perjantai 15. maaliskuuta 2013

Mantelinen siemennäkkäri



Näkkäriä kannattaa leipoa itse, koska ne ovat helppoja valmistaa, maistuvat kerrassaan herkullisilta ja säilyvät hyvin - mikäli eivät katoa parempiin suihin. Meillä näkkärit loppuvat nopeasti ;)

Mieheni huomauttaa herkästi, mikäli siemennäkkäri on loppu. Siemennäkkäri on hänen herkkuaan. Olen leiponut alkuperäistä siemennäkkäriä todella usein. Tänään halusin kokeilla käyttää mantelimaidon valmistuksessa ylijäänyttä, kuivattua mantelipurua näkkärin runkona - hyvää oli. Mantelipurun sijaan voi käyttää mantelijauhetta tai mantelijauhoja. Koitan ensi kerralla muistaa mitata punnitsemani siemenet ja jauheet, päivitän postausta sitten joskus. Tällä kertaa hoksasin mittaamisen vain pellavansiementen kohdalla.

Paistaessa näkkäreitä, ne kuivuvat kovaksi ja paahtuvat maukkaiksi. Kerään talteen myös näkkärimurun, jota jää leivinpaperin päälle valmiita näkkäreitä talteen kerätessäni. Näkkärimuruissa on samaa ihanaa paahdettua makua kuin näkkärissä. Murua voi ripotella esimerkiksi jogurtin, marjarahkan tai jätskin päälle. Nam!


Mantelinen siemennäkkäri

100 g mantelipurua tai mantelijauhetta
50 g   auringonkukansiemeniä
50 g   kurpitsansiemeniä
50 g   pellavansiemeniä (n. 0,75 dl)
50 g   seesaminsiemeniä
25 g   vehnäleseitä tai fibrexiä (sokerijuurikaskuituhiutale)
2 rkl   psylliumia
1 tl     suolaa
6 dl    vettä

Sama resepti  grammat muutettuina desilitroiksi:
2 dl     mantelijauhetta tai 4,5 dl mantelipurua (mantelipuru on todella kevyttä höttöä, siksi sitä tarvitaan enemmän)
1,5 dl   auringonkukansiemeniä
0,75 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeiä
0,75 dl seesaminsiemeniä
1,25 dl vehnäleseitä tai fibrexiä
2 rkl     psylliumia
1 tl       suolaa
6 dl      vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon vesi. Anna turvota 10 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan, kahta pellillistä varten. Levitä taikina kummallekin leivinpaperille taputellen ohuiksi levyiksi. Voit käyttää kertakäyttöhanskoja levittämisessä (pakastepussikin toimii). 

Paista molemmat pellilliset samanaikaisesti kieroilmauunissa 160 asteessa ensin 10 minuuttia. Ota pellit uunista ja jaa pizza- tai taikinapyörällä kumpikin näkkileipä 4 x 4 palaan. Laita pellit takaisin uuniin 50-60 minuutiksi, kunnes näkkärit ovat täysin kuivahtaneet. Vaihda näkkäripeltien paikkoja puolen tunnin paistamisen jälkeen. Leikkaa varovaisesti vielä kerran näkkileivän palaset irti toisistaan pizza- tai taikinapyörällä.

menossa uuniin
näitä on paistettu 10 minuuttia ja nyt on jaettu osiin
ihana näkkärimuru ;)
Jälkikirjoitus 6.5.2013: Reseptiin on lisätty ainesosat grammoista muutettuina desilitroihin helpottamaan mittailuja. Mittailin samalla kun tein meille näkkäriä. Näkkäriä pitää aina olla kotona ;o)

torstai 14. maaliskuuta 2013

Juustoinen pinaatti-lohikeitto


Keitot ovat arkiruokaa parhaimmillaan. Ne ovat maukkaita ja valmistuvat melko nopeasti. Makua lohikeiton liemeen antavat kalan nahka ja kasvikset. Eniten aikaa ruoanlaitossa menee kasvisten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Hyvin kiireinen kokki oikaisee tämänkin vaiheen ja käyttää tuoreiden juuresten sijaan pari pussia pakastettuja keittovihanneksia.

