tiistai 8. huhtikuuta 2014

Lappilaiset lihakääryleet poro- ja leipäjuustotäytteellä juuresmuusin kera


Kun lihakääryleet täytetään poroleikkeleellä ja leipäjuustolla ja haudutetaan uunissa pitkään, saadaan ihanan mehevää ja niin suomalaista ruokaa kuin mikä. Lihakääryleet ovat herkkuruokaani lapsuudestani asti. Poro ja leipäjuusto ovat olleet suosikkilistallani myös niin kauan kuin jaksan muistaa. Juuresmuusia meillä on syöty niin ikään aina. Näistä aineksista lähdin toteuttamaan kilpailuannostani Suomen paras kotiruoka -kilpailuun.

Osallistun poro- ja leipäjuustotäytteisten lihakääryleiden reseptillä Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi:n järjestämään Suomen paras kotiruoka -kilpailuun. Kilpailu on suunnattu (ruoka)blogeille ja kaikki kilpaan osallistuvat saimme 10 euron lahjakortin ruokakauppaa varten – pieni sponsorointi kilpailijoille. Reseptiäni saa käydä äänestämässä Ruoka.fi -sivustolla 25.4.2014 asti. En tiedä onko ruokani sentään Suomen parasta kotiruokaa, mutta todella hyvää se ainakin on. Olen kilpailussa mukana, koska minulle on tärkeää tukea suomalaista työtä ja suosia kotimaisia elintarvikkeita.

"Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, kananmuna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaisia, samoin ns. yhden ainesosan tuotteet ovat kokonaan suomalaisia. Kun lopputuotteeseen käytetyt eri raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %. Käytännössä kaikkien tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteen keskiarvo on tällä hetkellä noin 95 %." (Lainaus Hyvää Suomesta -sivustolta)

Minulle suomalaista ruokaa on laadukkaista kotimaisista aineksista valmistettu ruoka. Ruoan raaka-aineet ovat pääsääntöisesti kasvaneet tai kasvatettu Suomessa. Suomalaisuus luo vahvan mielikuvan terveellisyydestä ja luonnollisuudesta. Suomalaista ruokaa ovat ihanat perinneruoat kuten lihakääryleet, karjalanpaisti, poronkäristys, kaalilaatikko ja -kääryleet, karjalanpiirakat, joulun laatikkoruoat, kala- ja sieniruoat. Huippu-, horta- sekä kotikokit luovat uutta suomalaista ruokaa. Villiyrtit, hortat ovat tekemässä uutta tuloa suomalaiseen ruokapöytään. Luonto on osa meidän ruokaperimää.

Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita suunnittelemassani reseptissä ovat ainakin naudan sisäpaisti, poron kylmäsavupaisti, leipäjuusto ja kerma.



Lihakääryleet poro- ja leipäjuustotäytteellä


600 g naudan sisä- tai paahtopaistia
100 g poron kylmäsavupaistia (leikkele)
120 g leipäjuustoa
suolaa ja mustapippuria

kypsennysliemi:
          kuumaa vettä
1        sipuli lohkoina
1        porkkana pitkinä siivuina
0,5 dl lipstikkaa tai persiljaa karkeasti silputtuna
1        laakerinlehti
10      maustepippuria

Huuhtele liha kylmällä vedellä. Kuivaa se talouspaperiin. Tarvittaessa poista siitä kalvot. Leikkaa liha poikittain lihasyihin nähden, vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Nuiji pihvit kelmun välissä. Suolaa ja pippuroi lihat (pois lukien ihan pienimmät, joita et rullaa lainkaan). Laita jokaiselle pihville siivu poroa ja sen päälle leipäjuustopötkö. Kääri lihat rullalle ja kiinnitä ne cocktailtikulla. Paista rullien pintaan pannulla kaunis ruskea väri. Poista rullista cocktailtikut.

Levitä sipuli ja porkkana uunivuokaan tai pataan. Lisää lipstikka, laakerinlehti ja maustepippurit niiden joukkoon. Asettele liharullat ja pienet lihasiivut kasvisten päälle. Kaada pataan kuumaa vettä, kunnes liharullat ovat lähes peittyneet. Laita kansi tai folio padan päälle. Kypsennä liharullia 175 asteisessa uunissa kaksi tuntia, kunnes liha on kypsää ja ihanan pehmeää.

