringonkukansiemenissä, mutta tiiviissä ja ruokaisasti maustetussa muodossa. Maksamakkaran ystävänä voisin väittää, että ruohosipuli-auringonkukkatahna on maksamakkaraa vastaava siementahna, mutta paljon ihanampaa.
Olen aina ollut levitettävien tahnojen ystävä. Lieneekö joku lapsuuden tykästys, sillä hämmennyin hetkellisesti yhden ystäväni kommentista, jonka mielestä tahnat ovat vauvanruokaa. Hui, hai, en lannistu edes ystävän kritiikin edessä. Ei, tahnat eivät ole vain pienokaisten ruokaa, ne erinomaisia levitteitä sellaisenaan tai vaikkapa makoisia kasvisten tai ilmakuivatun kinkun kera. Olipa sekasyöjä tai vegaani, voi tahnoja käyttää lukemattomin tavoin ja silti noudattaa täysin omaa lihallista, kasvispitoista tai sekalaista ruokaideologiaa. Täältä blogistakin löytyy paljon erilaisia tahnoja. Minusta tahnat sopivat omien pienten herkkuhetkien lisäksi alkupaloihin ja noutopöydän valmiisiin näperryksiin tai sellaisenaan tarjolle.
Ruohosipuli-auringonkukkatahna on helppo ja nopea tehdä, mutta kokonaisaika sen valmistumiseen on malttamattomalle pitkähkö. Tahna surahtaa valmiiksi todella nopeasti, alle minuutissa, mutta esivalmistelu eli auringonkukansiementen liotus (5–8 tuntia) ja idättäminen (12 tuntia) vievät tovin. Reseptin jäljessä on vinkit liottamiseen ja idättämiseen. Auringonkukkatahna on vaivan arvoinen. Käytin tahnaan 2 dl kuivia siemeniä, joista tuli noin 2,5 dl idätyksen jälkeen. Voi olla, että idätettyjä siemeniä oli ripauksen enemmänkin, mutta olen saattanut maistella niitä vähäsen ennen niiden mittaamista.
Onko näkkärin kuivattaminen leipomista? Jos on, niin leipoessani raakaa auringonkukka-kurpitsansiemennäkkäriä, päätin tehdä sille makoisan levitteen raakaruokakurssin innoittamana. Kurssilla teimme auringonkukkalevitteen, jonka ajatus oli pohjana reseptilleni. Näkkäri ja levite ovat loistava yhdistelmä. Koristeeksi voi tahnan päälle leivällä laittaa reseptissä mainitsemani ruohosipulin lisäksi laittaa esimerkiksi kurkkua, paprikaa, salaattia, ituja tai tomaattia. Nättiä ja hyvää.
vaikka kevät on aikaisessa, villiyrttejä löytyi meidän pihalta vielä niukasti – vuohenputken ihana verso ja pienen pieniä nokkosia |
Kirja-arvostelu: Raaka meininkiä
Sittemmin käväistyäni luontaistuotekaupassa, löysin Elävä raakaravinto yhdistyksen toimittaman kierre- ja pehmeäkantisen raakaruoka-reseptikirjasen Raakaa meininkiä, jonka oitis ostin. Reseptikirjasessa on yli 100 sivua, valtavasti reseptejä ja vinkkejä raakaruokailuun liittyen sekä idätystaulukko siemenille. Yllättävän tuhti tietopaketti näinkin pienissä kansissa. Kirjasen reseptit ovat yhdistyksen jäsenten osin nimettöminä antamia ohjeita. Kirjanen on ilmestynyt vuonna 2013 keväällä ja on neljäs painos alkuperäisestä Elävän ravinnon ystävä -lehdestä vuosilta 1989–1997 kerättyihin ohjeisiin ja niistä koottuun reseptivihkoseen. Uusin painos reseptikirjasesta on kehittynyt alkuperäisestä sillä, että elävän ravinnon rinnalle on tuotu raakaruoka. En ole aivan varma, mutta käsittäkseni elävän ravinnon ja raakaruoan suurimpia eroja ovat öljyt ja osa mausteista, joita ei käytetä elävässä ravinnossa, mutta raakaruoassa niitä voidaan käyttää. Minua saa korjata, ken asiaa tuntee perusteellisemmin. Eipä tässä kannata turhaan niuhottaa, vaan tehdä maukasta ruokaa. Kirjasta selatessani, löysin auringonkukkasiementahnan reseptin. Resepti olikin pitkälti raakaruokakurssilla tekemämme levitteen kaltainen. Kurssimme muitakin reseptejä löytyy osin vihkosesta: hedelmäinen energiakeitto (kurssilla hedelmäinen vihersosekeitto), elämänvoimakeitto (-soppa), avokado-, auringonkukansiemenlevite (auringonkukkalevite), kaurajogurtti, seesammaito, mysli, gazpachokeitto, joulupatee (juhlapatee – älyttömän hyvää, tätäkin teen vielä kotona), norirullat (-kääryleet) ja mämmi. Kurssilla tehtiin lisäksi paljon muitakin ihanuuksia. Se, että yhteneväisyyksiä kurssiresepteissä ja reseptikirjasen välillä löytyy näikin paljon selittyy sillä, että opettajamme Irma Tolonen on ollut mukana Elävä raakaravinto yhdistyksen toiminnassa vuosikymmeniä ja monet reseptit ovatkin hänen käsialaansa. Kirjasen lopussa jaetaan kiitoksia isolle joukolle reseptien antajia, nimettömiä ja nimettyjä, Irma mukaan lukien. Suosittelen kirjasta kaikille, joita raakaruoanlaitto ja -reseptit kiinnostavat. Luontaistuotekauppojen lisäksi Raakaa meininkiä voi tilata Elävä raakaravinto yhdistyksen sivuilta. Yhdistys myy myös muuta aiheeseen liittyvää materiaalia.
