Ihana, raikas ja silti tuhti aamiainen syntyy helposti tehosekoittimessa. Puurosmoothie eroaa juotavasta smoothiesta tanakkuudellaan, se on lusikoitavan hyvää. Mikäli haluat juoda tämän smoothien, lisää vettä ja saat smoothieta kahdelle. Olen tehnyt tätä puurosmoothieta lukuisia kertoja vähän aina varioiden sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Puurosmoothie on ihana myös siksi, että siitä täyttyy vatsa, muttei silti tule ähkyä oloa.
Innostuin puurosta lueskellessani Erica Palmcrantz Azizin keittokirjaa Raw Food – Kevyempään elämään kolmessa viikossa (Kustannus-Mäkelä 2012), jonka ostin joskus viime vuonna. En ensin aikonut kertoa kirjasta sen enempää kuin sen, että oma reseptini pohjautuu kirjassa esitettyyn. Hoksasin kirjaa selatessani, että hyvästä kirjasta kannattaa kirjoittaa vähän enemmän. Kirja on edelleen saatavilla kirjakaupoissa, joten siltä osin kirja-arvostelu on paikoillaan. Kirja on yhtä raikkaalla otteella kirjoitettu kuin omenapuuron reseptikin, josta siis olen oman reseptini jatkokehittänyt. Inkiväärin määrää voi säädellä oman maun mukaan yhdestä teelusikallisesta ruokalusikalliseen ja jättää jopa pois, mikäli siitä ei pidä.
En ole noudattanut kirjan kolmen viikon ruokavaliota, enkä edes lyhyempää ajanjaksoa. Olen kokeillut useita kirjan herkullisista resepteistä erillisinä aterioina ja nauttinut niistä joka kerta. Kirjassa on 65 raakaruokareseptiä, ohjeita terveelliseen ruokavalioon niitä kaipaaville sekä elimistön puhdistautumiseen sopivat 1,3,7 ja 21 päivän ruokaohjeet. Reseptejä löytyy aamiaisille, lounaille, välipaloiksi, päivällisille sekä jälkiruoiksi – ihan kaikkkea. Resepteissä ei pääsääntöisesti ole mitään erikoisia ainesosia, enimmäkseen kasviksia, pähkinöitä, hedelmiä ja marjoja. Kirja näyttää kepeältä, mutta siinä on tuhdisti asiaa. Kirjan reseptit sopivat lähes kaikille: ne ovat gluteenittomia, monelta osin viljattomia, yleensä vähäisillä, mutta hyvillä hiilareilla varustettuja ja vegaaneja. Kypsentämättöminä ruokien ravintoarvot säilyvät parhaiten. Raakaruokareseptit tuovat ihanaa monipuolisuutta näin sekasyöjänkin ruokavalioon. Mielestäni tähän keittokirjaan sopii Munkkiniemessä sijaitsevan vallan mainion kahvila-ravintolan Veggien seinälle kirjoitettu lause: "Sinun ei tarvitse olla vegaani nauttiaksesi hyvästä vegaanista ruoasta!"
Suosittelen Raw Food -keittokirjaa erittäin lämpimästi. Toisen vegaanikeittokirja-arvostelun olen tehnyt Chocochili-blogia pitävän Elina Innasen kirjoittamasta ja kuvaamasta Vegaanin keittiössä -keittokirjasta, josta kokeilin paahdettua porkkana-tahinikeittoa. Vegaanin keittiössä -keittokirjassa on reseptejä raakaruokien ja lämmöllä kypsennettyjen kasvisruokien valmistamiseen. Ihana kirja sekin!
Olen postannut pari smoothie-reseptiä aikaisemminkin, aikaan jolloin minulla ei vielä ollut tehosekoitinta. Nykyään meillä on kohtuullinen tehosekoitin ja olen päässyt vauhtiin smoothieiden kanssa. Lapseni syövät usein välipalaksi itse sekoittamaansa mansikka-banaanismoothieta, jota notkistetaan jogurtilla ja rouhistellaan myslillä. Mansikat vaihtuvat välillä mustikoihin tai mustaherukoihin – lähinnä sen mukaan, mitä he löytävät pakkasesta. Jos jogurtin vaihtaisi vaikkapa itse tehtyyn mantelimaitoon, saisi lastenikin smoothiesta vegaanin.
Omena-puurosmoothie
yhdelle1 omena paloiteltuna
1 päärynä paloiteltuna
2 sellerinvartta paloiteltuna
3 rkl vettä
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl minttua tai sitruunamelissaa silputtuna
(ripaus kanelia tai neilikkaa)
koristeluun
mintun tai sitruunamelissan lehtiä
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi puuroksi. Koristele mintun lehdillä. Nauti heti.
Vaikuttaa ihanalta ohjeelta!
VastaaPoistaKiitos Merja!
PoistaIhanaa onkin! Kannattaa kokeilla, mikäli taloudesta löytyy tehosekoitin.
Hei tuohan on lähes sama kuin mitä minä usein teen,tosin en laita päärynää,mutta muita aineksia usein mukana;) Ihanan raikas smoothie tosiaankin:)
VastaaPoistaMinä tai keittokirja-Erica olemme lukeneet ajatuksiasi ;)
PoistaJuu, ihan hyvän mielen herkullista!