keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Artisokka-kanakastikkeella täytetyt suippopaprikat sekä juuriselleri-linssikeitto




Kermaiset artisokka-kanakastikkeella täytetyt suippopaprikat ja juuriselleri-linssikeitto ovat arjen juhlaa. Ne valmistuvat nopesti ja ovat mahdottoman herkullisia. Jos täytettyjä paprikoita tai keittoa jää yli, ne voi ottaa seuraavana päivänä evääksi. Ihanat, paljon kasviksia sisältävät ateriat!

Suippopaprikat ja Valion Crea Mustapekka -ruokakermalla maustettu broilerikastike ovat mainio yhdistelmä, sillä uunissa kypsyneen paprikan makeus ja ruokakerman vahva pippurisuus täydentävät toisiaan. Olen aina pitänyt Valion Mustapekka tuorejuustosta ja nyt ruokakermana sama maku on aivan ihana. Säilötty latva-artisokka sopii kastikkeisiin erinomaisesti. Sitä löytyy kaupoissa veteen tai öljyyn säilöttynä, eikä ole väliä kumpia käytät. Broileri ja rakuuna sopivat mainiosti yhteen. Jos et ole rakuunan ystävä tai et löytänyt sitä kaupasta, voit käyttää basilikaa sen sijaan.


Talvella suositellaan kotimaisista kasviksista nauttimaan erityisesti juureksia. Siksi juuriselleri on nyt erityisen ajankohtainen ja mielestäni se on jopa trendiruokaa. Juuriselleri on herkkuani ja käytän sitä todella usein, muun muassa muusiin (sellerimuusi, tuorejuustoinen sellerimuusi, yrttinen sellerimuusi), laatikoihin (juustoinen selleripaistos, sieni-sellerilaatikko), Waldorfin salaattiin ja lukuisiin keittoihin. Lipstikka on ihana maatiaisyrtti, jota on kasvanut jo entisaikoina kotien pihapiireissä. Pohjolaan se rantautui munkkien mukana noin tuhat vuotta sitten (lähde: Sinikka Piippo, Kasvien salaiset voimat, Helmi Kustannus 2008). Lipstikka voi kasvaa parimetriseksi puskaksi, vaikkakin kaupoissa sitä myydään sievissä pienissä yrttipurkeissa.

Juuriselleri-linssikeitto on hienostunut ja maukas soppa. Se sopii niin pääruoaksi kuin alkukeitoksi. Selleri ja lipstikka tuovat kummatkin vahvasti esille keiton lihaisaa makua, viidettä perusmakua umamia, keiton silti ollessa kasviskeitto. Käytin keittoon Valion Crea Kolme juustoa -ruokakermaa, saaden siihen ihanasti juustojen täyteläisyyttä. Yksinkertaisen hyvää!


Olen tehnyt tämän postauksen yhteistyönä Valio Crean kanssa. Sain kokeiltavakseni kaikki uudistuneet Valion Crea maustetut ruokakermat: Mustapekka, Kolme juustoa, Kolme sipulia, Kippari, Aura ja uutusmaun Kolme yrttiä (sisältäen basilikaa, ruohosipulia ja oreganoa). Ruokakermojen pakkaukset on muutettu aikaisempia paremmin käteen sopiviksi ja korkillisiksi. Valiolta kerrottiin myös, että tuotteet sopivat ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Lisäksi ruokakermoilla on pitkät päiväykset, joten niitä voi säilyttää jääkaappissa kaiken varalta ;)

Yhteen ruoka-annokseen täytettyjä suippopaprikoita kuuluu kaksi paprikan puolikasta, mutta pienenä suolaisena palana yksi on tarpeeksi. Selleri-linssikeitto sopii arkeen ja juhlaan. Siitä riittää reilusti neljälle ruokailijalle einettä, mutta alkukeittona se sopii jo isommallekin joukolle. Täytettyjä paprikoita olen jo ennättänyt tehdä kahdesti, koska ne saivat perheessäni suuren suosion ;) Olen tehnyt molempien ruokien valmistuksesta 15 sekunnin mittaiset videot Instagramiin: artisokka-kanakastikkeella täytetyt suippopaprikat ja juuriselleri-linssikeitto.


Artisokka-kanakastikkeella täytetyt suippopaprikat

4:lle

4 suippopaprikaa halkaistuina pituussuunnassa, siemenet poistettuina

artisokka-kanakastike:

400 g broileria suikaloituina
1 prk  artisokansydämiä (noin 290 g) paloiteltuina
2,5 dl Valio Crea Mustapekka -ruokakermaa
1        sipuli silputtuna
1        valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 dl rakuunaa  tai basilikaa silputtuna (suunnilleen puolet pienestä yrttiruukusta)
tarvittaessa suolaa

päälle:
170 g juustoraastetta

koristeeksi:
rakuunaa silputtuna

Paista broilerisuikaleita pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää joukkoon ensin sipuli kuullottumaan. Noin minuutin kuluttua kääntele valkosipuli broilerin sekaan. Kaada joukkoon artisokansydämet ja Valio Crea Mustapekka -ruokakerma. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Nosta kastike liedeltä, ripottele rakuunasilppu kastikkeeseen ja tarkista maku.

Lado suippopaprikan puolikkaat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jaa kastike paprikan puolikkaille. Ripottele kastikkeen päälle juustoraaste. Paista täytetyt suippopaprikat 225 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin. Ripottele pinnalle rakuunasilppua.



Juuriselleri-linssikeitto

4:lle

1          kokonainen juuriselleri kuutioituna (noin 800 g)
1 dl      punaisia linssejä
1          sipuli silputtuna
2          valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,75 l   vettä
2,5 dl   Valio Crea Kolme juustoa -ruokakermaa
0,5 – 1 dl lipstikkaa tai persiljaa hienonnettuna
1 tl       suolaa
mustapippuria

koristeluun:
lipstikkaa tai persiljaa

Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Kuullota sipulia pannulla minuutti. Sekoita valkosipuli sipulin joukkoon. Lisää linssit, sellerikuutiot, vesi ja suola. Keitä 10 minuuuttia ja lisää Kolme juustoa -ruokakerma. Anna keiton kiehua viisi minuuttia. Lisää siihen lipstikka, rouhi joukkoon mustapippuria ja surauta keitto sauvasekoittajalla tasaiseksi sosekeitoksi. Jos haluat keittoa juoksevammaksi, lisää hieman vettä. Tarkista maku. Koristele lipstikalla.

*****

Lisää Valio Crea ruokakermareseptejä löydät näistä blogeista:





Yhteistyössä Valio Crea

22 kommenttia:

  1. Oo, noi täytetyt suippopaprikat kuulostaa ja näyttää ihanilta! Mitähän tuohon voisi sille kasvissyöjäukolle kehittää broilerikastikkeen tilalle... artisokka+pinaatti? Tai ehkä linssejä... Nyt täytyy miettiä. Itselle voisin tuota broileriversiotakin testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista :)

      Jos haluat tehdä kastikkeesta kasvissyöjälle sopivan, broilerin voi vaihtaa vaikkapa mainitsemiisi linsseihin, mutta myös papuihin, soijarouheeseen tai tofuun. Itse voisin helposti vaihtaa broilerin ihaniin kikherneisiin ;)

      Poista
    2. Joo, kikherneet kuulostaa hyvältä, kiitos! Ukkokulta ei syö soijaa eikä tofua ja on siinä kyllä ihan viisas ;) Taidan tehdä pari eri versiota, vaikka linsseillä ja kikherneillä. Nami!

      Poista
    3. Kerrothan sitten mitä tykkäsitte ;)

      Poista
    4. Nyt on testattu ja ai että oli hyvää! Ukkokullalle kasvisversio, jossa broilerin tilalla belugalinssejä. Lihaversion teinkin sitten jauhelihasta sipulilla, valkosipulilla ja teriyakikastikkeella höystettynä. Olivan huisin hyviä molemmat! Ukkokultakin sanoi varmaan viisi kertaa, että olipa hyvää ruokaa =)

      Poista
    5. Ihana kuulla! Kivoista resepteistä saa tarvittaessa pienellä tuunaamisella itselleen sopivia :) Lisäksi näiden erinomaisten ideoiden jako antaa meille muille lisää kokeiltavaa!

      Kiitos Krista :D

      Poista
  2. Oh my god, kuullostaa niiin hyvältä. :) Rakastan artisokkia, ne yhdessä kanan kanssa paprikoiden täytteenä... nam. Keittokin kuullostaa ihanan maukkaalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri :)

      Niin hyvää kummatkin olivat. Kerroin hetki sitten ystävälleni näistä kokkailuista ja hänkin innostui resepteistä. Minäkin rakastan artisokkia ;)

      Poista
  3. Ihanan näköisiä nämä sinun reseptit. Pakko päästä kokeilemaan! Rakastan kasviskeittoja yli kaiken.

    Ihanaa päivän jatkoa sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina :)

      Kasviskeitot ovat kyllä mainiota ruokaa. Halutessaam niihin voi lisätä vähän raejuustoa, pannulla kevyesti paahdettua ilmakuivattua kinkkua tai pekonisilppua.