En ole nähnyt valoa taivaalla – seuraa minua ja sinusta tulee autuas raakaruokailija – vaan tykkään tehdä monipuolista ruokaa. Sen verran myönnyn, että laadukas raakaruoka tekee hyvää keholle, mielelle ja makuaistille. Raakaruoka sopii sekasyöjän ruokavalioon siinä missä kasvikset kuuluvat muutenkin ainakin osana kaikkien päivittäiseen ateriointiin. Minä rakastan kaikenlaista hyvää ruokaa!
auringonkukansiemenlevitettä raa'alla auringonkukka-kurpitsansiemennäkkärillä, niin ihanaa! |
Ruohosipuli-auringonkukkatahna
2,5 dl idätettyä auringonkukansiemeniä (2 dl kuivia siemeniä)
0,5 dl vettä
2 rkl ruohosipulia silputtuna
1 valkosipuli hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
2 tl soijaa
koristeluun:
ruohosipulia silputtuna
idätettyjä auringonkukansiemeniä
Huuhtele auringonkukansiemenet siivilässä. Mittaa ainekset leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Surauta aineksista tasainen tahna. Tarkista maku. Koristele ruohosipulisilpulla ja idätetyillä auringonkukansiemenillä. Tahna säilyy jääkaapissa 4–6 päivää. Sitruunanmehu estää tahnan tummumisen.
itäneissä auringonkukansiemenissä on pieni silmun alku |
Auringonkukansiementen idättäminen
Käytä kuorittuja auringonkukansiemeniä. Huuhtele siemenet siivilässä. Kumoa 2 dl siemeniä vähintään 6 dl tilavaan astiaan ja kaada reilusti raikasta kylmää vettä siemenille. Anna siementen liota 5–8 tuntia.
Huuhtele siemenet siivilässä. Kumoa liotetut siemenet idätyspurkkiin* ja laita se alassuin esimerkiksi astiankuivauskaapin hyllylle. Idätysaika on 12 tuntia, mutta ei pidempään, sillä siemenet tummuvat pidemmällä idätysajalla. Idätyksen aikana idätysastiaa käännellään, mutta ei huuhdella.
Jos et käytä idätettyjä auringonkukansiemeniä heti, laita ne purkkiin ja jääkaappiin. Jääkaapissa ne säilyvät vuorokauden. Kun otat itäneet auringonkukansiemenet käyttöön, huuhtele ja valuta ne.
* Idättämiseen sopii idätykseen tarkoitetun rasian sijaan myös lasipurkki tai pakastepurkki, jonka suulle laitetaan kuminauhalla harso.
Minäkin olen suuri tahnojen ystävä,mikä näkyy blogissanikin. Auringonkukkatahna onkin hyvää;olen tehnyt sitä lähes samalla ohjeella joskus.
VastaaPoistaKiva kuulla, etten ole ainoa tahnojen kaveri. Sinulta löytyykin blogista kasvisherkkuja joka lähtöön.
PoistaTahnat ovat ihania. Ei tulisi mieleenikään pitää niitä vauvanruokana. Minä rakastan auringonkukansiemeniä, joten tämä menee kyllä ihan ehdottomasti Copycatin työlistalle...
VastaaPoistaKiitos Copycatille! Tykkäät aivan varmasti!
PoistaHei, kiitos ohjeesta ja blogista, vasta löysin! Minua kiinnostaa tietää miksi pitää iättää nuo siemenet, nouseeko ravinoarvot vai onko vain paremman makuisia?
VastaaPoistaSiementen idättäminen moninkertaistaa ravintoarvot ja tekee myös siemenet paremmin sulaviksi ruoansulatuksessa. Tahnan voi myös tehdä ilman idättämistä.
PoistaTämä oli loistoresepti.. juuri söin sitä tekemäni nokkos-seimennäkkärin kanssa! Olin tosin niin hätäinen, etten ehtinyt idättämään siemeniä, eli onnistuu ilmankin.. ensi kerralla testaan idättämistä. Mutta mielettömän hyvää! Keliaakikkona rullaan sun blogin usein läpi.. vaikken punaista lihaa syö juuri, niin olen löytänyt mielettömän hyviä reseptejä täältä.
PoistaKiitos sinulle Gurmeeta!
PoistaAuringonkukan siemenet ovat todella monikäyttöisiä ja herkullisia. Mieheni lemppari on siemennäkkäri, jossa on paljon auringonkukan siemeniä.
Mukavaa, että liharuokareseptini eivät ole karkottaneet sinua blogistani. Rakastan silti kaikkea hyvää ruokaa ja siksi minulla onkin intohimona tehdä myös kasvisruokaa. Kiva kuulla, että täältä löytyy sinullekin sopivia reseptejä!
Itse asiassa itse vastustan lähinnä tuotantoeläimiä.. eli suurin osa resepteistäsi ovat minulle varsin sopivia tai muunneltavia. Loistoblogi! Limelohi on edelleen mun suosikki.
PoistaKiitos sinulle!
Poista