Tyttöseni sanoi, että juustoinen pinaattilohikeitto on hyvää. Taas oli kokilla hyvä mieli. Tosin arvasin, että keitosta pidetään, sen verran lempeä, mutta aromikas keiton maku oli. Keskustellessamme keittolautasten ääressä, tyttönen lisäksi huomautti, ettei hänen mielestään pakastevihanneksista voi tulla yhtä hyvää. Olen näemmä hemmotellut lapseni käyttämällä pääsääntöisesti tuoreita juureksia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pakasteita saa arkiruoaan käyttää. Saa käyttää oikoteitä, jotta ruoka on valmista ajallaan, eikä ruoanlaitosta tule tuskaista puuhaa kiireisen työpäivän päälle. - Käytänhän minäkin tässä pakastepinaattia ;)

Juustoinen pinaatti-lohikeitto

300 g lohta
1,5 l   kasvis- tai kalalientä
200 g lanttua kuutioina
200 g juuriselleriä kuutioina
1        porkkana kuutioina
1        sipuli silputtuna
100 g palsternakkaa kuutioina
2        laakerinlehteä
12      maustepippuria
1        fenkoli
150 g pakastepinaattia
100 g sulatejuustoa kuutioina
suolaa

Laita kasvisliemi kiehumaan. Lisää joukkoon juureksia sitä mukaan, kun saat niitä pilkottua. Lisää keittoon laakerinlehdet ja maustepippurit. Fileoi kalasta nahka irti. Laita nahka keittoon antamaan makua. Leikkaa kala kuutioiksi ja laita takaisin jääkaappiin odottamaan. Anna keiton kiehua kannen alla 10 minuuttia. Leikkaa fenkolista kova kanta pois. Leikkaa fenkolista myös fenkolin varret ja fenkolitilli. Paloittele fenkoli pieniksi paloiksi ja lisää ne keittoon. Pilko myös fenkolin varret keittoon. Hienonna fenkolitilli ja jätä se sivuun odottamaan.

Ota kalan nahka keitosta. Sen voi nyt laittaa kompostiin. Lisää keittoon pakastepinaatti. Sekoittele keittoa välillä. Kun pinaatti on sulanut keittoon, lisää juustokuutiot ja sekoittele keittoa välillä. Kun juusto on sulanut, mausta keitto suolalla. Sekoita lopuksi kalapalaset keittoon. Keiton jatkettua kiehumista, se on valmis parissa minuutissa - kalan kypsyttyä. Ripottele fenkolitilli valmiin keiton päälle.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Suppilovahveroilla täytetty lihamureke


Vaihtelua arkiruoalle saa maustamalla lihamurekkeen sienillä. Käytin kuivaamiani suppilovahveroita, mutta yhtä hyvin voi käyttää muita kuivattuja, pakastettuja tai tuoreita sieniä. Näin keväällä on hyvä käyttää syksyn satoa pois, jotta saa taas tilaa seuraavalle sadolle. Muistutettakoon vielä, että sienet ovat mahdottoman hyvää herkkua!

Sienitäytettä voi käyttää myös levitteenä leivälle tai kääretortussa. Sienitäytteestä saa hyvän alkupalan pienelle leivänsiivulle sipaistuna tai sikurilehden päälle annosteltuna, paprikasiivulla ja persiljalla koristeltuna.

Miehelleni sanoin, että tämä mureke on siitä erinomainen arkiruoka, koska se valmistuu niin vaivattomasti. Noh, melkein vaivattomasti. Murekkeen tekemisessä ei ole mitään vaikeaa, mutta alkuvalmisteluihin  kuten silppuamiseen ja kasvisten kuullottamiseen menee pieni tovi. Toisaalta puuhastelun päätteeksi on valmiina hyvää ruokaa.

Mietin, että tämä hevosenlihahäly on siitä hyvä juttu, että tulee pohdittua tarkemmin mitä oikein syö ja ruokaansa laittaa. Ei sillä, että olisin saanut mitään kauheaa sätkyä, kun valmisruokiin oli tungettu hevosenlihaa. Pointti oli lähinnä siinä, että valmisruokiin laitetaan milloin mitäkin lisukkeita ja pahimmillaan - kuten hevosenlihaepisodissa - tuoteselosteesta ei välttämättä selviä olennaisia seikkoja.  Tämä kuluttajan harhaanjohtaminen ärsyttää suunnattomasti. Onneksi meidän taloudessa ei eineksiä juuri käytetä. Toisaalta mietityttää myös se, mitä ravintoloissa ruoan joukossa on. Ravintoloissahan ei ole varsinaista tuoteselostetta annoksista, menussa kerrotaan pelkästään annoksen nimi ja mahdollisesti keskeisimmät  ainesosat. Rakastan hyvää ruokaa ja nautin ylen paljon hyvin valmistetusta ruoasta. Lapsiperheenä on tullut käytyä "arkisissa" ravintoloissa, joissa ruoka usein on kyllä kauheaa, eineksen oloista pöperöä. Ystäväni sanoi kerran minulle, ettei heidän perhe käy  juuurikaan ravintoloissa syömässä, koska useimmiten pettymys on niin suuri - kotona ruoka on niin paljon parempaa. Eri asia on tietenkin tasokkaat ravintolat, mutta niissä lapsiperheet käyvät hyvin harvoin. Lopuksi toistan äitien tekemän ruoka -mainoksen kulunutta fraasia: hyvä ruoka, parempi mieli.

