tiistai 17. maaliskuuta 2015

Raaka auringonkukka-kurpitsansiemennäkkäri eli raakakräkkeri



Raaka auringonkukka-kurpitsansiemennäkkäri on kuivatettua siemennäkkäriä, jota ei kuumenneta missään vaiheessa yli 42 asteen. Näkkärin tai kräkkerin, kuten sitä myös kutsutaan, valmistaminen on helppoa, mutta jonkin verran aikaavievää. Näkkärin siemenet liotetaan ja idätetään, mutta tässä kohtaa ei kannta uuvahtaa suuresta vaivasta, sillä käyttämieni siementen liotusajat ja idätysajat ovat melko lyhyet ja onnistuvat aloittelijaltakin. Reseptin jäljessä seuraa kokoamani idätysohjeet reseptin siemenille. Varsinaista puuhastelua on yllättävän vähän. Ylimääräisiä vempaimia ei näkkäriä varten tarvita, kunhan kotona on tehosekoitin, jossa näkkärin taikina surautellaan hienoksi ja idättämiseen muutama lasi- tai pakastepurkki, joiden suulle on kiristetään harsokangas kumilenkillä.

Raa'an siemennäkkärin reseptin muovasin aikaisemmin paistamastani siemennäkkäristä, joka on herkkuamme mantelisen siemennäkkärin lisäksi. Mieheni mielestä meillä tulisi olla kaiken aikaa itse tehtyjä näkkäreitä. Mieheni on kuitenkin hieman ennakkoluuloinen raakaruokaa kohtaan. Tällä kertaa tein raw foodia, näkkärin kuivattaen, ei se miehenikään mielestä vaikuttanut näkkärin rakenteeseen tai makuun. Hän halusi näkkäriä lisää! Uusista näkkäreistäni tuli ihanan ohuita. Tarjosin näkkäreitä raa'asti auringonkukkatahnan kera, joka sekin maistui miehelleni – ennakkoluulot on tehty voitettaviksi! Tahnan reseptin postaan lähipäivinä.

Jaoin idätetyt siemenet puoliksi, jotta sain taikinaani siemensattumia. Jos haluat tasaisen taikinan, laita kaikki idut kerrallaan tehosekoittimeen hienonnettavaksi. Kuivattamalla 42 asteessa näkkäristä tulee raakaruokaa. Kuivattamisen aika vaihtelee sen mukaan, kuinka paksu näkkäritaikina on ja käytetystä lämpötilasta. Kannattaa välillä seurailla, miten kuivatus edistyy. Voit kuitenkin halutessasi paistaa näkkärin paahtamalla sen 160 asteessa hiljakseen noin tunnin ajan. Yli 50 asteisessa uunissa paahdettu näkkäri ei ole raakaruokaa, mutta aivan ihanaa sekin.

Olen käynyt työväenopistolla elävän raakaravinnon kurssia, jonka innoittamana olen jälleen alkanut idättämään siemeniä ja papuja. Äitinikin muisteli 80–90 -lukujen vaihdetta, jolloin hänkin kokeili raakaruokaa ja idättämistä. Hän toi ruoan terveellisyyden lisäksi esille sen mainion seikan, että idätettävät siemenet ja pavut ovat oivaa vararuokaa, jopa kriisitilanteisiin. Pavut ja siemenet säilyvät suhteellisen pitkään ja pienistä siemenistä idätettynä saa runsaasti ruokaa. Jos jostain syystä ruokaa olisi huonosti saataville, voi itse idätellä osan ruoastaan. Sellaista.


Raaka auringonkukka-kurpitsansiemennäkkäri


1,5 dl liotettuja ja idätettyjä* auringonkukansiemeniä
1,5 dl liotettuja* kurpitsansiemeniä (voi myös idättää)
0,5 dl liotettuja ja idätettyjä* seesaminsiemeniä
3 dl    vettä
1 rkl psylliumia
0,5 tl yrttisuolaa

Halutessasi voit lisätä taikinaan mausteeksi yrttejä, porkkanaraastetta** tai merilevää.

Jaa kaikki siemenet kahteen osaan. Laita puolet siemenistä tehosekoittimeen ja jätä loput siemenistä odottamaan. Mittaa muut ainekset lukuunottamatta psylliumia tehosekoittimeen. Surauttele aineksista taikinatahna ja tarkista maku. Lisää taikinaan nopeasti psyllium ja sekoita se tehokkaasti taikinaan. Psyllium klimppiytyy, mikäli sitä ei sekoita ripeästi kosteisiin aineksiin. Lisää lopuksi ehjät siemenet ja kevyesti sekoita ne taikinaa, jotta saat ne pysymään suunnilleen ehjinä. Ota valmis taikina tehosekoittimesta ja nosta se lautaselle viideksi minuutiksi. Psyllium turpoaa ja taikinasta tulee kiinteähköä.

Leikkaa hieman kuivurin ritilää pienempi pala leivinpaperia, pyöreään kuivuriin tulee jättää keskelle reikä. Leivinpaperin kannattaa olla hieman pienempi kuin kuivurin ritilä, jotta ilma pääsee kiertämään. Taputtele kylmään veteen kostutetuin käsin taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi yhdelle tai kahdelle leivinpaperille, ritilöiden koosta riippuen. Taikina riittää yhteen uunipellilliseen, mikäli kuivatat uunissa.

Kuivata näkkäriä 8–24 tuntia noin 42 asteisessa kuivurissa tai uunissa, jossa luukku on hieman auki. Laita esimerkiksi puukauha uuniluukun väliin ja säädä uunin lämpötila enintään 50 asteeseen, mielummin alhaisempaan lämpötilaan, jos mahdollista. Näin siksi, että lämpötila ei nousisi yli 42 asteen ja kosteus pääsisi haihtumaan uunista.

Kun taikina on kuivahtanut tarpeeksi, että voit irroittaa sen leivinpaperista rikkomatta sitä ja on vielä nahkea, ota kuivurissa leivinpaperin kokonaan pois. Uunissa irroita näkkäri leivinpaperista ja käännä se paperin päälle toisin päin. Jos haluat saada näkkäristä siistejä siivuja, leikkaa esimerkiksi pizzaleikkurilla näkkäri sopiviksi paloiksi, mutta leivän voi kuivana myös murtaa paloiksi.

Kun näkkäri on kokonaan kuivunut, se on valmista.


*****

* Liotus- ja idätysohjeet reseptin siemenille

Kun siemenet ovat itäneet, ne tulee lopuksi huuhdella ja valuttaa hyvin.
Auringonkukansiemen määrä kuivana 1 dl, liotusaika 5–8 tuntia ja idätysaika 12 tuntia. Idätyksen aikana idätysastiaa käännellään, mutta ei huuhdella.
Kurpitsansiemen määrä kuivana 1 dl, liotusaika 8 tuntia ja idätysaika 24 tuntia. Kurpitsansiemen ei yleensä idä, mutta turpoaa.
Kuorellinen seesaminsiemen määrä kuivana 1 dl (reseptiin vähemmän), yleensä liotusaika 5–8 tuntia ja idätysaika 12–24 tuntia. Idätyksen aikana idätysastiaa käännellään, mutta ei huuhdella. Tähän reseptiin riittää 5 tunnin liotus ja 2 tunnin idätys. Yksistään liotus tekee seesaminsiemenistä kitkeriä, joten niitä tulee liottettaessa aina lisäksi idättää edes hetki.
Lähde: Elävän raakaravinnon kurssi, Irma Tolonen.

** Jos käytät näkkärissä raastettuja kasviksia sellaisenaan, taikina saattaa mennä liian vesimäiseksi. Valuta kasvisraasteesta ylimääräinen kosteus ja purista liinan läpi ylimääräinen neste pois ennen taikinaan lisäämistä.

Vinkki: 

Keittiökameleontti-blogissa on paljon raakaruokaa ja ohjeitä muun muassa raakanäkkäreille.



4 kommenttia:

  1. Mä oon viime aikoina miettinyt, että voisi tehdä itse näkkäriä. Jostain löysin gluteenittoman näkkärin ohjeen ja sitä ajattelin ainakin kokeilla. Mulla on myös leivontakirja jossa on kivoja näkkäriohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, en muistanut laittaa tähän merkintää gluteeniton. Taidan korjata heti – kiitos vinkistä!

      Kannattaa ilman muuta tehdä näkkäriä. Itse tehty näkkäri on niin hyvää! Niin ja silloin tietää, mitä aineksia näkkäriin on käytty.

      Poista
  2. Herkullisen näköistä! Tälläinen näkkäri maistuisi mullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja!

      Nämä maistuvat luultavasti kaikille, jotka tykkäävät rapsakasta näkkäristä ja popsia makoisia siemeniä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...