maanantai 6. helmikuuta 2012

Broileria pandanlehtiin käärittynä (Gai haaw bai dteuy)

hauskoja nyyttejä, ihania makuja
Yllätin mieheni thaimaalaisella ruoalla perjantaina, kun oli vallan kauhea lumimyrsky täällä pääkaupunkiseudulla. Vietin lähes koko päivän keittiössä ruokaa laittaen ja onnellisena, koska tiesin mieheni ilahtuvan tästä ruoasta (kokkailin myös muutakin kuin nämä kääröt, niistä lisää mm. huomenna). Viime joulukuussa vietimme ihanan loman Bangkokissa ja siellä mieheni yhdeksi suosikkiruoaksi muodostuivat nämä pandanlehtiin käärityt broilerit. Thairuoka on usein tulista, mutta tämä ruoka on pehmeän hyvää ja maistuu myös lapsille.

Pandanlehtiä (Pandanus amaryllifolius) käytetään tässä reseptissä antamaan makua ja ne toimivat myös hauskoina suojina broilerille. En ole varma lehtien suomenkielisestä nimestä, mutta englanninkielista asua olen nähnyt käytettävän muodoissa: pandan, pandang ja pandanus leaves. Thaikielellä pandan lehti: bai tooey tai bai dteuy. Kyseessä ei siis ole uhanalainen nisäkäs panda, vaan puulaji (usein kutsutaan erheellisesti pandan palm), jonka lehtiä käytetään Kaakkois-Aasiassa ruoanlaittoon aromikkuutensa vuoksi. Näitä lehtiä löytyy tuoreena, jääkaapista mm. Vii Voan -liikkeestä, joka myy itämaisia elintarvikkeita Hakaniemessä Hämeentie 3, Helsingissä. Niitä voi löytää myös pakastettuina muissa itämaisia elintarvikkeita myyvissä liikkeissä.

Selailin netistä useita reseptejä ja omani on useamman reseptin yhdistelmä. Mm. täältä löytyy miten pandanlehti kääritään broileripalasen ympärille. Ei mitenkään konstikasta, mutta tyttöseni piipahtaessa keittiössä hän huokaili, että äiti sinä olet todella taitava, kun osaat tehdä noita nyyttejä :) Erittäin hyvä on myös muistaa, että lehtiä ei syödä, vaan ne joutavat kompostoriin ruokailun jälkeen. Ruoka laitetaan tarjolle dippikastikkeen kanssa ja nyytit sellaisenaan. Jokainen ruokailija kuorii lehdet broileripalan ympäriltä ja siirtää lehdet sivuun. Pandanlehdet antavat broileripaloihin makua.

Uppopaistamisessa kannattaa kiinnittää huomiota käytettävään öljyyn. Varpu Tavi on kirjoittanut blogissaan rasvojen kuumentamisesta erittäin mielenkiintoisesti. Esitettyihin perusteluihin vedoten (öljyjen kuumentamisessa savuamispisteiden mukaan) olen päätynyt reseptissä suosittelemaan uppopaistamisessa käyttämään oliiviöljyä, kylmäpuristettua rypsiöljyä tai kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Käytön jälkeen öljy kannattaa heittää pois, koska sen laatu on merkittävästi huonontunut. Otan mielelläni vastaan kommentteja öljyjen kuumentamisista ja faktaa niistä.

uppopaistossa lehdet tummuvat ja muuttuvat rapsakoiksi
Broileria pandanlehtiin käärittynä

500 g broileria
100 g pandanlehteä

marinadi:
5         korianterin juurta hienonnettuina (en käyttänyt ohuita "rihmoja")
3         valkosipulinkynttä hienonnettuina
4 rkl   osterikastiketta
2 rkl   vaaleaa soijakastiketta (light soya sauce)
1 rkl   riisiviinietikkaa
1 rkl   seesamiöljyä
1 rkl   sokeritonta siirappia (tai tummaa sokeria)
1 rkl   maitoa
0,75 tl valkopippuria 

oliiviöljyä (tai kylmäpuristettua rypsiöljyä tai neitsytoliiviöljyä) uppopaistoon

dippikastike:
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeritonta siirappia (tai tummaa sokeria)
2 rkl  vaaleaa soijakastiketta
1 rkl  tummaa soijakastiketta
sokeripalan kokoinen pala galangalia tai inkivääriä kuorittuna
1 rkl pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä

Leikkaa broileri yhtä moneen palaan kuin sinulla on pandanlehtiä (älä hätäänny jos sinulla on valmiiksi paloiteltuina "liian moneen" palaan, laita useampi pieni pala broileria pandanlehden sisään sitten myöhemmässä vaiheessa). Suruta marinadin ainekset sauvasekoittajalla sekaisin. Sekoita marinadi broileripalasiin ja kaada ne isoon pussiin, jota voit käännellä muutaman kerran marinoitumisen aikana. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Valmista kastike. Mittaa ja kaada kaikki kastikkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kastikeainekset kiehuvaksi. Poista galangal kastikkeesta. Kaada kastike pieneen kulhoon, josta ruokailijat voivat ottaa omiin pieniin dippikulhoihin kastiketta. Tarjoa kastike huoneenlämpöisenä tai jääkaapissa viilentyneenä.

Valuta broileripaloista marinadi. Pese pandanlehdet juoksevan kylmän veden alla. Älä käytä lämmintä vettä, jotta lehtien aromaattiset maut säilyvät niissä. Viikaa pandanlehdet broileripalojen ympärille. Älä leikkaa ylijäävää vartta pois, koska siitä on apua uppopaistossa. Höyrytä nyyttejä 10 minuuttia kannen alla (mikäli mahdollista), jotta lehtien aromi irtoaa broilereihin. Kuumenna öljy 180-185 asteiseksi (vaalea leipäpala paistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa). Pidä kattilan kansi lähellä tulipalovaaran vuoksi. Kypsennä nyyttejä noin kolme ja puoli minuuttia (minulla neljä nyyttiä kerrallaan), varovasti kertaalleen kääntäen. Nosta nyytit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kun saat kaikki kypsennettyä, voit leikata ylimääräiset varret ja tarjota dippikastikkeen kera.

korianterinjuuria saa pesemällä purkkikorianterin juuret ;)

kastike porisemaan
valmis dippikastike on mieto

menossa höyrytykseen
paistoin neljä nyyttiä kerrallaan, varsista oli helppo käännellä

4 kommenttia:

  1. Oi miten kiinnostava resepti! Pitäisi lähteä kiertämään Jyväskylän etniset ruokakaupat läpi josko jostain löytyisi noita hupsuja lehtiä- näitä on ehdottomasti päästävä testaamaan!

    Mielenkiintoinen öljyjuttu! Itse olen valinnut uppopaistoöljyksi aina sen halvimman rypsin, lähinnä hinnan ja ekologisuuden vuoksi. Toisaalta uppopaistoa tulee harrastettua niin harvoin, ettei sitä hintaakaan ehkä tarvisi niin tuijotella. Lisäinfoa olisi kyllä mukavaa saada, ei ole oikein jaksanut etsiskelläkkään.. (Täällä muuten on artikkeli öljyjen kuumentamisesta makuasioiden näkökulmasta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ahmija: kiitos, ilahduin itsekin vahingossa löydettyäni pandanlehtiä. Päätin oitis yllättää mieheni yhdellä hänen suosikkiruoistaan:) Olin nimittäin etsimässä kuivattuja katkarapuja, joita käytetään mm. thaisalaateissa, kun vastaan tuli pandanlehdet. Kuivatut katkaravutkin löytyivät samaisesta Vii Voan -liikkestä. Jesh!

      Kiitos hyvästä linkistä öljyjen kuumentamisen vaikutuksesta niiden makumaailmaan. Juuri tällaisia vinkkejä ja linkkejä toivoinkin saavani. Uskon, että on hyödyllistä yhdessä jakaa perusteltua tietoa öljyistä.

      Minäkin olen uppopaistamisessa käyttänyt aikaisemmin halvinta rypsiöljyä ja nyt (luettuani Varpun blogijutun) olen kääntänyt tässä asiassa uuden, terveellisemmän sivun. Jokainen voi itse valita tietenkin mielensä mukaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoista! Ahmija: oletko siinä Seppälän Cittarin talon etnisessä kaupassa käynyt, siellä on aika paljon kaikkea pakastettuna, voisi löytyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin joskus puolisen vuotta sitten käydä siellä- hyvä kun muistutit! Pitääpäs muistaakin suunnata sinne puolen kaupunkia jossain vaiheessa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...