      Poista
  4. Ihanat reseptit, jälleen kerran. Ja nuo keittolautaset ja erityisesti tuo keittokulho on aivan ylihienot, mistä tuommoisia saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :)

      Minäkin pidän vanhoista kauniista astioista. Lautaset ja keittokulhon olen saanut äidiltäni. Ne ovat vanhaa Arabiaa, joten niitä löytyy mummojen astiakaapeista ja vanhoja astioita myyvistä liikeistä ;)

      Poista
  5. Ihanat reseptit.:) Täytetyt paprikat maistuu aina ja tuollaisella kastiketäytteellä niistä tuleekin varmasti meheviä. Meillä ei kumpikaan ole koskaan jostain syystä pitänyt Mustapekka -juustosta, mutta kermaan ihastuttiin. Kivan pippurinen. Ehkä se on sitten se juuston koostumus, mikä ei ole miellyttänyt. En tiedä. Ehkä pitää juustoakin nyt kokeilla uusiksi.;) Tuota keittoakin söisin mielelläni. Lipstikka on kiva yrtti, paljon makua. Olen iloinen, kun sitä nykyään kasvaa myös meidän omassa pihassa.:) Kun aloin tähän kampanjaan miettimään reseptejä, yksi ensimmäisiä ajatuksia oli jonkinlainen keitto linsseistä ja broilerista. Hyvä kuitenkin, että jäi tekemättä, niin saatiin kampanjaan eri tyyppisiä ja eri aineksista tehtyjä reseptejä.:)

    Unettomia öitä melkein sai noiden videojuttujen takia viettää, mutta onneksi ongelmat saatiin selätettyä. Kyllä jo maanantaina oli aika voittajafiilis, kun videot sai Instagramiin ladattua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen todella ihastunut tuohon Valio Crea Mustapippuri –ruokakermaan, koska siinä on sama maku kuin tuorejuustossa, mutta pippurit on rouhittu hienommaksi jauheeksi. Erinomainen arjen ruokakerma!

      Juu, videot olivat hyvin haastava juttu, mutta ajattelin tehdä niitä jatkossakin, nyt kun homma on saatu alkuun ;)

      Poista
  6. Reseptit näyttävät hyviltä! Täytyypä käydä kaupassa kurkkaamassa, mitä nuo kermat oikein sisältävät. (Jostain syystä epäilen, että muutakin kuin kermaa ja juustoa, hyi minua epäileväistä!)

    Pieni korjaus: lipstikkaa ei ole kasvanut pihapiireissä vain entisaikoina, ellei viime kesää lasketa jo entisajaksi. Kyllä se on aivan moderni yrtti ja lihaliemen keitossa / korvaamisessa lähes välttämätön. Meillä sitä on neljä puskaa, vaikka toki vähempikin riittäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Keskeneräinen :)

      Löydät tuoteselosteen Valio Crea -ruokakermoille vieläkin helpommalla kuin kaupaan menemisellä edellä esittämistäni Valio Crean linkkien kautta tai hakutumalla sivuille valio.fi/crea. Ei ole lainkaan hönttiä miettiä, mitä valmistuotteet pitävät sisällään. Minä tutkin aina tuoteselosteet!

      Hyvä huomio lipstikasta. Muutan tuota yllä olevaa sanamuotoa hieman. Juu, kyllä meilläkin kasvaa pihalla yhtä lempiyrteistäni lipstikkaa niin kotona kuin mökilläkin. Ihanan helppo kasvi ja niin hyvä ;)

      Poista
  7. Ja taas ihana resepti! Suippopaprikoita tehdään heti huomenna lauantai- illan herkuksi!
    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla :)

      Toivottavasti teillä on selkeämmät systeemit kuin meillä – meillä on näin Putous-aikaan lauantaisin tiukka pohdinta syömmekö päivällisen ennen vai jälkeen ohjelman ;)

      Poista
  8. Kokeilin näitä eilen, kun näyttivät niin kovin herkullisilta. Artisokkaa en ole juuri keittiössäni käyttänyt, se kun ei ole minusta maistunut oikein miltään. Mutta tässä ohjeessa ne maistuivat mukavasti ja sopivat hyvin yhteen paprikan ja makukerman kanssa. Käytin broilerin valmiiksi kypsennettyä koipireisilihaa ja hyvin toimi sekin. Loput paprikat syötiin sitten huoneenlämpöisinä vielä iltapalana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia :)

      Meilläkin koko perhe tykkäsivät kastikkeen ja paprikan makuyhdistelmästä. Valmiiksi kypsennetyt broilerinpalaset nopeuttavat kokkaamista entisestään, mikä on arkena erinomainen juttu. Eikös teillä ollutkin makoisa iltapala ;)

      Poista
  9. Sulla on keiton veden määrässä pilkkuvirhe... :D Hyvää siitä noinkin tuli, mutta ei sitä ihan keitoksi voinut kutsua..! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hups! Desilitrat ja litrat menivät sekaisin - onneksi edes reseptissä kehoitin lisäämään vettä, mikäli keitto on liian tuhtia .Kiitos Maija hyvästä huomiosta. Korjasin desit litroiksi, joten nyt ohjeella saa aikaiseksi keiton.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...