maanantai 17. helmikuuta 2014

Paulan pesto ja Henri Alénin pesto-mozzarellarulla


Itse tehty pesto mozzarellan kanssa on taivaallisen hyvää! Henri Alénin pesto-mozzarellarulla tai mozzarulla, kuten olen nähnyt sitä Twitterissä kutsuttavan, on huippuhelppo ja huikean herkullinen pieni suolainen pala sellaisenaan tai osana salaattia. Mozzrulla sopii yksinään siivutetun tomaatin kanssa tai osana isompaa salaattia. Mainio monikäyttöinen pikkuruoka!

Kuuntelin radiosta Henri Alénin haastattelua, jossa hän kertoi myös mozzarullansa saaneen twitterissä huikean suosion hyvin lyhyessä ajassa. Henri kertoi myös sen, että resepti on niin helppo, että hänen 6-vuotias tyttärensä oli vaivatta valmistanut annoksen, tosin aikuisen valvonnassa. Kotiin päästyäni menin oitis tutustumaan tähän huippukokin tämän hetken uusimpaan reseptivillitykseen, onhan Henrin Muttikastike jo legenda. Twitterissä oli mielettömästi ylistyssanoja mozzarullasta. Ryhdyin heti pehmentelemään mozzarellapalloa mikrossa ja sipaisin lopuksi littanan mozzarellan pintaan kaupan pestoa. Kaupan pesto maistui tunkkaiselta, joten ensimmäinen mozzarullani oli melko vaatimaton. Lukaisin uudelleen Twitterin keskusteluita ja hoksasin, että pulsksemman ja vähän riittoisamman rullan saa aikaiseksi, kun käyttää kaksi mozzarellapalloa rullaan. Kävin kaupassa ostamassa basilikapuskan ja lisää mozzarellapalloja.  Surauttelin oman pestokastikkeen, joka maistuukin aivan ihanalta. Tein mozzarullan uudelleen – loistavaa, aivan ihanaa!

Olen aikaisemmin postannut mantelipeston reseptin. Suurin ero alla esittämääni perinteiseen pestoon on se, että käytin siinä pinjansiementen sijaan mantelirouhetta. Pestot ovat siitä monipuolisia, että niissä voi vaihdella niin yrttejä kuin pinjansiemeniä pähkinöihin. Pesto on käytön suhteen myös mahtava soosi. Se sopii muun muassa uunivihannesten, lihan (kala, broileri, possu), mozzarellajuuston kera, pasta- tai salaattikastikkeena sekä salaatti- tai dippikastikkeen mausteena.



Pesto-mozzarellarulla


2 mozzarellapalloa liemineen (yhteensä 250 g)
2–3 rkl pestoa (alla resepti)

kelmua


Kaada mozzarellapallot liemineen kulhoon tai isolle syvälle lautaselle. Laita kulho mikroaaltouuniin ja kuumenna täydellä teholla minuutti kerrallan, kunnes mozzarella pehmennyt. Valuta liemi pois – varovaisesti, koska se on todella kuumaa.

Kumoa mozzarella avonaisen kelmun päälle. Käännä kelmu juuston päälle siten, että jätät sille tilaa levittyä. Taputtele juusto levyksi. Avaa kelmu. Levitä pestoa juustolevyn ensimmäiselle 2/3:lle. Kelmua apuna käyttäen, aloita juuston kääriminen peston puoleiselta reunalta rullalle.

Siirrä mozzarellarulla kuivan kelmun päälle ja pyöräytä kelmu rullan ympärille. Nosta mozzarulla jääkaappiin vähintään tunniksi asettumaan.

Ota mozzarulla kelmusta. Leikkaa veitsellä pesto-mozzarellarullasta vähän viistosti siivuja. Tarjoa!



