lauantai 2. huhtikuuta 2016

Munakoisokaviaari

Munakoisokaviaari on herkullinen paksun kasviskastikkeen tai tahnan kaltainen. Todella herkullinen kylmä kasvislisuke kaikelle ruoalle. Se on kotoisin Mustanmeren rannoilta Venäjältä.



Tein munakoisokaviaaria tillipestolla kuorrutentun hauen lisukkeeksi, mutta se sopii mainiosti vaikkapa grillatun ruoan kanssa. Munakoisokaviaaria on perinteisesti tarjottu muun muassa blinien kera, mutta siitä voi nauttia lähes kaikenlaisen ruoan kanssa, mukaan lukien grillatun halloumin rinnalla. Munakoisokaviaaria voi käyttää pieniin alkupaloihin esimerkiksi salaatin tai sikurin lehdelle aseteltuna samaan tapaan kuin olen täyttänyt kylmäsavulohitahnalla sikurin lehtiä. Mahdottoman herkullista tämä munakoisokaviaari!

Munakoisokaviaarin voi tarjota pieneksi pilkotuttuna tai soseena. Munakoiso kypsennetään uunissa suloisen pehmeäksi, jolloin sen liha on lähes mössöä. Munakoiso on siten lähes sosetta jo valmiiksi.

ristiviiltoja munakoisoissa

munakoisot voivat paahtua myös ihan tummanruskeiksi

viimeinen lusikallinen munakoison pehmeäksi paahdettua sisusta

tässä munakoisokaviaarissa on käytetty kirsikkatomaatteja lohkoina

Munakoisokaviaari


1      munakoiso halkaistuna pituussuunnassa
1      tomaatti tai 6 kirsikkatomaattia
2      valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl persiljaa, basilikaa tai timjamia hienonnettuna
0,20 tl cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

koristeluun:
1 rkl oliiviöljyä


Viiltele munakoisojen sisäpinnat. Nosta munakoisot leivinpaperilla vuoratun leivinpaperin päälle ja voitele ne oliiviöljyllä. Voit lisätä  kuorimattomat valkosipulinkynnet pellille tai käyttää ne tuoreeltaan munakoisokaviaariin. Paista munakoisoja ja valkosipulinkynsiä 200 asteisessa uunissa 30–45 minuuttia, kunnes munakoisot saavat tumman värin ja ovat täysin kypsät ja pehmeät. Valkosipulinkynnet voi ottaa jo aikaisemmin pois uunista. Munakoisoja ei saa jättää vähääkään raaoiksi. Anna kasvisten jäähtyä.

Kaavi munakoison sisus lusikalla, voit halutessasi hieman valuttaa sitä. Kalttaa tomaatit* tekemällä ristiviillot tomaattien kuoreen ja laittamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen 10–20 sekunniksi. Tämän jälkeen vedä kuoret tomaatin päältä. Hienonna munakoiso ja tomaatit sekä valkosipuli hyvin hienoksi silpuksi. Lisää joukkoon sitruunamehu ja persilja. Mausta cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Voit halutessasi soseuttaa kaviaarin tahnaksi. Anna makuuntua jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mielellään yön yli. Koristele munakoisokaviaari valuttamalla sen pinnalle ruokalusikallinen oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripottele tai asettele lisäksi persiljaa.

*Kirsikkatomaatteja ei tarvitse kaltata!

*****

Vinkki:

Kesäkurpitsasta saa kesäkurpitsakaviaaria kypsentämällä pieneksi paloitellun kesäkurpitsan, hienonnetun sipulin sekä valkosipulin pannulla ja toimien muuten samaan tapaan kuin munakoisokaviaarin kanssa. Idea löytyi Iltasanomista.

8 kommenttia:

  1. Tuo muistuttaa tosi paljon munakoisokaviaaria,jota täällä pidetään kreikkalaisena;D Sitä myydään myös supermarkettien hyllyissä. Laitankin tähän linkin siitä koska postasin siitä joku vuosi sitten.Siinähän mietin että mistä syystä sitä kutsutaan kreikkalaiseksi salaatiksi ,ja välillä myös balkanilaiseksi munakoisosalaatiksi (kaviaariksi) Ehkä siitä löytyy yhteys,Balkanilta Venäjälle,ehkä....

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/09/kreikkalaistyylinen-munakoisosalaatti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun munakoisosalaatti on hyvin samanlainen kuin munakoisokaviaari.

      Etsin tietoa munakoisokaviaarin alkuperästä. Risto ja Ritva Lehmusoksan Venäjän keittiö - keittokirjassa kerrotaan Mustameren rannikkoseutujen Krimin ja Odessan olleen Venäjän etelää. Näille alueille tyypillistä oli vihannesten ja hedelmien runsaus. Munakoisokaviaaria pidettiin suurena herkkuna, kuten se onkin.

      Katariina Suuren aikana Venäjä valloitti Krimin ja Odessan 1780-luvulla. Krimillä ja Odessassa on ollut kreikkalaista asutusta 200- ja 600-lukujen aikoihin vaihtelevasti. Lähde Wikipedia ko. paikkojen historiaosio. Tämä kreikkalaisten ja venäläisten kohtaaminen lienee syy, että munakoisokaviaaria tai -salaattia löytyy samanoloisina kummastakin keittiöstä. Näin ainakin uskoisin.

      Poista
    2. Ruuan historia on mielenkiintoista!

      Poista
    3. Sano muuta! Minusta on aina mielenkiintoista saada tietää taustoja. En olisi hoksannut kreikkalaisen ja venäläisen keittiön kohtaamista ilman sinun kommenttia. Kiitos siitä!

      Poista
  2. Onkohan tuo venäläistä köyhän keittiötä, italialaisen cucina poveran vastine? Kaviaaria ei ole varmaan ollut kaikilla varaa herkutella, joten luovuudella saadaan herkullinen korvike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietoa ei ole, mutta näin uskoisin. Munakoisokaviaari on niin hyvää, että köyhänmiehen herkkuna erinomainen!

      Poista
  3. Nam! Juuri tänään grillasimme munakoisoviipaleita. Pitääkin muistaa tätä kokeilla, sopii lisukkeeksi moneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillattu munakoiso on myös hävyttömän hyvää!

      Juu munakoisokaviaari on todella kelpo lisuke. Unohdin tuosta edellisestä vastauksesta mainita, että munakoisosalaatti lienee kehitetty köyhän miehen kaviaariksi, ihanaksi herkuksi sammen mädin tilalle.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...