perjantai 25. huhtikuuta 2014

Ihana elokuva ja graavisiikaa


Tuore siika, itse graavattuna on siikamaisen hyvää. Minusta siian kepeän ylellinen maku tulee graavattuna parhaiten esille. Se on myös lähes nolon helppoa valmistaa. Maustoin graavisiian katajanmarjoilla, toimii. Näin keväällä, kun on siika-aika, meillä graavataan aina ensimmäiset pyyntikalat.

Aina kun on mahdollista, vietämme pääsiäisen mökillä. Tänä vuonna melkein myöhästyimme siian pyynnistä, sillä pääsiäinen oli harvinaisen myöhään ja kevät taas etuajassa. Siikaa alkaa saada, kun jäät lähtevät. Saapuessamme saaristoon vesi oli jo 7 asteista ja täysin jäätöntä. Naapuri oli saanut lahnan siikapilkkiinsä ja pelkäsimme jäävämme ilman siikaa. Appiukkoni kertoman mukaan, kun ensimmäinen lahna on siikapilkissä, siika-aika on ohi. Onneksi saimme kuitenkin muutaman komean siian.

Pääsiäisenä herkuteltiin tietenkin perinteisillä pääsiäisruoilla graavisiian lisäksi. Paistoin karitsanviulun lampaanviulun tapaan – ihan mielettömän hyvää. Pelattiin lautapelejä ja perheen miehet katsoivat ainakin kaksi NHL-peliä Viaplayn kautta, meidän mökin umpisurkean netin varassa. Kaikkien muiden laitteiden nettiominaisuudet piti sammuttaa, jotta peli näkyi. Onneksi Viaplayn offline-toiminnon avulla pystyinkin samanaikaisesti katsomaan ihanan Julie & Julia -elokuvan, ruokabloggaajan suosikkielokuvan. Mietinkin, mitä muita ruokaelokuvia onkaan – minua saa opastaa tällä saralla!

Olen Blogiringin kautta mukana Viaplayn kampanjassa. Olisin nyt saanut Viaplayn kokeiltavaksi, mutta meillä olikin se jo entuudestaan. Kampanjan kautta olen kuitenkin oppinut, että Viaplayn offline-toiminnon avulla on mahdollista katsoa elokuvia ja tv-sarjoja iOS- ja Android-laitteilla myös silloin kun internet-yhteyttä ei ole. Laduttu materiaali on käytettävissä laitteessa 30 päivän ajan. Aika ihmeellistä, siis minusta ainakin, koska meillä on ollut Viaplay jonkin aikaa, enkä ole hoksannut tallentaa ohjelmia tai elokuvia iPadilleni. Olen vain katsonut niitä kotona Maciltä internetin kautta, kuten muutkin meidän perheessämme. Kampanjasta on siis ollut minulle konkreettista hyötyä, olen päässyt nauttimaan mieleisistäni ohjelmista ilman nettiyhteyttä, miesten katsellessa jääkiekkoa. Tuo aikaisemmin mainitsemani Julie & Julia -elokuva oli ensimmäinen lataamani elokuva. Pitihän ensimmäisellä latauksella olla jotain merkityksellistä.

Myönnän, ettei Julia Child's Ranskalaisen keittiön salaisuudet -keittokirjassa ole siian graavausta, mutta kerroinpahan kahdesta minulle merkityksellisestä asiasta: ihanasta ruoasta ja mainiosta ruokaelokuvasta. Elokuvaa katsoessa oli nautinnollista maistella raikasta graavisiikaa.


Katajanmarjainen graavattu siika


1 siika
karkeaa merisuolaa
tilliä
0,5 tl katajanmarjoja huhmareessa kevyesti rouhittuna
voipaperia
pakastepussi

Perkaa ja huuhtele siika. Fileoi siitä kaksi filettä. Poista kylkiruodot ja evät.

