Tein munakoisokaviaaria tillipestolla kuorrutentun hauen lisukkeeksi, mutta se sopii mainiosti vaikkapa grillatun ruoan kanssa. Munakoisokaviaaria on perinteisesti tarjottu muun muassa blinien kera, mutta siitä voi nauttia lähes kaikenlaisen ruoan kanssa, mukaan lukien grillatun halloumin rinnalla. Munakoisokaviaaria voi käyttää pieniin alkupaloihin esimerkiksi salaatin tai sikurin lehdelle aseteltuna samaan tapaan kuin olen täyttänyt kylmäsavulohitahnalla sikurin lehtiä. Mahdottoman herkullista tämä munakoisokaviaari!
Munakoisokaviaarin voi tarjota pieneksi pilkotuttuna tai soseena. Munakoiso kypsennetään uunissa suloisen pehmeäksi, jolloin sen liha on lähes mössöä. Munakoiso on siten lähes sosetta jo valmiiksi.
ristiviiltoja munakoisoissa |
munakoisot voivat paahtua myös ihan tummanruskeiksi |
viimeinen lusikallinen munakoison pehmeäksi paahdettua sisusta |
tässä munakoisokaviaarissa on käytetty kirsikkatomaatteja lohkoina |
Munakoisokaviaari
1 munakoiso halkaistuna pituussuunnassa
1 tomaatti tai 6 kirsikkatomaattia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl persiljaa, basilikaa tai timjamia hienonnettuna
0,20 tl cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
koristeluun:
1 rkl oliiviöljyä
Viiltele munakoisojen sisäpinnat. Nosta munakoisot leivinpaperilla vuoratun leivinpaperin päälle ja voitele ne oliiviöljyllä. Voit lisätä kuorimattomat valkosipulinkynnet pellille tai käyttää ne tuoreeltaan munakoisokaviaariin. Paista munakoisoja ja valkosipulinkynsiä 200 asteisessa uunissa 30–45 minuuttia, kunnes munakoisot saavat tumman värin ja ovat täysin kypsät ja pehmeät. Valkosipulinkynnet voi ottaa jo aikaisemmin pois uunista. Munakoisoja ei saa jättää vähääkään raaoiksi. Anna kasvisten jäähtyä.
Kaavi munakoison sisus lusikalla, voit halutessasi hieman valuttaa sitä. Kalttaa tomaatit* tekemällä ristiviillot tomaattien kuoreen ja laittamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen 10–20 sekunniksi. Tämän jälkeen vedä kuoret tomaatin päältä. Hienonna munakoiso ja tomaatit sekä valkosipuli hyvin hienoksi silpuksi. Lisää joukkoon sitruunamehu ja persilja. Mausta cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Voit halutessasi soseuttaa kaviaarin tahnaksi. Anna makuuntua jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mielellään yön yli. Koristele munakoisokaviaari valuttamalla sen pinnalle ruokalusikallinen oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripottele tai asettele lisäksi persiljaa.
*Kirsikkatomaatteja ei tarvitse kaltata!
*****
Tuo muistuttaa tosi paljon munakoisokaviaaria,jota täällä pidetään kreikkalaisena;D Sitä myydään myös supermarkettien hyllyissä. Laitankin tähän linkin siitä koska postasin siitä joku vuosi sitten.Siinähän mietin että mistä syystä sitä kutsutaan kreikkalaiseksi salaatiksi ,ja välillä myös balkanilaiseksi munakoisosalaatiksi (kaviaariksi) Ehkä siitä löytyy yhteys,Balkanilta Venäjälle,ehkä....
VastaaPoistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/09/kreikkalaistyylinen-munakoisosalaatti.html
Sinun munakoisosalaatti on hyvin samanlainen kuin munakoisokaviaari.
PoistaEtsin tietoa munakoisokaviaarin alkuperästä. Risto ja Ritva Lehmusoksan Venäjän keittiö - keittokirjassa kerrotaan Mustameren rannikkoseutujen Krimin ja Odessan olleen Venäjän etelää. Näille alueille tyypillistä oli vihannesten ja hedelmien runsaus. Munakoisokaviaaria pidettiin suurena herkkuna, kuten se onkin.
Katariina Suuren aikana Venäjä valloitti Krimin ja Odessan 1780-luvulla. Krimillä ja Odessassa on ollut kreikkalaista asutusta 200- ja 600-lukujen aikoihin vaihtelevasti. Lähde Wikipedia ko. paikkojen historiaosio. Tämä kreikkalaisten ja venäläisten kohtaaminen lienee syy, että munakoisokaviaaria tai -salaattia löytyy samanoloisina kummastakin keittiöstä. Näin ainakin uskoisin.
Ruuan historia on mielenkiintoista!
PoistaSano muuta! Minusta on aina mielenkiintoista saada tietää taustoja. En olisi hoksannut kreikkalaisen ja venäläisen keittiön kohtaamista ilman sinun kommenttia. Kiitos siitä!
PoistaOnkohan tuo venäläistä köyhän keittiötä, italialaisen cucina poveran vastine? Kaviaaria ei ole varmaan ollut kaikilla varaa herkutella, joten luovuudella saadaan herkullinen korvike?
VastaaPoistaTietoa ei ole, mutta näin uskoisin. Munakoisokaviaari on niin hyvää, että köyhänmiehen herkkuna erinomainen!
PoistaNam! Juuri tänään grillasimme munakoisoviipaleita. Pitääkin muistaa tätä kokeilla, sopii lisukkeeksi moneen.
VastaaPoistaGrillattu munakoiso on myös hävyttömän hyvää!
PoistaJuu munakoisokaviaari on todella kelpo lisuke. Unohdin tuosta edellisestä vastauksesta mainita, että munakoisosalaatti lienee kehitetty köyhän miehen kaviaariksi, ihanaksi herkuksi sammen mädin tilalle.