Näkkäriä kannattaa leipoa itse, koska ne ovat helppoja valmistaa, maistuvat kerrassaan herkullisilta ja säilyvät hyvin - mikäli eivät katoa parempiin suihin. Meillä näkkärit loppuvat nopeasti ;)
Mieheni huomauttaa herkästi, mikäli siemennäkkäri on loppu. Siemennäkkäri on hänen herkkuaan. Olen leiponut alkuperäistä siemennäkkäriä todella usein. Tänään halusin kokeilla käyttää mantelimaidon valmistuksessa ylijäänyttä, kuivattua mantelipurua näkkärin runkona - hyvää oli. Mantelipurun sijaan voi käyttää mantelijauhetta tai mantelijauhoja. Koitan ensi kerralla muistaa mitata punnitsemani siemenet ja jauheet, päivitän postausta sitten joskus. Tällä kertaa hoksasin mittaamisen vain pellavansiementen kohdalla.
Paistaessa näkkäreitä, ne kuivuvat kovaksi ja paahtuvat maukkaiksi. Kerään talteen myös näkkärimurun, jota jää leivinpaperin päälle valmiita näkkäreitä talteen kerätessäni. Näkkärimuruissa on samaa ihanaa paahdettua makua kuin näkkärissä. Murua voi ripotella esimerkiksi jogurtin, marjarahkan tai jätskin päälle. Nam!
Mantelinen siemennäkkäri
100 g mantelipurua tai mantelijauhetta
50 g auringonkukansiemeniä
50 g kurpitsansiemeniä
50 g pellavansiemeniä (n. 0,75 dl)
50 g seesaminsiemeniä
25 g vehnäleseitä tai fibrexiä (sokerijuurikaskuituhiutale)
2 rkl psylliumia
1 tl suolaa
6 dl vettä
Sama resepti grammat muutettuina desilitroiksi:
2 dl mantelijauhetta tai 4,5 dl mantelipurua (mantelipuru on todella kevyttä höttöä, siksi sitä tarvitaan enemmän)
1,5 dl auringonkukansiemeniä
0,75 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeiä
0,75 dl seesaminsiemeniä
1,25 dl vehnäleseitä tai fibrexiä
2 rkl psylliumia
1 tl suolaa
6 dl vettä
Sekoita kaikki kuivat ainekset kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon vesi. Anna turvota 10 minuuttia.
Jaa taikina kahteen osaan, kahta pellillistä varten. Levitä taikina kummallekin leivinpaperille taputellen ohuiksi levyiksi. Voit käyttää kertakäyttöhanskoja levittämisessä (pakastepussikin toimii).
Paista molemmat pellilliset samanaikaisesti kieroilmauunissa 160 asteessa ensin 10 minuuttia. Ota pellit uunista ja jaa pizza- tai taikinapyörällä kumpikin näkkileipä 4 x 4 palaan. Laita pellit takaisin uuniin 50-60 minuutiksi, kunnes näkkärit ovat täysin kuivahtaneet. Vaihda näkkäripeltien paikkoja puolen tunnin paistamisen jälkeen. Leikkaa varovaisesti vielä kerran näkkileivän palaset irti toisistaan pizza- tai taikinapyörällä.
menossa uuniin |
näitä on paistettu 10 minuuttia ja nyt on jaettu osiin |
ihana näkkärimuru ;) |
Jälkikirjoitus 6.5.2013: Reseptiin on lisätty ainesosat grammoista muutettuina desilitroihin helpottamaan mittailuja. Mittailin samalla kun tein meille näkkäriä. Näkkäriä pitää aina olla kotona ;o)