Levitä pöydälle voipaperia. Laita fileet vierekkäin paperin päälle. Ripottele fileiden päälle suolaa ja katajanmarjarouhe. Laita toisen fileen päälle runsaasti tilliä. Käännä voipaperin avulla fileet vastakkain ja kääri ne voipaprin sisään. Laita kalanyytti pakastepussiin ja pussi jääkaappiin. Graavauksen aikana voit kääntää kertaalleen toiselle kyljelle. Graavisiika on valmista seuraavana päivänä.

Pyyhi ylimääräinen suola ja tillit kalan pinnalta. Leikkaa viistosti fileistä ohuita siivuja ja tarjoa ihanaa herkkua!*****

Kun lataa Viaplay-elokuvan iPadille, sitä voi katsoa ilman nettiä! 


Viaplayn kampanjassa mukana myös:
Hannan soppa
Amalian helmiä
Tinkerbella
Ruokahommia


Yhteistyössä Viaplay

14 kommenttia:

 1. Siikaa itse pyydystettynä,ihanaa !Siika on hyvä kala ja voin kuvitella,että tuo oli tosi hyvää:)Googlasin Viaplayn ja huomasin,että se toimii vain Pohjoismaissa.Kiva tuo ,että elokuvat voi katsella myös offline-tilassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti alkuun pyydän anteeksi vastausteni viipymistä, sillä olen ollut matkoilla ja palasin tänään Suomeen. Matkoilla saa aina uusia ideoita ruoanlaittoon.

   Kalastelu on ihanaa ja niin on saaliskin. Tuore, vasta pyydetty kala on parasta mitä on.

   Viaplayn offline-tila on mainio. Nytkin lomalle minä olin ladannut itselleni matkakatseltavaksi ja odotushetkiin elokuvan ja samoin tekivät lapsenikin. Vaikka Viaplay ei toimi Pohjoismaiden ulkopuolella, näitä ladattuja voi hienosti katsoa vaikkapa Amerikassa, kuten me teimme.

   Poista
 2. Olipas ihana idea yhdistää nämä kaksi! Mä olen miettinyt jo pitkään samaa, täytyy laittaa idea toteutukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Graavisiika on katajanmarjan kanssa erinomainsen hyvää.

   Minua aina huvittaa, kun huomaan jonkun toisen kokkailevan juuri sellaisen ruoan, jota olen juuri itse ajatellut laittaa.

   Poista
 3. Itse graavattu siika on kyllä aivan ihanaa, pystyisin helposti syömään koko fileen kerralla. Katajanmarjat on graavauksessa kokeilematta, kiva idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perheessä kaikki pystyvät syömään fileen graavisiikaa kerrallaan – välillä pitää oikein huolehtia siitä, että siikaa riittää kaikille, kun jokainen yrittää käydä jääkaapilla napsimassa pieniä makupaloja.

   Poista
 4. Elokuvavinkki: Babette's feast (tanskalainen elokuva 1987). Näin sen sinä vuonna elokuvateatterissa ( mieheni kanssa) ja se on ikuisesti jäänyt mieleen. Suosittelen lämpimästi! Täällä Turun saaristossa siikaa ja kuhaa on tullut jonkin verran...graavattu siika on nami-nam ja ceviche joko kuhasta tai siiasta on yksi lemppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä Turun saaristosta mekin, mökillämme, olemme nämä siiat pyytäneet. Meillä siikaa lähes ahmitaan niin innolla, etten juurikaan ehdi tehdä siitä cevicheä. Kuha on myös ihanaa herkkua. Tuore kala on parasta!

   Ihanaa – kiitos elokuvavinkistä! Karen Blixen on kiehtova henkilö, joten hänen kirjoittamansa novelli elokuvana on varmasti huikea.

