perjantai 12. joulukuuta 2014

Parhaat piparkakut (ei karpit) ja itse tehty piparkakkumauste


Parhaat piparkakut maistuvat ja tuoksuvat vahvasti joulumausteilta. Kanelilta, inkivääriltä, kardemummalta, neilikalta, pomeranssin kuorelta ja maustepippurilta. Niistä voi aistia joulun. Ne ovat keksien suosikkeja vuodesta toiseen, klassikkoja. Lapseni, kriittisimmät ruoka-arvostelijani kehuvat pipareitani parhaiksi joulupipareiksi mitä on. Tästä onnellisena teen tpiparitaikinan ja leivon yhdessä lasten kanssa pipareita suurin määrin. Leipuria ja kokkia kannattaa siis kehua, jos haluaa saada samaa herkkua joskus uudestaankin. Parhaat piparkakut ovat Paraisten piparkakkujen mausteisempi muunnos. Jos haluat tehdä vähemmän hiilareita sisältäviä pipareita, voit kokeilla jouluisia karppi-piparkakkuja auraisen tuorejuuston kera.

Sydänpiparkakku ikkunassa
Meillä on perinne tehdä isoja koristeltuja sydänpipareita. Teen niihin ennen paistoa reiän omenaporalla. Kun piparit ovat jäähtyneet ne koristellaan sokerikuorrutteella ja leivonnaisten koristeluun tarkoitetuilla valkoisilla, hopeisilla tai kultaisilla kuulilla. Yleensä aloitan koristelun kirjoittamalla sokerikuorrutteella piparkakkuun jonkun perheenjäsenen nimen. Tämän jälkeen koristelen kuorrutteella piparin erilaisin koristekuvioin. Lopuksi painelen koristekuulat vielä kosteaan kuorrutteen kuvioihin tai niiden päätyihin. Annan pipareiden koristeiden kuivua seuraavaan päivään. Sitten käytän nättiä kangasnauhaa ja solmin siitä tuplarusetin piparkakun reiästä. Jätän vähintään 50 sentin pituisen kiinityspätkän nauhaa pipariin kiinni. Jos kangasnauha on loppu, käytän lahjapaketointinauhoja tai nättiä narua. Kotona laitan meidän perheen piparit keittiön ikkunoihin, jolloin ne näkyvät nätisti myös ulos. Mieheni Fammu laittoi aina antamani piparin seinälle roikkumaan. Teen näitä pipareita joulunaikaan lahjaksi läheisilleni ja joskus tuliaisiksi ystävilleni. Lahjaksi antaessani pakkaan piparkakkusydämet sellofaaniin. Nämäkin piparihommat sopivat myös lasten kanssa tehtäviksi, aikuinen auttaa tarvittaessa sopivissa kohdin. Sydänpiparit kuuluvat meidän jouluun.

Tänä vuonna lapseni leipoi piparkakkuja koulussa kaupan valmiista piparkakkutaikinasta. Ihana opettaja antaa lasten leipoa pipareita ja opettaa kaikille suomalaisia jouluperinteitä. Tosin myönnän, etteivät piparkakut ole alkujaan Suomesta, mutta ne ovat kuitenkin saapuneet Suomeen jo keskiajalla, joten kotoiseen tapakulttuuriimme ne ovat kuuluneet melkoisen tovin. Lähde: Anna-Liisa Mattila, Piparikirja, Atena Kustannus Oy, 2001. Lapseni oli tietenkin ilahtunut päästessään leipomaan piparkakkuja, mutta kotiin tultuaan hän moitti valmistaikinaa: "Äiti, se taikina ei maistunut miltään! Eikä piparkakuissakaan ollut makua. Sinun piparkakkusi on parhaita!" Se oli mukava kuulla.

Toinen hupsu juttu tänä vuonna piparitaikinaan liittyen: Olin jo huomannut, että kylmiössä olevaan piparkakkutaikinaan oli salaperäisesti syntynyt kohtuullisen kokoinen monttu – lapset olivat käyneet vähän maistelemassa taikinaa. Lapseni soitti minulle kotoa ja kysyi: "Äiti, haittaako jos maistelen taikinaa ihan vähän? Se on niin hyvää." Ei haittaa, mutta älä syö sitä liikaa, vastasin ja jatkoin, teen sitä sitten lisää, kun se loppuu. "No hyvä! Olen jo ehtinyt maistaa sitä vähän jo aikaisemminkin. Kiitos äiti!" huokaisi lapseni. Pienellä varauksella taikinaa voi syödä, sillä siinä on kuitenkin kananmunaa.

Teen piparkakkutaikinan 5 litran kattilassa, sillä siten ei tarvitse vaihtaa astiaa, vaan voi tehdä taikinan alusta alkaen samassa astiassa. Jauhoja lisätessä on kätevää, kun mahtuu kunnolla sekoittamaan taikinan. Taikinaa voi tietenkin tehdä puolikkaan annoksen. Taikinan voi pakastaa, kun se on seisonut jääkaapissa yön yli. Jos käytät piparkakkumaustetta myös muuhun kuin piparkakkuihin, voit tehdä mausteseoksen itse alla olevalla piparkakkureseptin mausteilla. Toisaalta voit lisätä ruokiin tai muihin leivonnaisiin piparkakkumausteseoksen osia annetussa suhteessa pienemmissäkin määrin. Tällöin on hyvä tietää, että 1 ruokalusikallinen on 15 ml ja teelusikallinen on 5 ml.

Mahdottoman mukavia piparkakkujen leipomisia ja iloista joulunodotusta!



