tiistai 6. elokuuta 2013

Nauriita ja vihreitä papuja kermaisessa kastikkeessa


Ihana kermainen kasvislisuke syntyy vihreiden papujen ja nauriin yhdistelmästä. Rakastan vihreitä papuja ja kesänauriita! Kummatkin kypsyvät nopeasti, mikä jouduttaa ruoanlaittoa mukavasti. Nauriit kypsennetään keittämällä ja pavut paistamalla. Papujen kepeä ruskistus antaa mukavaa rakennetta annokseen.

Toreilta löytyy runsaasti kauden vihanneksia kuten kotimaisia papuja ja kesänauriita. Niiden paras aika on parhaillaan. Toki tähän ruokaan voi käyttää talvinauriita, jolloin suurin ero valmistamisessa on nauriiden pidempi kypsymisaika. Maku pysyy edelleen erinomaisena.

Löysin rempseän amerikkalaisen ruokablogin Christy Jordan's Southern plate, josta myös sain idean omaan reseptiini. Christy käyttää omassa reseptissään uusia perunoita* nauriin sijaan, joka on myös erinomainen yhdistelmä pavuille.

*Ravintosisältö: 100 g perunaa sisältää 78 kcal ja 16,1 hh ja 100 g naurista sisältää 27 kcal ja 4,2 hh (lähde fineli.fi).


Nauriita ja vihreitä papuja kermaisessa kastikkeessa

250 g vihreitä papuja
2        naurista
1        kesäsipuli varsineen silputtuna
1        valkosipuli hienonnettuna
100 g tuorejuustoa
1 dl    kermaa
25 g   voita
suolaa ja pippuria

Kuori ja lohko nauriit kumpikin kahdeksaan osaan. Keitä naurislohkoja noin seitsemän minuuttia (talvinauriit voivat kypsyä hieman hitaammin), kunnes ne ovat kypsiä. Valuta vesi pois ja jätä nauriit siivilään kuivumaan.

Huuhtele ja valuta pavut. Poista niistä kannat. Lämmitä puolet voista pannulla. Paista papuja voissa noin seitsemän minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä ja ovat napsahtavan kypsiä. Kumoa pavut siivilään naurislohkojen joukkoon.

Lämmitä pannulla loput voista. Kuullota valkosipulia ja sipulin valkoista osaa voissa. Lisää tuorejuusto ja kerma pannulle. Sekoita, kunnes niistä muodotuu kastike. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kumoa nauriit, pavut ja sipulin varsisilppu kastikkeen joukkoon ja kääntele ainekset sekaisin. Tarkista maku.

Jälkikirjoitus:
Tyttöseni otti kuvia kamerallani ja teki siihen omia säätöjä ja virityksiä vähän ennen kuin minä kuvasin ruokaani. En hölmöyttäni tarkistanut asetuksia ja korjannut niitä omikseni, joten kuvista tuli, noh, vähän jännän sävyisiä :S

4 kommenttia:

  1. Minulla oli lapsuudesta lähtien nauriskammo,mutta viime vuonna kokeilin ja eiväthän ne nauriit hullumpia olleet eli pääsin eroon siitä kammostani;D Tätä pitääkin joskus kokeilla,tosin nyt ei ole papuja kuin vasta ensi talvella ja keväällä.
    Nuo kuvathan ovat ihan hyviä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael – olet kiltti sanoessasi kuvieni olevan hyviä. Minusta niissä on aavemainen värimaailma ;)

      Uuden sadon kesänauriit ja niitäkin makeammat hunajanauriit ovat helppoja totuteltavia. "Talvinauriit" maistuvat ehkä vahvemmilta, lantun kaltaiselta. Kiva, että nauriskammo on helpottanut :)

      Täällä kotimaiset pavut ovat hiljan tulleet toreille, joten niitä pitää syödä paljon. Onneksi ne ovat niiiin hyviä!

      Poista
  2. Ihana ohje, nauriit ovat sellainen hiukan nharvinaisempi materiaali, mutta sopivat tosi moneen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu :)

      Juu, olen huomannut saman; nauriita tulee käytettyä ihan liian harvoin. Naurista pataan ja pöytään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...