sieniin vielä tuorejuusto joukkoon, nam

Suppilovahveroilla täytetty lihamureke

800 g nauta-sikajauhelihaa tai naudanjauhelihaa
2        kananmunaa
1,5 dl kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
1-2     sipulia silputtuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl    persiljaa tai lipstikkaa hienonnettuna
1 rkl   jauhettua maustepippuria
2,5 tl  sienisuolaa (tai 1,5 tl suolaa)
2 tl     paprikajauhetta
2 tl     korianterijauhetta

suppilovahverotäyte:
15-20 g kuivattuja suppilovahveroita (tai 0,5 l tuoreita sieniä)
1           sipuli hinonnettuna
(1          porkkana raastettuna)
1 tl        sipulisuolaa (tai o,5 tl suolaa)
1 tl        jauhettua maustepippuria (tai hieman vähemmän mustapippuria rouhittuna)
100 g    tuorejuustoa
0,5 dl    persiljaa tai lipstikkaa silputtuna

Laita kuivatut sienet likoamaan. Sekoita kananmunat, kerma ja Pofiber keskenään ja jätä ne turpoamaan.

Silppua täytteen ja murekkeen sipulit eri kippoihin. Kuullota murekkeen sipuleita pieni hetki ja lisää valkosipuli joukkoon kuullottumaan. Kaavi sipulit pannulta pienelle lautaselle odottamaan. Valuta turvotetut sienet ja purista ylimääräinen neste niistä. Hienonna sienet. Kuullota tämän jälkeen sipuleita täytettä varten, lisää valkosipulit ja sienisilppu (ja porkkanaraaste) ja anna niiden kuulottua. Kumoa ne pieneen kulhoon. Mausta täyte sipulisuolalla ja maustepippurilla. Sekoita täytteeseen lopuksi tuorejuusto ja persilja. Vaivaa käsin murekkeen kaikki ainekset sekaisin.

Murekkeen voit joko tehdä voideltuun leipävuokaan tai uunivuokaan:

Leipävuokaan valmistaessasi taputtele reilu puolet mureketaikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää täyte keskellä olevaan koloon. Muotoile lopusta mureketaikinasta levy täytteen päälle. Painele kevyesti mureke kokoon.

Valmistaessasi murekkeen uunivuokaan, taputtele mureketaikina voipaperin päällä suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä täyte levylle, jättäen reunoille tyhjää tilaa. Pyöräytä mureke kokoon voipaperin avulla. Taputtele päädyt kiinni. Nosta mureke voipaperia hyväksi käyttäen uunivuokaan. Taputtele vielä muotoonsa. Voit laittaa uuniin kasviksia kypsymään samaan aikaan murekkeen kanssa.

Paista mureketta noin 45 minuuttia 200 asteessa. Anna murekkeen asettua folion alla noin 10 minuttia uunista pois ottamisen jälkeen. Leikkaa parin sentin siivuiksi.

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Mantelimaito



täyteläistä ja herkullista mantelimaitoa
Nythän minä ihan hurahdin pähkinä- ja siemenmaitojen maailmaan. Ainakin mantelimaito on helppoa tehdä ja se on hyvää! Mantelimaidon tekemisen suurin haaste on muistaa laittaa mantelit ajoissa likoamaan, ennakointi. Muutoin maito valmistuu parissa minuutissa. Miten voikaan liotetun pähkinän jauhaminen yhdessä veden kanssa saada aikaiseksi niin ihanan ja täyteläisen pähkinämaidon - vaude!

Mantelimaitoa voi ainakin käyttää sellaisenaan juomana, kaakaon pohjana, mustikkamaitona, maustettuna maitona, voi kokeilla kahvin tai teen joukossa - miellyttääkö maku, puuroissa ja niiden lisänä, leivonnassa, smoothiessa, vanukkaissa ja myslin kera. Mantelimaitoa käytetään lehmänmaidon sijaan erilaisista syistä: lehmänmaidon sopimattomuuden mm. laktoosi-intoleranssi tai maitoallergia, eettisten syiden, hiilihydraattitietoisuuden (itse valmistettaessa se sisältää vähemmän hh kuin lehmänmaito), kasvisruokavalion vuoksi tai ihan muuten vain. Kannattaa kokeilla!

