tiistai 9. kesäkuuta 2015

Parsa-fetamunakas ja Meren maku -keittokirjan arvostelu



Kevät toi ihanan parsan sekä uuden keittokirjan Meren Maku – Parhaat maut maalta, mereltä ja metsästä. Olin juuri ostanut nipun keväisen raikkaita, ihania parsoja, kun sain Sweet Food O' Mine -bloggaajan Sari Spåran Meren maku -keittokirjan luettavakseni. Kokeiltavaksi reseptiksi valikoitui luonnollisesti parsaresepti, joita kirjasta löytyy kaikkiaan kolme.

annos on koristeltu kirsikan kukilla
Keitttoirjan nimi viittaakin kirjoittajan viitekehykseen, kotiin meren rannalla Myrskylässä. Kirjassa on erinomaisten ruokakuvien lisäksi kauniita merimaisemakuvia Sarin kotirannoilta. Merikuvien yhteydessä Sari kertoo pikkutarinoita elämästä meren äärellä. Kirja on ihanan paksu – 352 sivua. Reseptit on jaoteltu kevään ja kesän mukaisesti, kumpaankin omat kasvis-, kala-, kana-, liha- ja jälkiruokaosiot. Näiden lisäksi kirjasta löytyy juomia, makusokerit, -suolat, -öljyt, voit, levitteet, säilöntää ja leivontaa. Tuhti reseptipaketti. Keittokirjassa panostetaan lähiruokaan, meren antimiin, oman puutarhan anteihin ja villiyrtteihin. Syötävät kukat ovat ihanasti myös mukana. Resepteissä minua veti puoleensa ehkä eniten kalaruoat, koska ne ovat herkkuani. Tosin tässä kohdassa on mainittava sellainen subjektiivinen ominaisuus itsestäni, jota lapseni alati toistavat: "Äiti, sä tykkäät kaikesta (hyvin laitetusta) ruoasta ja kaikki on sun herkkua." Lasteni lempeästä kritiikistä välittämättä jatkan kalaruokien hehkuttelua ja aikomukseni on kokeilla muiden muassa keittokirjan resepteistä appelsiinipelargonialla maustettua lohta. Siis pelargonian lehdillä maustettua kalaa, melko huikeaa! Aion myös laittaa kuusenkerkkäsnapsin tekeytymään, nyt kun kerkät ovat puhjeneet kukkaan. Kirjan luettuani olen odottanut innolla myös syreenin puhkeamista kukkaan, jotta pääsisin kokeilemaan niiden aromia juomiin ja salaattien koristeeksi.

Munakkaat ovat meidän perheessä vahvasti kesäruokaa, sillä perheen nukkuessa pitkään, myöhäisen aamupalan tulee olla tuhti. Parsa raikastaa munakasta ja feta ryhditää maut. Erinomainen ja herkullinen yhdistelmä. Lempipaistinpannuni ei ole järin suuri, vain 20 senttiä halkaisijaltaan, joten jouduin hieman vähentämään kirjan reseptistä parsan määrää. Lisäsin ohjeeseen ruohosipulia ja kirsikankukkia, sillä ne sopivat mielestäni kirjan henkeen.

Meren maku -keittokirja on ensimmäinen osa Sari Spåran keittokirjasarjasta. Sarjan toinen osa Talven maku ilmestyy syksyllä 2015. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä Myrskylän rannoilla talvisin kokkaillaan.


Parsa-fetamunakas

2:lle

200 g parsaa
5        kananmunaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria

pinnalle:
50 g fetaa murusteltuna
2 rkl ruohosipulia
rouhaisu mustapippuria

Puhdista parsat. Leikkaa tai napsauta käsin parsan kannasta kova, puumainen pala pois. Pilko parsat pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna pannulla rasva. Paista parsan palasia 1–2 minuutin ajan. Siirrä parsat lautaselle.

Sekoita kulhossa kanamunien rakenne rikki haarukalla ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna pannu ja lisää tarvittaessa rasvaa. Kaada munaseos pannulle ja laske lieden lämpötila keskilämmölle. Sekoittele sitä lastalla koko ajan pohjaa myöden, jotta munakas saa mukavasti rakennetta. Juuri ennen kuin munakas alkaa muodostua, tasoittele pinta ja ripottele parsat, feta ja ruohosipuli sen päälle. Rouhaise ripsaus mustapippuria munakkaan pintaan. Anna munakkaan kypsyä, kunnes sen pinta on hyytynyt.


*****

Keittokirja on saatu arvostelukappaleena.

2 kommenttia:

  1. Oi miten kauniin munakkaan valmistit ( ja maukkaan ) Kiitos kirja-arvostelusta ja toivottavasti pääset pian testailemaan syreeniä ruoanlaitossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari!

      Helppo tehdä hyvää, kun on herkullinen ja vaivaton resepti. Syreenipuskaa olen ahnaasti silmäillyt päivittäin ja pian sitä pääsee käyttämään – ihanaa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...