keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Vihreä parsakeitto ja parsakasvisliemi


Lempeänmakuinen parsakeitto on helppo valmistaa tankoparsasta. Kasvisliemi siihen syntyy lähes itsestään parsaa siistiessä syntyvistä roippeista. Parsakeitto on oiva alkuruoka, mutta sopii hyvin myös kevyeksi iltapalaksi.

Parsan tyviosista, kuorista ja pienestä määrästä juureksia saa vaivattomasti kasvisliemen. Onko tämä sitä hävikistä herkuksi -toimintaa? Ainakin kaikki mahdollinen käytetään ja lopuksi vielä kompostoidaan kasvismassa. Jos on kiire, kasvisliemen voi valmistaa samaan aikaan keiton kanssa. Tällöin liemi käytetään muussa yhteydessä. Minä en yleensä laita liemiin suolaa, koska mielestäni liemet kannattaa suolata vasta käytettäessä.

Kerman voi halutessaan jättää pois. Sen voi myös vaihtaa ranskankermaan, smetanaan, kasvis- tai pähkinäkermoihin. Sulatejuustolla saa keiton suurustettua. Reseptiä on helppo varioida oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Minusta valkoviini sopii keittoon erinomaisesti. Myös sen voi jättää pois, keiton maun kovasti kärsimättä.

Keitto on miedomakuinen ja aromikas. Perheeltä sain hyvää palautetta. Mieheni piti alkuun makua hieman vaisuna, koska hän pääsi erään kerran ranskalaiseen kotiin nauttimaan hurjia herkkuja. Isäntä on kokkivirtuoosi. Alkukeittona tarjottiin tryffeli-parsakeittoa, joka maistui kuulemma taivaallisen hyvälle. Eilen illalla minun keittämää parsakeittoa syödessään mieheni oli hieman pettynyt makuun, kun ei maistunut yhtään tryffelille. Niin, miksiköhän. Sanoin miehelleni, että hankitaan meille tryffelikoira, niin meidänkin perheessä saadaan tryffelillä maustettuja ruokia ;)

keiton kiehuessa kypsyvät samalla parsannuput höyryssä
Parsakeitto

500 g vihreää parsaa
1        sipuli silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
5 dl    (parsa)kasvislientä tai kanalientä
1 dl    valkoviiniä
1 dl    persiljaa tai timjamia hienonnettuna
1-2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa parsan kannasta kova, puumainen pala pois. Kuori parsaa perunan- tai parsankuorimaveitsellä kolme senttiä tyvestä. Kerää roippeet, kantapala ja kuoret talteen kasvislientä varten. Paloittele parsat. Laita varrenpalaset kylmään veteen kulhoon ja nuput kylmään veteen syvälle lautaselle.

Kuullota sipulia ja valkosipulia. Lisää joukkoon kasvisliemi, viini ja siivilöidyt parsan varret. Siivilöi parsan nuput ja jätä ne siivilään. Nosta siivilä keiton päälle, jotta nuput kypsyvät keiton höyryssä. Laita kansi päälle ja keitä 5-10 minuuttia. Nosta nuput sivuun, kun ne ovat vielä kauniin vihreitä ja niissä on kevyt purutuntuma. Anna varsien kypsyä kokonaan.

Lisää keittoon persilja. Surauta keitto sauvasekoittajalla hienoksi. Lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna keiton kiehahtaa.

Sekoita nuput keiton joukkoon tarjoiluastiaan tai lisää nuppuja jokaiselle lautaselle keiton päälle. Jos haluat täysin samettisen tasaisen keiton, soseuta nuput muun keiton mukana.

Parsakasvisliemi

parsan tyviosat ja kuoret
1 l vettä
1   sipuli lohkoina
     pala selleriä paloiteltuna
     pala palsternakkaa paloiteltuna
1   laakerinlehti
10 maustepippuria
     muutama persiljan tai timjamin oksa

Laita kaikki ainekset kattilaan. Keitä lientä puoli tuntia. Siivilöi liemi ja kumoa vihannekset kompostoriin. Käytä liemi heti tai pakasta se.

9 kommenttia:

  1. Parsakeitto on kyllä tosi hyvää,kun sen tekee itse.Houkuttelevan näköinen keitto!

    VastaaPoista
  2. Sellainen sienet nuuskiva koira olis muuten oikeasti tosi kätevä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olisikin. Luin jostain juttua kahdesta suomalaisesta pariskunnasta, joilla on tryffelikoirat. Innostuin oitis, kunnes palasin maan päälle ja muistin mieheni allergian ;)

      Poista
  3. Herkullinen keitto, pikkusen jäänyt keitot vähemmälle.. pitäis taas aktivoitua! Vika vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mausteinen Manteli!

      Meilläkin on välillä vähemmän keittoja ihan siksi, ettei vain hoksaa tehdä. Nyt keväällä ja kesällä on kiva tehdä kepeitä ja raikkaita keittoja.

      Voi vitsi - näin tänään kaupassa ihanan näköisiä, ohkaisia espanjalaisia parsoja. Nam! Niitä en kyllä raaski keittoon laittaa. Ne pitää syödä sellaisenaan tai salaatissa ;)

      Poista
  4. Ihana näköistä keittoa, alkoi jo maistua kielellä! Missä muodossa tryffeli oli ollut, ihan siivuina vai makuvoina?

    Semmoinen sienikoira on kyllä kätevä, meillä on niitä kaksi kappaletta. Pientä kouluttamista se tosin vaatii ;) Vanhempi koira ei piittaa kanttarelleista, metsässä pitää juosta ja lujaa hehtaarijuoksua. Junnu osoitti syksyllä jo lupaavaa kanttiskoiraotetta. Kumpikin kaivaa tryffeleitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pata!

      Kysyin mieheltäni siitä tryffelistä parsakeitossa. Hän sanoi, että keitossa oli sellasia korvasienen näköisiä paloja tai lastuja. Oli ihan älyttömän hyvää.

      Kurkistin äsken blogiisi ja totesin, että teiltähän olen saanutkin sen idean tryffelikoirista. Luin jostain muistaakseni lehdestä juttua teistä ja olen käynyt myös blogissane - ihana blogi ja iiihanat koirat teillä <3 Kun mieheni jää joskus aikanaan eläkkeelle, hän saa luvan mennä siedätyshoitoon koira-allergiasta, jotta ihan oikeasti saisin tryffelikoiran.

      Poista
  5. Oi, kuulostaapa hyvältä! Täytyy kokeilla tätä ehdottomasti, meillä on pakkasessa vielä viime syksyn tryffelisatoa. Missä päin miehesi matkaili, oliko Perigoldin kulmilla? Jos kyse oli Peridoldin mustasta kullasta, niin ei mikään ihme että keitto maistui!

    Ripaus tryffeliä ja tryffelikuonot kiittävät kauniista sanoista ja hyvästä reseptistä ;)!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...