perjantai 19. joulukuuta 2014

Puolukkamarinoitu paisti ja kermainen kastike


Puolukkamarinoidussa paistissa on suomalaisen metsän makuja: katajanmarjoja ja puolukkaa. Paisti on todella hyvää. Perheeni kehuskeli kilvan laittamaani ruokaa. Ihana laittaa ruokaa, kun siitä tykätään! Pidin paistista itsekin. Meillä paistellaan paisteja suhteellisen usein, koska ne valmistuvat lähes itsestään ja ovat meille suurta herkkua.

Olin reilu viikko sitten mukana Atrian joulukampanjassa, jota varten tein puolukka-taatelimarinoitua kalkkunaa. Siinäkin reseptissä on puolukkaa, joka on mielestäni ihanan jouluinen marja. Joulukampanjaa varten sain kalkkunan lisäksi 1,4 kg:n naudan paahtopaistin. Paistiin ei liity mitään kampanjaa.

Koska minulla oli puolukkainen fiilis, päätin marinoida lihan niillä. Reseptini pohjana on Helsingin Sanomiessa julkaistu Teresa Välimäen puolukkamarinoitu paisti. Olen lisännyt omaan reseptiini katajanmarjoja, laittanut enemmän rosmariinia ja vähentänyt suolaa Teresan reseptistä. Meidän perheen makuun marinadin pari ruokalusikallista suolaa riittää paistin suolaamiseen hyvin. Suolaa voi halutessaan lisätä ruokaa syödessä. Paistan paistit yleensä 60-asteisiksi. Tällä kertaa halusin tarkistaa, minkälainen paistista tulee 62-asteisena. Hyvää tuli, mutta pidän enemmän vähän vähemmän kypsästä, joten jatkossa pitäydyn 60-asteisessa paistissa.

Puolukkamarinoitu paisti


noin 1,5 kg paahto- tai sisäpaisti

puolukkamarinadi:

100 g puolukoita (noin 2 dl) kevyesti murskattuna
1,5 dl öljyä
0,5 dl rosmariinia tai timjamia hienonnettuna
10      katajanmarjaa karkeasti rouhittuna morttelissa
2 rkl   suolaa
1 rkl   mustapippuria rouhittuna

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Poista lihasta kalvot. Huuhtele paisti kylmän veden alla ja kuivaa se talouspaperiin. Laita liha marinadiin käännellen sitä, jotta marinadia on joka puolella paistia. Laita marinadissa oleva paisti jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluummin yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran, jotta se marinoituu tasaisesti.

Ota paisti jääkaapista ja pyyhi se talouspaperilla kuivaksi. Jätä liha huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista. Paahda paistia kuivalla pannulla, kunnes sen pinta on kauniin ruskea joka puolelta.

Laita paisti vain hieman sitä isompaan vuokaan ja työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin lämpötila on 60-62 asteista. Paisti on tällöin sisältä kauniin punertava. Jos haluat läpikypsän paistin, lämpötilan tulee olla 70 astetta.

Kun olet ottanut paistin uunista, kääri se folion sisään, peitä liinalla  ja anna vetäytyä 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Ota paistovuoan pohjalla oleva liemi talteen kastiketta varten. Leikkaa paistista ohuita siivuja ja tarjoa se lämpimänä tai kylmänä.

Kermakastike paistille

Yksinkertaisen ja herkullisen kastikkeen saa ottamalla paistin kypsentämisestä ylijäävän liemen ja lisäämällä siihen kermaa. Keitä paistolientä ja kermaa, kunnes kastike on halutun paksuista. Tarkista maku.
    

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...