Pesto


1 puska basilikaa (noin 0,5 l)
0,75 dl pinjansiemeniä (45 g)
1 dl      parmesaania raastettuna
1 dl      oliiviöljyä
2          valkosipulinkynttä hienonnettuina
suolaa ja mustapippuria

Paahda pinjansiemeniä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada pinajnsiemenet tehosekoittimeen ja surauta ne rouheeksi. Lisää joukkoon basilika, parmesaani, oliiviöljy ja valkosipulinkynnet. Rouhi päälle mustapippuria. Surauta pestoksi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jos pesto on liian löysää, lisää vähän parmesaania. Jos se on liian paksua, lisää tilkka oliiviöljyä.





*****

Jälkikirjoitus:

Anteeksi nuo mozzarullan kuvat. Blogger jostain syystä tekee kuvistani tunkkaisempia, kuin ne ovatkaan. Kuvitelkaa kuvat valoisemmiksi ;)

20 kommenttia:

  1. Kiva tapa käyttää mozzarellaa:) ja itse olen tottunut tekemään pestoni paahdetulla mantelilla.Itse tehty pesto on parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Olin jo Henrin haastattelua kuunnellessani aivan myyty mozzarullasta.

      Kyllä, kyllä, kyllä – Itse tehty pesto on raikasta, hyvää ja parasta kaikista! Minä vähän vaihtelen mitä rouhetta laitan pestoon. Vähän sen mukaan, minkä kanssa sitä tarjoan ja vielä enemmän sillä perusteella, mitä kotoa löytyy ;)

      Poista
  2. Onpas kauniita annoksia! Tämähän on aivan loistava tarjottava vaikka buffetpöytään tai muuten vaan naposteltavaksi. (Jostain syystä bloggeri tosiaan tuntuu välillä "tummentavan" kuvia, mistäköhän se johtuu..?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :)

      Kun laitoin tarjolle mozzarullan, perheeni napsi niitä innoissaan. Meillä menee napostelupalana, mutta ajattelin kokeilla laittaa joku kerta juuri buffetpöytään, kun on vieraita vähän enemmän ;)

      Poista
  3. Jossain näin ohjeita Bloggerin kuvien laadun parantamiseen, muistaakseni html-koodissa pitää muuttaa jotain arvoja, kannattaa googlata.
    Pssst, kannattaa välttää noita pyöreämpiä "pinjan"siemeniä (jotka oikeasti ovat sembramännystä). Niistä voi saada "pine mouth"in, joka on jokseenkin karmaiseva kokemus, kaikki maistuu ihan kauhealle pari viikkoa. Se oli niin kamalaa, että minun ihan pakko aina varoittaa ihmisiä kun noita siemeniä kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Luimupupu :)

      Luulen laittaneeni niitä bloggerin arvoja kuntoon, mutta voi olla, etten kuitenkaan ole osannut ihan kaikkea tehdä ;) Täytyy kait puuhastella enemmän näiden kuvien kanssa.

      Loistava varoitus! Selailin aihetta jonkin verran ja löysin tuon saman jutun sembamännyn siemenistä ja pinjasuusta. Jatkossa ostan vain hoikempia pinjansiemeniä. Simpura kuitenkin, että kaupoissa myydään väärällä nimellä noita siemeniä. Pitäisiköhän nousta barrikaadeille?

      Tässä pari linkkiä pinjoista:

      http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?type=1/news_id%3D10729/Kaikki+maistuu+metallilta+%EF%BF%BD+s%EF%BF%BDik%EF%BF%BD+potilas+pinjansiemeni%EF%BF%BD?

      http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut#cite_note-14

      Poista
  4. Oih, kuullostaa ihanalta! Todella kaunis esillepano kaiken lisäksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri :)

      Hyviä olivat ja esillepanoa vasta opettelen ;)

      Poista
  5. jos ei ole mikroa... keitetäänkö kattilassa?

    - lillukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys lillukka! Onneksi en vastannut ihan heti kysymyksesi, sillä olen pohtinut asiaa hiukan. En ole kokeillut valmistaa – vielä – kattilassa, mutta uskoisin sen onnistuvan. Luultavimmin ei kannata keittää kovin porisevasti, vaan lämmittää mozzarellapalloja hiljakseen miedolla lämmöllä, kunnes pehmenevät. Jos liemi ei peitä mozzarellapalloja kokonaan, joka lienee todennäköistä, lisäisin vettä peittämään pallot.

      Laita tähän viestiä, jos kokeilet! Sinällään mikroa ei oikeasti kotona tarvita, mielestäni se on turhake ;)

      Poista
    2. mozarellapallo alkoi pehmetä pinnasta ja tarttua kattilan pohjaan ja reunoihin jo siinä vaiheessa kun juustopallo oli sisältä vielä kova. puolitin pallot ja odotin vielä hetken. sain kun sainkin tehtyä liisteristä jonkunlaisen rullan.

      lillukka

      Poista
    3. Outs! Pitääkin itse kokeilla, jos hauduttelisi mozzarellan kulhossa, johon kaataisi kiehuvaa vettä ja laittaisi kannen siihen päälle – tosin siinä voi käydä, kuten sinulle, että pinta sulaisi liian nopeasti. Laitan tänne infoa, kuinka onnistuin.

      Toivottavasti rulla maistui kuitenkin hyvälle!

      Poista
  6. Suosikkiainekset yhdistetty ja ihanan yksinkertainen! Kaunis pöytäliina, onko perintökalleus?

    Onko bloggeri jotenkin erityinen tummentamaan kuvia? Verkkoselain aina tummentaa hyvää kuvaa pari pykälää, siksi vedän aina vähän yli, oli julkaisujärjestelmä mikä hyvänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja :)

      Innostuin reseptistä, jos sitä sellaiseksi voi yksinkertaisuuden takia kutsuakaan, juuri sen ainesten herkullisuuden ja ohjeen helppouden takia. Minua miellyttää myös mozzasiivujen monikäyttöisyys.

      Juu, liinan olen saanut äidiltäni ja sillä on jonkin verran ikää. Arvostan suuresti kauniita käsitöitä. Joitain kauniita liinoja olen onnistunut löytämään saaristossa kirpputoreilta.

      Bloggeri, ainakin minulla, tuppaa tummentamaan vaaleita kuvia. Yllä oleva pestokuva on raikas, mutta muut kuvat, joiden piti olla heleän vaaleita ovatkin tunkkaisia. Olen poistanut bloggerin automaattisen kuvien korjailun, mutta silti harmittavia muutoksia tuntuu tulevan. Hyvä idea tuo kuvien ylivaalentaminen. Taidan kokeilla sitä seuraavaksi, kunhan vaan muistan tehdä sen ;)

      Poista
  7. Löysinpä lisää potentiaalisia tapas-tarjottavia! Miltä mozzarellapalan pitäisi tuntua kun se on valmis? Kiinteä mutta pehmeä? Vaiko ihan muovailtavaa massaa?

    -Tiltu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun mozzarellapalloa muotoilee kelmun välissä, se on suhteellisen pehmeää. Kun otat valmiin mozzarellarullan jääkaapista, se on jähmeähkö.

      Poista
  8. Ainiin, piti vielä kysyä, miten helppoa näitä on syödä? Sotkeeko, pysyykö hyvin kasassa? Onko helppo ottaa esim hammastikulla tarjoiluastiasta lautaselle?

    -Tiltu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on erittäin helppoja syödä. Jos tarjoaisin tapasten tapaan, laittaisin tikkuja vähintään tarjolle, jollen laittaisi niitä jo valmiiksi.

      Poista
    2. Kiva kuulla! Kiitos :)
      Ja mukavaa vappua!

      -Tiltu

      Poista
    3. Eipä kestä. Hauskaa vappua sinullekin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...