keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Lämmin inkivääritee flunssaan ja sen ehkäisyyn

hentoisen väristä, mutta aivan ihanaa
Talvella tuntuu usein siltä, että vilustuminen on hyvin herkässä. Silloin keittelen aina inkivääriteetä, joka on ihanaa ja maistuu erittäin tervehdyttävältä. Appelsiineja & Hunajaa -blogin Yaelian valmisti inkiväärijuoman tehosekoittimessa surauttamalla ja häneltä löysin myös linkin inkiväärijuomien maailmaan. Campasimpukan temoskannullinen flunssajuoma inkivääristä on samaan tapaan valmistettu kuin omani. Ahmija mainitsi yhdessä kommentissaan käyttävänsä kanelia inkivääriteen mausteena. Inkivääriteen eri muodot ovat kiertäneet runsain määrin ruokablogien maailmaa.

Koitin kovasti hakea tutkittua tietoa inkiväärin terveysvaikutuksista, mutta en löytänyt faktaa. Siksi totean vain sen, että inkivääritee lämmittää ihanasti ja tuntuu hyvältä flunssanpoikasen yrittäessä takertua minuun. Tee myöskin tuntuu erittäin miellyttävältä kurkussa, josta syystä se antaa ainakin mielikuvan hoitavasta ominaisuudesta.

Kerroin hiljattain myös ystävilleni, että inkivääriteetä kannattaa tehdä vaikkapa ylijäävistä inkiväärin paloista. Vaikka ei olisikaan nuhainen. Etteivät inkiväärinjämät turhaan pilaannu jääkapissa poisheitettäväksi. Teen voi laittaa termoskannuun ja juoda hiljakseen päivän mittaan taikka juoda sitä omaan tahtiin ja nauttia siitä myös jäähtyneenä.

Minä postaan tämän reseptin äidilleni. Hänellä oli flunssanpoikasta jokin aika sitten. Neuvoin keittämään inkivääriteetä meille perinteisen sipulimaidon sijaan (flunssakin kyllä inhoaa sipulimaitoa ja lähtee karkuun). Äitini varmisteli, että onhan resepti lisäksi minun blogissani, koska hän saattaa unohtaa sen. No nyt on resepti täällä äitiä ja kaikkia muita nuhaneniä varten :)

Ylimmässä kuvassa on inkivääriteetä, jossa ei ole mukana kanelia. Alla olevissa kuvissa kaneli näkyykin mukana. Sävy- ja makuero on hyvin pieni. Lieneekö syynä, että minä puolestani olen nyt se nuhanenä :( 

Inkivääritee

1 l        vettä
3-5 cm pätkä inkivääriä kuorittuna ja siivutettuna
1          limen puristettu mehu tai puolikkaan sitruunan mehu
(halutessa kanelitanko)
(tarvittaessa makeutukseen hunajaa tai sokeritonta siirappia)

Laita vesi ja inkivääri (ja kaneli) kattilaan. Kiehauta tee ja anna sen hautua 10 minuuttia kannen alla. Lisää sitrusmehu. Makeuta tarvittaessa. Siivilöi teetä kuppiin. Jos teetä jää yli, sitä voi nauttia myös kylmänä.


kanelin kanssa teestä tulee asteen tummempaa

16 kommenttia:

  1. Kiitokset kivasta ohjeesta. Inkivääri muuten säilyy hienosti keittiön pöydällä, meillä on ollut juurakko tuossa kohta kolme kuukautta. Leikkauspinnat kuivajtavat vähän mutta niiden takaa paljastuu raikasta inkivääriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:kiitos loistavasta vinkistä! Otan pötkyläni oitis keittiön pöydälle huilailemaan :)

      Poista
  2. Mites on... maistuuko toi "pesuaineelle"?
    Tämä kysymys kumpuaa sellasesta, kun ollaan lomailtu Intian Goallaja sielä käytetään hirmu paljon inkivääriä ja jotenkin sen maku on vaikuttanut pesuainemaiselta.. vai johtuuko se siitä että sitä on ollut tosiaan liikaa...
    nim. nokka tukossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne: minä pidän ihan valtavasti inkiväärin mausta, joten lienen hieman jääviksi vastaamaan. Mutta tietenkin vastaan, että mielestäni ei maistu missään nimessä tiskiaineelta. Paitsi jos sinun mielestä maistuu ;)

      Kokeile ihmeessä! Jos hyvin käy, voit jopa tykätäkkin :)

      Inkivääri antaa omaa poltettaan, mitä pitempään sen antaa hautua. Minä pidän juuri pitkään haudutettuna ja maultaan tujuna. Vähän samaa ihanuutta kuin nepalilaisessa maitoteessä.

      Poista
  3. Heti piti kokeilla miten inkivääri ja kaneli sopivat yhteen :D
    Minä tavallisesti raastan inkiväärin ja laitan teesiivilään. Sitten vaan vedenkeittimestä kiehuvaa vettä päälle ja makeutan stevialla. Tulee hyvää ja vahvaa teetä :) Joskus laitan teepussin samalla hautumaan niin saa vähän miedommin inkiväärin makuista.
    Marika :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika: mainiota - lisää hienoja variaatioita inkivääriteelle!

      Poista
  4. Eilen sain kun sainkin tehtyä tuota "taikajuomaa" ja eipä se tiskiaineelta maistunut. Mulla oli Intiasta tuotua kanelia (voimakasta sellasta) ja sitä tais tulla hivenen iso pala kattilaan, mutta muuten oli kyllä hyvää. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  5. Tämäpä näyttää pätevältä juomalta! Täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Inkivääritee onkin ihanaa,ja etenkin kun on flunssaa tai on kylmää. Kiva että löysit blogini kautta inkiväärijuomien maailmaan;)

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti siellä on flunssanpoikanen selätetty näillä eväillä :) Inkivääritee helppoa ja hyvää ja ennen kaikkea tepsii!

    Itsekin olen tuosta tykännyt, tosin teen vielä yksinkertaisemmin tuon laiska kun olen :D ([url=http://jaakapilla.blogspot.com/2011/08/inkivaaritee.html]klik![/url])

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä tällä kertaa todeta, että olipa flunssa tiukassa. Nyt vasta maaliskuun puolella alan olla kunnossa. Huh, huh! Kuinkahan kauan olisin oikein sairastellut ilman inkivääriteetä?

      Vaikka sairastelin todella pitkään (hillitön blogitauko samalla), inkivääritee toi parempaa oloa ja mieltä :)

      Poista
  8. Inkivääriteen lisäksi oiva apu flunssaan on nenähuuhtelu kannu, jolla hienolla merisuolavedellä lasketaan vettä toisesta sieraimesta ja toisesta ulos ja kurlataan kurkkua. Tätä ei sattuneesta syystä mainosteta (ei käy flunssa trobit kaupaksi) on menossa kuudes flunssaton vuosi, kun aina välillä tekee huuhtelun kun tuntuu että tauti voi tulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - nenähuuhtelu on erinomainen tapa hoitaa ja huolehtia itsestä. Meidänkin perheessä jokaisella on oma Sarvikuono. Suosittelen minäkin nenähuuhtelukannua. Olipa hyvä, että muistutit asiasta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...