   Poista
 5. Meillä on siikatauko, kun talvikalastus loppui eikä venettä ole vielä saatu järveen. Toisaalta hyväkin, siikaankin voi kyllästyä. Mutta kokeilen heti tuota katajanmarjaan seuraavaan siikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että myös meillä on siikatauko. Nyt jatkossa niitä kalastellaan verkoilla, jolloin siikaa saadaan silloin tällöin satunnaisesti. En voi kuvitella, että siikaan kyllästyisi, mutta liika on aina liikaa.

   Poista
 6. Kiitos mahtavasta blogista! Tämä kommentti ei kuulu nyt kala-aiheeseen, mutta ajattelin, että tästä uusimmasta postauksesta lukisit varmimmin. Elikäs, tahtoisin leipoa vhh-bageleita, ja en ole löytänyt suomalaista ohjetta. Amerikkalaisissa bagel-ohjeissa mittayksiköt on hankalia ja myöskin jauhot erinimisiä/-sorttisia, ettei niistä oikein ota selkoa. Niin olisikos näistä Sinun leipäresepteistä tai muista leivonnaisresepteistä mikään sentyylinen, että kannattaisi alkaa testailemaan ja soveltamaan bageleiksi? Jonkinlaista sitkoahan saisi olla. Samalla reseptillä ehkä sitten pystyisi jotain patonginkaltaistakin leipomaan... Tahtoo olla aika höttöisiä karppileipäreseptit usein. Sitkeämpää pureskeltavaa kaipaisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi! Vastaan kyllä vanhempiinkin postauksiin tuleviin kommentteihin, joten voit rauhassa kommentoida minkä reseptin/jutun yhteydessä sinua huvittaa. Kysymyksesi ei tule heti näkyviin vanhempiin postauksiin, vaan se menee minulle hyväksyttäväksi – huomaan samalla kommentin. Pyrin vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman nopeasti, kuten nytkin, heti matkalta palattuani.

   Minulla ei ole vielä bagelien reseptiä täällä blogissa. Hyviä vaihtoehtoja sämpylöiden leipomiseen mielestäni ovat ainakin kurpitsansiemenleivät http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/01/kurpitsansiemensampylat.html (näissä hiivakohottesissa sämpylöissä käytän sitkosaineena gluteenia, voit myös jättää kurpitsansiemenet halutessasi pois) sekä siemenleipäset http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/11/siemenleipaset.html (eivät sisällä gluteenia, siemeniä voi jälleen halutessaan jättää pois). Karppia pizzataikinaa http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/10/karppi-pizzataikina-sen-tavisversio.html käytän myöskin sämpylöihin (sitkosaineena jälleen gluteeni, mutta ilman siemeniä).

   Poista
 7. Mulla on takamus aivan hellänä istumisesta ... mutta minkäs mahan ku oon niin koukussa tähän sun blogiisi et unohdun selailemaan postauksiasi aivan liian pitkäksi aikaa :-)
  Sulla on ihana taito pohjustaa ja antaa neuvoja ja vinkkejä reseptien monipuoliseen käyttöön. Täällä on niin monipuolisesti ohjeita et tulee oikein ähky eikä tiedä mitä kokeilis seuraavaksi. Sun pitää muistutella meitä lukijoita sun vanhemmistakin ohjeista et nekin tulis hyödynnettyä .. eihän aina tarvi keksii uutta :-)
  Kiitos että täällä saa vapaasti vierailla ! Hyvää ja idearikasta kesää Hiidenuhma t. hanne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos Hanne kauniista sanoistasi!

   Kiva myöskin kuulla, että vähän vanhemmatkin reseptit ovat olleet mieleen. Yritän lisätä postauksiin aiheeseen sopivia linkkejä vanhempiin resepteihini aina kun muistan. Välillä kirjoittaessa on niin kova tohina, että linkki unohtuu laittaa.

   Kesä onkin jotenkin rennompaa, vähemmän muita töitä, joten ruokaideat pyörivät herkästi mielessä. Ruoka on mun juttu :)

   Ihanaa kesää myös sinulle!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...