keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Sienillä ja pähkinöillä täytetty kokonainen broileri

Kaupallinen yhteistyö: Jyväbroiler & Blogirinki

Uunissa kypsennetty kokonainen broileri saksanpähkinä-sienitäytteellä on ihanan mehevää ja maukasta. Lapsetkin tykkäsivät broilerin lisäksi makoisasta täytteestä. Mietinkin, että ehkä täytettä voisi ensi kerralla tehdä kaksinkertainen määrä ja levittää osa siitä broilerin ympärille uunivuokaan. Broileri ja sen täyte sopivat mahtavasti yhteen. 

Olen mukana Jyväbroilerin syyskampanjassa "Enemmän vaivaa, enemmän makua". Syksyn 18 bloggaajan Jyväbroiler-reseptejä löytyy Blogiringin kampanjasivulta. Keväällä tutustuin tuotteisiin ja pääsin kokkailemaan Jyväbroilerin aikaisemmassa kampanjassa, jolloin valmistin jamaikalaista jerk-kanaa kukkakaali-kidneypapujen kera.  Jerk-kanaan käytin Jyväbroiler Naturelli Broilerin Reisikoipia. Komeaa meksikolaista broileria tein hiljan Jyväbroilerin Fileestä Siipiluulla. Jyväbroilerin tuotteet ovat suomalaisia, korkealaatuisia ja sopivat arjen pikaruoan sijaan vähän vaativampaan ja aikaa vievään kokkailuun. Kun halutaan saada astetta parempaa broileriruokaa ilman lisä- ja säilöntäaineita.



Nuoruudessani asuimme Amerikassa. Olen tuonut mukanani sieltä paljon ruoka- ja makumuistoja, reseptejä en niinkään. Muistan niiltä ajoilta täytetyt kalkkunat ja broilerit. Ne ovat kiehtoneet minua aina. Päätinkin vihdoin tehdä täytettyä broileria. Täytteeksi valikoitui vallan mainio saksanpähkinä-herkkusienitäyte. Kuten tyttäreni totesi: "Täyte ja broileri maustavat toisiaan, kylläpä tuli hyvää!" Täytettä tuli juuri sopivasti, kaikki mahtui linnun sisään. Toinen asia on, haluaako täytettä mahdollisesti enemmän. Täytteeseen voi käyttää mitä tahansa pannulla kypsennettäviä sieniä ja itselle mieluisia pähkinöitä.


Sienillä ja pähkinöillä täytetty kokonainen broileri


1 Jyväbroiler Naturelli Kokonainen Broileri (n1,1kg)

pintaan:
öljyä
1 rkl timjamia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

vuokaan halutessasi:
noin 200 g salottisipuleita puolitettuina
100 g herkkusieniä
2          valkosipulia karkeina siivuina
1,5 rkl öljyä
1 rkl    timjamia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

lopuksi koristeluun:
hienonnettua timjamia

Pähkinä-sienitäyte

100 g herkkusieniä (voi käyttää muitakin sieniä) pilkottuna
1 dl    saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1        salottisipuli hienonnettuna
1        valkosipuli
1 rkl  timjamia hienonnettuna
suolaa ja pippuria

Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen sen valmistamista. Huuhtele broileri ja kuivaa se talouspaperiin. Levitä öljyä broilerin pintaan. Mausta broileri suolalla ja pippurilla. Ripottele timjamia sen pintaan. 

Jos laitat vuokaan kypsymään kasviksia, kumoa kaikki kasvikset kulhoon, sekoita öljy niiden joukkoon ja lisää vielä suola, mustapippuri ja timjami. Kumoa kasvikset uunivuokaan.

Pähkinä-sienitäyte:
Kuumenna rasva pannulla. Lisää sienet pannulle. Paista niitä, kunnes ne ovat saaneet väriä ja hieman rapeutta. Lisää sipuli sienien joukkoon. Kääntele niitä pannulla minuutin ajan. Lisää valkosipuli pannulle. Kääntele seosta muutaman kerran ja ota pannu liedeltä. Kumoa joukkoon saksanpähkinät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista ihana maku!

Lusikoi pähkinä-sienitäyte broilerin sisään. Asettele broileri uunivuokaan kasvisten päälle. Sido broilerinkoivet paistinarulla yhteen ja työnnä mahdollisuuksien mukaan siivet koipien väliin. Laita broilerin lihaisimpaan kohtaan lihalämpömittari.

Nosta vuoka aluksi 230 asteiseen uuniin 10–15 minuutin ajaksi, jotta broileri saa vähän väriä. Alenna sitten lämpötila 175 asteeseen ja kypsennä broileria kunnes sen sisälämpötila on 75 astetta. Aikaa kuluu noin tunnin. Jos broileri alkaa tummua liikaa, laita folio sen päälle. Kypsyyden voi tarkistaa pistämällä broilerin lihan paksuimpaan kohtaan ja toteamalla, että lihasta tihkuva neste on täysin kirkasta. Anna broilerin levätä folion sisällä kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele broilerin päälle timjamia.



Vinkki
Ota ruokailun jälkeen broilerin luut ja muu ylijäävä aines talteen, voit keittää niistä kanalientä:

Luuliemi – kanaliemi

broilerin luut ja muut roippeet
pala selleriä kuutioina
iso porkkana lohkoina
pala palsternakkaa paloiteltuna
1 sipuli lohkoina
nippu persiljaa tai sen varsia
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
(1 dl valkoviiniä)

Kumoa luut ja broilerin roippeet kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että ne peittyvät. Laita kattila liedelle kiehumaan. Lusikoi pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää joukkoon juurekset, sipuli, persilja laakerinlehti ja maustepippuri. Lisää tarvittaessa kylmää vettä, jotta kaikki ainekset ovat veden peitossa. Keitä lientä tunti. Siivilöi liemi talteen ja keitä sitä kokoon.





*****


Yhteistyössä Jyväbroiler

4 kommenttia:

  1. Ooh, herkkusieni-pähkinätäyte kuullostaa ihanalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri!

      Kyllä se olikin hyvää, maustoivat toinen toisiaan broileri ja makoisa täyte.

      Poista
  2. Sienet, pähkinät ja kana vaikuttaa erittäin herkulta yhdistelmältä! Taitaisin laittaa herkkutatteja mieluiten. Mulla on onneksi toissavuotisia herkkutatteja pakastimessa, hamsteri kun olen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Broileri täytteineen oli menestys! Herkkutatit täytteessä kuulostaa ihanan juhlavalta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...