Parhaat piparkakut

noin 1,2 kg taikinaa

400 g voita
3 dl    siirappia
3 dl    sokeria
1 rkl   inkivääriä
1 rkl   kanelia
1 rkl   kardemummaa
1 rkl   neilikkaa
1 rkl   pomeranssin kuorta
1 tl     maustepippuria
3        kananmunaa
800 g (vehnä)jauhoja (noin 1,4 l)
1 rkl   soodaa
0,25 tl suolaa

Mittaa voi, siirappi, sokeri ja mausteet isoon kattilaan. Kiehauta taikinapohja, sitä välillä vähän sekoitellen. Anna taikinapohjan jäähtyä, siihen menee useampi tunti.

Lisää kananmunat yksitellen taikinapohjaan. Sekoita jauhoihin sooda ja suola. Sekoita jauhot huolellisesti taikinapohjaan. Ripottele taikinan päälle jauhoja. Laita kelmu tai kansi kulhon tai kattilan päälle ja nosta taikina jääkaappiin kovettumaan ja maustumaan seuraavaan päivään. Tässä vaiheessa taikina ei vielä maistu kovin ihmeelliseltä.

Seuraavana päivänä voit leipoa taikinasta piparkakkuja tai pakastaa sen tai osan siitä.

Ota taikinasta reilu pala ja laita loput taikinasta takaisin kylmään. Kylmä taikinaa on helpoin käsitellä. Kauli kylmästä hyvin jauhotetusta taikinapalasta ohuehko levy. Tee taikinalevyyn piparkakkumuoteilla pipareita tai muotoile niitä itse terävällä veitsellä. Siirrä piparkakut leivinpaperilla päällytetyille pelleille tarvittaessa ohutta lastaa apuna käyttäen. Jätä kakkusten väliin hieman tilaa, jotta piparit eivät paistuessaan liimautuisi toisiinsa kiinni. Kerää pipareiden väleihin jääneet taikinanriekaleet talteen palloksi ja laita se jääkaappiin kylmenemään. Paista pipareita uunin ylätasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Paistoaika riippuu pipareiden paksuudesta ja uunin todellisesta lämpötilasta ja voi vaihdella 5 minuutista vähän yli 10 minuuttiin. Piparkakut ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita.

Anna piparkakkujen jäähtyä pellillä ja leikkaa terävällä veitsellä mahdollisesti yhteen kiinnittyneet piparit toisistaan. Paistamisen jälkeen piparit ovat hetken aikaa pehmeitä ja hieman muovailtavissa. Jos nostat hyvin varovaisesti juuri paistetun piparin kyljellään olevan lasin päälle jan annat sen jäähtyä siinä, pipari saa uutta muotoa. Jos taas tarvitset uunipellin seuraavia pipareita varten käyttöön, vedä piparkakut varovaisesti leivinpaperin päällä pois pellilltä. Anna pellin hieman jäähtyä ennen kuin laitat uudet piparkakut pellille.

Itse tehty piparkakkumauste


1 rkl   inkivääriä
1 rkl   kanelia
1 rkl   kardemummaa
1 rkl   neilikkaa
1 rkl   pomeranssin kuorta
1 tl     maustepippuria

Sekoita mausteet keskenään. Laita mausteseos tiiviseen lasipurkkiin ja säilytä sitä auringonvalolta suojattuna. Käytä mausteseosta piparkakkuihin, leivontaan ja ruokiin.


6 kommenttia:

  1. Kiitti taas vinkeistä. Vaikka ikänsä ja sitä on paljon, on tehnyt pipareita, niin aina vain eteen tulee uusia visuaalisua ilmeitä, jotka ihastuttavat. Ihastuttavia sydänpipareita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lapastaivas!

      Äitini on ollut aina hyvin luova ja uuttera juhlatunnelman luoja. Lapsuudessani käytettiin sydänpipareilta kodin koristeluun. Ulkonäkö on aina vaihdellut koristelijan mukaan. Välillä fiinimpiä ja välillä oikein nättejä. Juuri hiljan juttelimme äitini kanssa siitä, että kaikki kaunis ei aina ole kallista. Pitää vain käyttää mielikuvitusta ja nauttia hassutuksista!

      Iloista joulunodotusta sinulle!

      Poista
  2. Tosi kauniit piparit;) Ja eihän sitä hyvää taikinaa voi olla maistamatta;D Täällä kun ei ole valmista piparitaikinaa eikä maustettakaan,niin joudun tekemään molemmat ihan alusta saakka.Siirapin korvaan taatelisiirapilla,mutta se ei lainkaan tunnu loppumaussa,eli ihan samalta maistuvat kun tavallisen siirapinkin kanssa. Ensi viikolla minulla onkin pipariurakka,kun leivon niitä vapaaehtoispaikkani lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Pipareiden koristelu on sellaista kivaa jouluhöpsöttelyä.

      Upea juttu tuo pipareiden leipominen lapsille. He osaavat aivan varmasti arvostaa pipareitasi. Leivot siis urakalla hyvää mieltä kaikille!

      Jouluiloa sinulle ja vapaaehtoispaikkasi lapsille!

      Poista
  3. Ompas kauniita pipareita. Ja tuo rei'ittämisvinkki on minulle uusi! Totta, se aina lämmittää kun lapsi kehuu omia ruokia parhaiksi, ne kun on niin tarkkoja mauista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merituuli!

      Äidiltä olen piparkakuilla kodin koristelun ja sydänpipareiden rei'ittämisen oppinut. Lasten kanssa leivon ja koristelen meillä piparit, siirtyy siinä sitten mukavan puuhan lomassa kiva perinne.

      Meillä lasten makuaisti on ihan huikean hyvä. He löytävät kaikenlaiset eri nyanssit ruoista ja heiltä todellakin saa palautetta niin hyvässä kuin pahassa. Siksipä onkin ihana tuulettaa täällä blogissa, kun saa ihanat kehut kotijoukoilta!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...