tiistai 18. marraskuuta 2014

Paperissa paistettua siikaa


Paistaessa kalaa leivinpaperiin käärittynä, saa raikkaan kevyt, kasviksilla täytetty siika uskomattoman maukkaan ja rapsakkaan pinnan. Kalasta tulee myös mahdottoman mehevä. Kerroinkin sieni-kalapullista kirjoittaessani, että saaliini Marttojen kalankäsittelykurssilla jäi pariin erinomaiseen reseptiin. Paperissa paistettu siika on näistä se jälkimmäinen herkullinen resepti.


Ruoan juju on paketin lisäksi nahka, joka paistuu rapean herkulliseksi. Suomustettu ja paistettu kalannahka on syötäväksi tarkoitettu, mutta sen saa helposti kuorittua poiskin, mikäli nahkaa ei halua syödä.

Kalan täytteenä voi käyttää mitä kasviksia hyvänsä esimerkiksi sieniä, kesäkurpitsaa ja fenkolia, kunhan ensin kuullottaa tai höyryttää ne puolikypsiksi. Kasvikset kypsyvät paketissa vähän lisää. Jos haluaa tehdä tästä kepeästä ruoasta vähän tuhdimman, kasviksiin voi lisätä pannulla kermaa tai sipaista kalan pintaan tuorejuustoa. Ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla täytteenä pinaattia, murennettua fetaa, sipulia ja valkosipulia.

Mielestäni perattua kalaa kannattaa varata noin 200 grammaa ruokailijaa kohden. Perkaamatonta kalaa tarvitaan enemmän, reilu 300 grammaa ruokailijaa kohden. Kokonaisen kalan kanssa täytyy olla suurpiirteinen, sillä noin kolmasosa siitä menee perkeisiin. Onneksi perkeistä saa helposti ihanan maukkaan kalaliemen.


Ei vielä tarpeeksi väriä pinnassa, mutta hyvältä näyttää jo nyt!

Paperissa paistettua siikaa


4         filettä siikaa nahkoineen (= kahden siian nahalliset, suomustetut fileet)
1 rkl   sitruunankuorta raastettuna
suolaa ja mustapippuria

täyte:
2         sipulia renkaina
20 cm pätkä purjoa pilkottuna
2         porkkanaa ohuina siivuina tai suikaleina tai vastaava määrä kesäkurpitsaa
0,5 dl  ruohosipulia, tilliä tai oreganoa silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

leivinpaperia kalojen paketoimiseen

Kuullota sipuli, purjo ja porkkana puolikypsiksi. Lisää valkosipuli kasvisten joukkoon ja kuulota sitä nopeasti pannun lämmössä. Sekoita ruohosipuli kasviksiin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kalan suomustaminen:
Laita kala puolittain muovipussin sisään, jotta suomut eivät lentelisi aivan joka paikkaan. Aloita suomustaminen kalan pyrstön puolelta. Rapsuttele suomuja kepeästi edestakaisella liikkeellä. Käytä suomustamiseen tarkoitettua suomustinrautaa tai puukon hamaraa, terän vastaista puolta. Kalan suomustaminen on nopeaa ja helppoa! Suomustamisen jälkeen pyyhi suomut talouspaperilla ja fileoi kalat. Tee kalan päistä (poista kidukset saksilla leikkamalla), evistä, selkäruodosta ja muista ruodoista maukas kalaliemi.

Leikkaa leivinpaperista noin 30 sentin välein neljä paperipalaa. Voitele yhdeltä puolelta leivinpaperipalat kevyesti öljyllä tai voilla. Aseta kukin siikafile oman leivinpaperipalasen keskelle, nahkapuoli alaspäin. Leikkaa siikafileiden keskelle viilto poikittaissuuntaan nahkaan asti, mutta varo leikkaamasta läpi. Hiero sitruunan kuoriraastetta fileiden pintaan. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Lado kasvistäytettä fileiden toiselle puolikkaalle viiltoon asti. Käännä fileiden toinen puoli kasvisten päälle. Taittele fileet paperin kanssa paketeiksi. Paista paketteja kuumalla, kuivalla pannulla noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kypsyneet ja nahka saanut rapsakan paistopinnan. Kalapaketit laitetaan tarjolle sellaisenaan.

8 kommenttia:

  1. Sinulla on täällä aina niin herkullisen näköisiä kalaruokia,että tulee nälkä! PIdän paljon kalasta (lihaa en syö) mutta se on aika tyyristä täällä vaikka Välimeri vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Huomasin jälkeenpäin, että olin unohtanut ottaa valokuvan avatusta kalapaketista. Taisi olla liian kova kiire syömään.

      Minäkin pidän kalasta todella paljon – viimeisimmät postaukset kaikki kalaruokia. Kala tuntuu olevan hinnoissaan niin teillä siellä etelämmässä kuin meillä täällä ylempänä. Suomessakin kalan hinta on noussut yllättävän kovaksi. Tarjouksesta voi saada edullisesti, muuten ovat verraten hintavia. Kalastelu kannattaa ja on muutenkin mukavaa puuhaa. Jonkun verran kalastellaan itse, mutta paljon kalaa saamme saaristosta appivanhemmiltani.

      Poista
  2. Kiva tapa valmistaa kalaa. Nyt pitäisi saada siis siikaa. Vieläkö uskaltaisi uhmata säätä ja lähteä kalaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva ja helppo tapa valmistaa mehevää kalaa. Tämä oli toinen kerta, kun tein kalaa paketissa. Edellisellä kerralla oli työläämpää, kun haudattiin kalat nuotion hiillokseen.

      Kalastaa kannattaa aina! Kylmä siellä voi tulla, jollei ole lämpimästi pukeutunut. Eikä ainakaan täällä ole satanut muutamaan päivään. Tosin harmaan kelin voi kokea melkein sadekelinä sen tympeyden takia. Tulee mieleen se mainos, jossa seisottiin polvia myöden vedessä ja todettiin tyytyväisinä, ettei tänään sada ollenkaan niin paljon kuin eilen.

      Poista
  3. Kokeilepa siian kanssa itse tehtyä vihreää pestoa. Saimaalta saa valkoista kalaa kaikeny aikaa, joten kaikkea mausteita on tullut kokeiltua, siis melkein. Ohut kerros siian nahan päälle, paperiin ja uuniin. Erilaista ja herkullista. Ja meillä kun ei lä5tetä sipulia, makuja pitää etsiä muilla keinoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oi, oi, miten taivaallisen ihanalta tuo kuulostaa! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla.

      Kiitos Lapastaivas ihanasta ohjeesta!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Juu niin on. Kommenttisi lienee jäänyt kesken, mutta mukavaa silti tietää, että joku kävi täälläkin.

      Yli kaksi viikkoa vanhojen postausten kommentit eivät tule näkyviin suoraan sivulle, vaan käyn itse klikkamassa ne blogiin. Tämä siksi, että pystyn paremmin suodattamaan roskapostia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...