Ota uunista lämmitys pois. Nosta liharullat liemestä kulhoon, jonka voit laittaa uuniin. Laita kansi tai folio kulhon päälle. Lihakääryleet saavat olla uunin jälkilämmössä, kunnes kastike on valmista.

Siivilöi kypsennysliemi, jotta saat ihanan lihaliemen talteen kastiketta varten.

Lihaliemi-kermakastike


2–3 dl kermaa
1 dl     täyteläistä lihalientä (saat yllä olevasta kypsennysliemestä)

Siivilöi kypsennysliemi. Se jää hieman sameaksi, koska liemestä ei ole perinteiseen tapaan lusikoitu vaahtoa pois. Keitä lientä kokoon niin, että sitä jää jäljelle suunnilleen puolet alkuperäisestä määrästä. Mittaa 1 dl lientä kastikekattilaan ja laita loppu liemi talteen muuta kokkailua varten.

Lisää lihaliemen joukkoon kerma. Keitä kastiketta pieni hetki, kunnes se on sakeutunut sopivan paksuksi. Tarkista maku. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös sinappia. Kaada kastike lihakääryleiden päälle.



Juuresmuusi

800 g juuriselleriä
200 g lanttua
3          porkkanaa
25 g          voita tai 1 dl liha- tai kasvislientä
suolaa

Kuori ja pilko juurekset. Kumoa ne voideltuun vuokaan ja laita voi nokareina niiden päälle. Laita vuoan päälle kansi tai folio. Kypsennä juureksia samanaikaisesti lihan kanssa175 asteessa kaksi tuntia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Kääntele juureksia kertaalleen kypsennyksen aikana.

Kaada juurekset voisulan kanssa kulhoon. Surauttele ne muusiksi. Mausta suolalla.


*****


 
Yhteistyössä Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi

6 kommenttia:

  1. Ihanan maukkaan kuulloista ja kaiken lisäksi todella kaunis annos! Onnea kilpailuun, minun ääneni on tällä selvä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri!

      Pelkäsin, ettei kukaan halua kommentoida tätä postausta. Olen nyt helpottunut :)

      Poista
  2. tarveaineet kaapissa ja huomenna valmistan ne ohjeellasi nautittavaksi .. nam... ainakin uskon niin käyvän :-)
    Tää on sit niin ihana idea- ja reseptipankki ohjeistuksineen ja mukavine kertomuksineen .. tykkään kovin.
    t. hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanne!

      Toivottavasti onnistuit ja ruoka oli hyvää :)

      Poista
  3. Heipä hei ! Onnistuimpa hyvinkin vaikka ei mulla kokinverta olekkaan yhtään .. ruoka oli todella hyvää ! Selailin taas tätä blogiasi ja täytyy sanoa että sinä sait minut taas innostumaan kokkailusta .. jostain syystä ruuanlaitto on ollu jo jonkinaikaa semmosta pakkopullaa josta on puuttunu niin maku kuin rakkauskin. Nyt odotan innolla grillikautta .. uskoisitko etten ole koskaan grillannut yhtään mitään .. ja nyt odotan että pääsen opettelemaan grillausta ohjeillasi :-) Olet todella innostava bloggaaja ja tapasi kertoilla asioita on rauhoittavaa ja rohkaisevaa. Hyvää jatkoa sinulle Hiidenhumu t. hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanne :)

      Ihana kuulla, että ruoka onnistui ja olit tyytyväinen. Olen iloinen myös siitä, että viihdyt sivuillani. Minusta ruoanlaitto on mukavaa puuhaa, kun on kiva idea, jota toteuttaa. Vieläkin mukavampaa, kun perhekin osallistuu siihen. Tosin usein touhuan yksin, kun perhe huitelee ties missä.

      Grillaus on ihan älyttömän kivaa. Grillissä valmistuu niin lihat kuin kasvikset. Viime kesän suosikiksi nousi myös aamiaisella/brunssilla nauttimamme grillattu kreikkalainen munakas – järisyttävän hyvää ja helppoa ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...