Kermainen herkkusieni-poronkäristys on niin suomalaista ja niin hyvää. Palattuamme ulkomaanmatkalta, halusin juhlistaa kotiinpaluuta suomalaisilla mauilla. Herkullinen, suomalainen ruoka oli hieno päätös mahtavalle reissulle – oma maa mansikka! Blogiringin kautta olen mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa lisäksi tuen kampanjaa Suomalaisen Työn Liiton Haaste-sivun kautta.
sinivalkoinen ostoskori |
Sen verran lainaan ranskalaista keittotaitoa kuin myös amerikkalaista kokkilegendaa, että herkkusienet olen valmistanut rapsakkaan maukkaiksi Julia Childin tapaan paistamalla ne ruskeiksi, enkä nahistavaan tapaan keittämällä sienistä ensin nesteitä pannulla. Voi ne sienet tehdä jälkimmäisellä "perinteisellä" tavalla, mutta minä suosin Julian tapaa. Olen siivuttanut sienet, koska saan niihin tällöin paljon ihanaa ruskistettua pintaa. Pienet sienet voi yhtä hyvin paistaa kokonaisina tai lohkoina.
Poronkäristyksen perinteinen lisuke on puolukka. Koska rakastan tomaattia, tein vaihteeksi lisukkeeksi raikkaan tomaattisalsan. Voit käyttää kumpaa vain tai tarjoata ilman lisuketta. Tomaattisalsasta saa kuivemman, kun poistaa siitä siemenet kiinnikkeineen. Tomaatit voi kuoria salsaa varten, mutta poronkäristyksen kanssa mielestäni tomaatin kuoret antavat mukavan suutuntuman, vähän samaa tuntua kuin murskattujen puolukoiden kuoret.
Kermainen herkkusieni-poronkäristys
750 g poron käristelihaa
200 g pekonia tai luutonta siankylkeä silputtuna
200 g herkkusieniä siivuina
2 sipulia silputtuina
1–2 dl vettä
1 dl lehtipersiljaa tai lipstikkaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria
Paista pekonia kevyesti pannulla. Kumoa pekonisilppu kannelliseen uunivuokaan tai pataan. Kaada päälle 1 dl vettä ja 2 dl kermaa. Laita pata liedelle ja anna sen lämmetä miedolla lämmöllä. Ruskista hiljalleen jäinen tai osin sulanut poronliha pannulla. Kumoa se pataan.
Kuumenna rasvaa pannulla. Kun pannu ja rasva on hyvin kuumia, kaada herkkusienet pannulle. Sekoittele sieniä viiden minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet. Lisää sipulisilppu ja jatka paistamista lieden jälkilämmöllä tai hyvin alhaisella lämmöllä minuutin ajan. Lisää sieni-sipulisilppu, lehtipersilja pataan. Rouhi mukaan pippuria. Hauduta pataa miedolla lämmöllä liedellä tai 150 asteissa uunissa kahdesta kolmeen tuntiin. Tarkista välillä, ettei neste ole kokonaan haihtunut ja lisää tarvittaessa hiukan vettä.
Kun käristys on kypsää, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa tomaattisalsan tai hieman makeutetun murskatun puolukan kera.
Tomaattisalsa
3 tomaattia
0,5 pieni sipuli silputtuna
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 rkl öljyä
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
Halkaise tomaatit ja kaavi niistä lusikalla siemenet ja niiden kiinnikkeet. Poista tomaateista kannat. Kuutioi tomaatit hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita tomaatin joukkoon loput ainekset. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Laita makuuntumaan jääkaappiin.
Uunissa paahdettu juuresmuusi
400 g porkkanoita
300 g lanttua
200 g palsternakkaa
1 punasipuli lohkoina
0,5 dl öljyä
suolaa
2 rkl lehtipersiljaa tai lipstikkaa silputtuna
Kuori ja paloittele porkkana, lanttu ja palsternakka. Esikypsennä niitä keittäen ensin lanttua 10 minuuttia ja lisäämällä sitten porkkanan ja palsternakan 5 minuutiksi, sipuli ei tarvitse esikypsennystä. Valuta niistä keittämisen jälkeen ylimääräinen vesi pois. Laita kaikki juurekset kulhoon ja kaada öljyä niiden päälle. Sekoittele juureksia niin, että ne peittyvät öljyyn. Kaada juurekset uunivuokaan. Paahda juurekset kypsiksi 200 asteisessa uunissa kypsiksi noin tunnissa.
Kaada juurekset kulhoon. Muussaa ne sauvasekoittajalla. Mausta lehtipersiljalla ja pienellä ripauksella suolaa.
*****
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti