keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Vuohenputki-sellerimuusi


Ihanat, kamalat vuohenputken nuoret versot ovat mainiota lähiruokaa. Nyt on paras ajankohta aloittaa hortaharrastaminen, koska luonto tursuaa villivihanneksia muun muassa nokkosta, maitohorsmaa ja vuohenputkea. Nokkosta olen käyttänyt paljon, mutta olen tähän saakka käyttänyt varsin vähän vuohenputkea, vaikka sitä on tarjolla ainakin meidän villiintyneellä pihalla vaikka kuinka paljon. Olen ollut aikeissa poimia vuohenputkea muutaman vuoden, mutta vasta tulevan kesän rippijuhlat saivat minuun vauhtia – ihana horta talteen ja kamala rikkaruoho pois kukkapenkistä. Vuohenputki on sitkeä kaveri kasvamaan pienistä juuristakin, joten saan satoa kukkapenkistä vielä jonkin aikaa.

Olin valmistamassa ihan tavallista juurisellerimuusia, kun muistinkin keräämäni vuohenputket. Päätin oitis tehdä tuhtia villiyrttimuusia. Ilahduttavan hyvää! Jos et vielä ole nautiskellut vuohenputkea, voit totutella lisäämällä sitä vain pienen kourallisen muusiin.

Vuohenputkesta kannattaa kerätä suloisen pienet versot, lehdet vielä vähän rutussa ja kiiltävän näköisinä. Niitä voi käyttää sellaisenaan, huuhdeltuina salaateissa, leivällä ja silputtuna vaikka munakkaissa. Lisäksi vuohenputkea voi kypsentää pinaatin, lipstikan ja persiljan tapaan. Vuohenputkessa ei ole oksaalihappoa, joten sitä ei tarvitse erikseen ryöpätä. Kun keräät vuohenputkea ennemmän kuin ehdit parissa päivässä käyttää, voit pakastaa ylijäävän osan. Pakastettaessa kuitenkin ryöppää vuohenputkia minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Valuta ryöppäysvesi pois, huuhtele vuohenputket ja purista ylimääräinen vesi pois.

Varoitus: vuohenputki tulee tunnistaa aivan täydellä varmuudella, sillä luonnosta löytyy muutamia samankaltaisen näköisiä kasveja, jotka ovat myrkyllisiä (hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso). Kannattaa opetella tunnistamaan vuohenputki, jotta siitä voi huoletta nauttia. Villit vihannekset -lehdykästä löytyy tietoa lisäksi muistakin villivihanneksista.


Vuohenputki-sellerimuusi


1 kg juuriselleriä
0,5 l vuohenputkea (kevyesti painettuna)
nokare voita, sulate- tai tuorejuustoa (pehmeää vuohenjuustoa!)
suolaa

koristeluun
vuohenputkea


Kuori ja paloittele selleri kuutioiksi. Huuhtele vuohenputket. Kumoa selleri kattilaan ja lisää joukkoon vettä niin paljon, että kuutiot peittyvät. Lisää vuohenputket joukkoon. Keitä selleriä ja vuohenputkea 5–10 minuuttia, kunnes selleri on kypsää. Kaada kasvikset siivilään ja valuta keitinvesi pois.

Kaada kasvikset takaisin kattilaan, lisää nokare voita ja surauta sauvasekoittajalla muusiksi. Mausta suolalla. Koristele huuhdelluilla vuohenputkilla.


*****

Täältä löydät Hiidenuhman keittiön muita juuresmuuseja.

4 kommenttia:

 1. Meillä oli tosi huono villiyrttivuosi tänä vuonna,koska sadetta tuli normaalia vähemmän. Kivasti varmaan antaa makua muusille tuo vuohenputki;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että teillä ei villiyrtit kukoistaneet tänä vuonna. Meillä Suomessa kausi on iloisesti alullaan, kevään ollessa sitä huikeinta aikaa. Yleensä täällä riittää sateita.

   Vuohenputki antaa makua ja on todella monikäyttöinen villiyrtti. Minulla on kotipihalla ehtymätön vuohenputkituotanto, joten ainoa haaste myöhemmin onkin löytää näitä pieniä, kurttuisia yksilöitä.

   Poista
 2. Olipas mainio tuo vinkkaamasi Villit vihannekset! Meillä on kaukaa useampi Rautavaaran kirja (ja Tallberg), mutta tuossahan on parhaat koostettu kätevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin Villit vihannekset tietopaketin ihan vahingossa. Laitoin linkin tänne talteen myös itseäni varten, kun se vaikutti niin käyttökelpoiselta.

   Villiyrttikirjallisuus on koukuttavaa - vinkki taitaville villiyrttien taitajille! Viime kesänä juuri Tallbergin innoittamana kulljin meren rannan tuntumassa pöheiköissä keräämässä mesiangervon kukkia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...