keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Purjo-katkarapupiirakka


Purjo-katkarapupiirakan herkullinen yksityiskohta on raastettu sitruunan kuori. Sitruuna maistuu piirakassa raikkaana ja sopii erinomaisesti purjon ja katkarapujen seuraan. Ihana piirakka!

Purjo-katkarapupiirakka on muutoin suhteellisen nopea valmistaa, mutta jos käyttää pakastettuja katkarapuja kuten minä tein, kannattaa niiden sulamiseen varata aikaa. Katkaravuista kannattaa tietenkin vielä lisäksi valuttaa siivilän läpi ylimääräinen vesi pois. Pakasteiden pakkausmerkinnöistä löytyy suositeltu sulamisaika. Jääkaapissa hiljakseen sulamalla ne säilyvät erityisen mehevinä, mutta unohduksen tullen pikasulatus siivilässä juoksevan kylmän veden alla toimii hätäratkaisuna. Tällä kertaa voin kerrankin rehvastella, että kerrankin muistin laittaa katkaravut ajoissa sulamaan. Yleensä joudun käyttämään vippaskonsteja, koska touhuan keittiössä tuhatta ja yhtä asiaa samanaikaisesti, jolloin joitakin asioita saattaa jäädä tehtäväksi vähän liian myöhään. Katkarapuja on ainakin meidän perheessä syytä sulattaa aina enemmän kuin mitä kulloinkin kyseessä olevaan ruokaan menee, koska meiltä löytyy katkarapuja rakastava hemmo, joka käy verottamassa rapuvuorta totaalisen muina miehinä. Onneksi äitinä tunnen tältä osin jälkikasvuni riittävän hyvin ja varaan herkutteluun pienen kupillisen raikkaita katkarapuja.


Edellisessä postauksessa kirjoitin sipulipiirakasta, joka oli mielestäni oikein hyvää. Halusin kuitenkin kokeilla piirakkapohjaa vähän tuunattuna, joten vaihdoin seesaminsiemenet auringonkukansiemeniin. Ihan vain siksi, että löytyisi erilaisia hyväksi todettuja vaihtoehtoja, kun alkaa suunnitella piirakan paistoa. Auringonkukansiemenet hienontuvat osin, kun sekoittaa taikinan kuivia aineksia monitoimikoneessa, joka sopii pohjaan hyvin. Voit myös nyppiä taikinan käsin, jolloin se on hieman erilainen siementen jäädessä kokonaisiksi, hyvä niinkin. Auringonkukansiemenet toimivat pohjassa todella hyvin! Piiraspohja oli jälleen onnistunut.

Neljän illan viinikurssi, josta viime postauksessa mainitsin, jatkuu ja tein sinne tällä kertaa purjo-katkarapupiirakan, edellisellä kerralla sipulipiirakkaa. Purjo-katkarapupiiras oli kurssilla menestys ja sen ohjetta toivottiin jakoon. Lupasin kirjoittaa sen tänne blogiin kaikkien iloksi. Viimeiselle tapaamiselle viinikurssin merkeissä teen vielä yhden piirakan, luultavasti feta-pinaattipiiraan, jonka piirakkapohjaa tulen muokkaamaan alla olevasta reseptistä Facebookissa Hiidenuhman keittiössä -sivulla saamani toiveen mukaisesti. Tosin, olen erittäin mieltynyt tähän piiraspohjaan, joten kyse on vain erilaisten ainesten vaihtoehdoista piiraspohjassa. Lisäksi minusta on hauska ottaa uusia haasteita vastaan ja erityisen mukavaa on kehitellä reseptejä lukijoiden palautteiden pohjalta. – Huikeaa, että saa keskustelua, palautetta ja uusia ideoita kommenttien kautta! Lämmin kiitos kaikille Hiidenuhman keittiön somekanavia seuraaville, sekä niille jotka ehtivät kommentoida blogissa, Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Pinterestin pinnauksista puhumattakaan, kiitos!


Purjo-katkarapupiirakka


täyte:
150 g katkarapuja
noin 10 cm pala purjoa silputtuna
1         suippopaprika siivuina
2 rkl   tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna
1 tl     raastettua sitruunan kuorta
0,5 tl  suolaa
mustapippuria

munamaito:
2 dl    kermaa
3        kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta

piirakkapohja:
2 dl     mantelijauhoja
0,5 dl  kookosjauhoja
0,5 dl  auringonkukansiemeniä
0,5 rkl psylliumia
1 tl      leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1         kananmuna
75 g    voita
1 rkl    kylmää vettä

Tee ensin pohja:
Sekoita kuivat ainekset monitoimikoneessa leikkuuterällä: mantelijauhot, kookosjauhot, auringonkukansiemenet, psyllium, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon kananmuna ja voi. Kun taikina on sekoittunut tasaiseksi, lisää vesi. Ota taikina kulhosta ja levitä se taputtamalla piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmisteluiden ajaksi.

Täyte:
Kuullota purjoa pannulla. Anna purjon jäähtyä. Sekoita kulhossa katkaravut, purjo, tilli ja sitruunan kuori. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele täytteen päälle suolaa ja mustapippuria. Asettele paprikasiivut piirakalle. Sekoita haarukalla kerma, kananmunat ja juustoraaste. Kaada seos piirakan päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin pintaan ja muna-kerma on hyytynyt.

4 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...