keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Juustoinen pinaattikeitto




Täyteläinen, tummanvihreä ja maukas pinaattikeitto syntyy tuoreesta pinaatista ja sulatejuustosta. Keitto valmistuu todella nopeasti, aikaavievin toimi on saada pinaatin ryöppäämiseen tarkoitettu vesi kiehumaan. Kun aloitan pinaattikeiton keittelyn, laitan ison kattilallisen vettä kiehumaan, kananmunat omaan kattilaansa kypsymään ja ryhdyn pilkkomaan ja kuullottelemaan kaiken muun valmiiksi ryöppäysveden lämmetessä. Kun pinaatit on ryöpätty ja huuhdeltu, on toisessa kattilassa lihaliemi jo alkamassa kiehua. Keitto on tällöin melkein valmis. Suitsait sukkelaan.

Nokkosesta voi ihan samalla tavalla keittää juustoisen nokkoskeiton. Vain nokkosen esikäsittely vie hieman enemmän aikaa; nokkonen siistitään tarvittaessa (poistetaan huonot lehdet ja paksut varret) ja se kannattaa huuhdella pesualtaassa tai isossa vadissa ennen ryöppäystä. Pinaatille rittää nopea huuhtelu juoksevan veden alla siivilässä. Toki, jos pinaatti on omalta maalta, pitää se siistiä yhtä huolella kuin nokkonen. Nokkonen ja pinaatti tarvitsevat kolmen minuutin ryöppäyksen kiehuvassa vedessä. Vain baby pinaatti ei vaadi ryöppäystä, mutta käytän sitä yleensä salaattiin tai nopeisiin kastikkeisiin. Baby pinaatti käy keittoonkin, jolloin se lisätään keittämättömänä, mutta huuhdeltuna kylmällä vedellä suoraan lihaliemen joukkoon. Myös pakastepinaattia voi käyttää tähän keittoon.

Minulle peruspinaattikeiton makuun sopii sulatejuusto. Kesällä keittelin vuohenjuusto-nokkoscappuccinoa. Vuohenjuusto sopii nokkosen ja pinaatin makuun myös erinomaisesti. Tähän peruspinaattikeittoon voi käyttää vuohenjuustoa ja halutessaan voi lisätä valkoviiniä ja tuoreita yrttejä. Keiton muuntelumahdollisuudet ovat moninaiset.

Juustoinen pinaattikeitto
4–5:lle

300 g pinaattia (jos haluat vaalemman vihreää keittoa, käytä vähemmän pinaattia, vähintään 150 g)
1        sipuli silputtuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5–0,7 dl liha-, kana- tai kasvislientä
(voit korvata 1dl lientä valkoviinillä)
200–250 g sulatejuustoa paloiteltuna tai pehmeää vuohenjuustoa
(0,5 dl lipstikkaa, persiljaa tai timjamia hienonnettuna)
0,5 tl muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria

lisäksi:
kovaksi keitettyjä kananmunia halkaistuina

Keitä ainakin 5-litran kattilassa vettä, mutta mikäli sinulla ei ole näin isoa kattilaa, ryöppää huuhdeltu pinaatti kahdessa erässä. Lisää pinaatin lehdet runsaaseen kiehuvaan veteen ja keitä kolme minuuttia. Kaada pinaatit siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Purista niistä ylimääräinen vesi pois. Pinaatin keittämiseen käytettyä vettä ei oteta talteen.

Kuullota kattilassa sipulia minuutin ajan. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele sitä pieni hetki. Varo polttamasta valkosipulia. Mittaa kattilaan aluksi 5 dl lihalientä (tai vaihda 1 dl valkoviiniin). Lisää liemen joukkoon pinaatit, sulatejuusto ja muskottipähkinä (sekä yrtit). Keitä lientä hiljakseen sekoitellen, kunnes juusto on sulanut. Surauta keitto sauvasekoittajalla tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista keiton täyteläisyys. Sekoita joukkoon tarvittaessa hieman lientä lisää. Koristele annokset kananmunan puolikkailla.


4 kommenttia:

  1. Mulla on aina ollut vähän sellainen viha-rakkkausuhde pinaattikeittoon,mutta tämä keittosi on kyllä niin nätin vihreä että hyvin kelpaisi minulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Unohdan aina, etteivät kaikki tykkääkään pinaattikeitosta, kun itse on aina rrrakastanut sitä.

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköinen keitto! Minä rakastan pinaattikeittoa, joten täytyy varmasti kokeilla tätä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...