Ajatus mantelimaidosta lähti liikkeelle miettiessäni sopivaa nestettä rahkapullien taikinaan. Muistin nähneeni ruokakaupassa mantelimaitoa. Googlailin mantelimaitoa - minun nuoruudessani olisi sanottu: "selailtuani tietosanakirjaa..." - ja huomasin, että sitähän voi tehdä itse. Eikä vaikuttanut edes hankalalta. Saman tien otin mantelit esiin ja mittasin ne likoamaan.  Tutustuessani aiheeseen syvemmin, havaitsin useiden bloggareiden makeuttavan mantelimaitoaan. Minä pidän ihan perusjuomasta ilman mitään makeutuksesta. Tosin, kannatan käyttötarkoituksen mukaaan mantelimaidon maustamista ja makeuttamista. Maustamiseen käy mm. vanilja, kaneli, muskottipähkinä, kaakaonibsit, liotetut taatelit ja inkivääri. 

Säilytä mantelimaitoa jääkaapissa. Mantelimaito säilyy 3 päivää. Mantelimaidon voi myös pakastaa sopiviin käyttöannoksiin jopa jääpaloiksi.


mantelipuru menossa kuivumaan
Siivilöinnistä syntyvää mantelipurua ei kannata heittää pois, vaan niitä voi käyttää mantelijauheen tapaan mm. leivontaan, smoothieen tai (kalojen) kuorruttamiseen. Mikäli et käytä mantelipurua heti, pakasta, laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää (ei säily jääkaapissa montaa päivää) tai kuivata se. Kuivattaminen onnistuu levittämällä mantelipurut leivinpaperilla vuoratulle pellille, 50-asteisessa uunissa, puukauhan pitäessä uuniluukkua auki. Aikaa kannattaa kuivatukseen varata runsaasti.

Lainaus Avaruusalus-blogista: "Lopuksi blenderin puhdistus käy nopeasti täyttämällä kannu puolilleen kuumaa vettä, lisäämällä pari tippaa tiskiainetta ja surraamalla täydellä teholla vajaa minuutin."

Lähteinä olen käyttänyt mm. seuraavia kirjoituksia:
Appelsiineja ja Hunajaa -blogin Mantelimaito
Jaakko Halmetojan Superfoodit suoraan ytimeen ja Kuinka valmistaa taikajuomia - Akvavitixin peruskoulutus
Uusi Musta -blogin Mainiot maidon korvikkeet
Hanna Skytän blogia

Mantelimaito

3 dl manteleita (kuorellisia tai kuorettomia)
vettä liotukseen
9 dl vettä

Kumoa mantelit isoon kulhoon. Kaada reilusti kylmää vettä päälle. Anna manteleiden liota mielellään yön yli, mutta kiireen sattuessa jokunen tuntikin riittää. 

Siivilöi liotusvesi manteleista, heitä liotusvesi pois ja huuhtele manteleita juoksevan veden alla hetken. Mittaa mantelimaitoon käytettävä vesi valmiiksi. Kaada blenderiin mantelit ja vettä sen verran, että ne peittyvät kunnolla. Laita blenderi käyntiin ja anna sen pöristä, kunnes manteli on hienontunut mahdollisimman sileäksi. Lisää loput vedestä blenderiä surautellen.

Suodata mantelimaito harsokankaan tai pähkinämaitopussin läpi (itselläni oli siivilä suodatinpussin alla helpottamassa suodatusta - olisi voinut olla ilmankin ja kaataa mantelimaito mantelipurujen kera pussiin antaen maidon valua läpi ja lopuksi puristaa loput maidot puruista). Purista lopuksi viimeisetkin maitotipat mantelipurusta. Voit myös maustaa mantelimaidon surauttamalla mantelimaidon ja mausteet blenderissä vielä kertaalleen. Käytä mantelimaito heti tai laita jääkaappiin odottamaan käyttöä. 


Vinkkinä tähän viimeiseen kuvaan liittyen: suodattaessa kannattaa kulhon suun  olla joko aivan sopivan kokoinen kuin suodatinpussi, jolloin pussin saa vedettyä siististi reunojen yli tai sitten  kulhon suun tulee olla reilusti isompi kuin suodatuspussi, jottei ihanaa mantelimaitoa lurpsahda reunan yli ;) 

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Manteliset rahkapiiraat


Blogilla 2-vuotissyntymäpäivät

Hiidenuhman keittiössä -blogi täyttää tänään kaksi vuotta. Yli 200 000 blogisivujen selausta on tässä ajassa ehtinyt kertyä. Kaunis kiitos kaikille lukijoille! Syntymäpäivän, naistenpäivän ja kuun loppua kohden lähestyvän pääsiäisen kunniaksi leivoin mantelisia rahkapiiraita (rahkapullia). Mantelia löytyy ohjeesta niin jauhoina kuin maitona. Mantelimaidon reseptin postaan huomenna.

Manteliset rahkapiiraat ovat pääsiäisen leivonnaisia. Ohjeen voi myös paistaa pellillisenä, jolloin siitä saa rahkapiirakkaa. Tällöin tuplaisin täytteen. Pullataikina eikä myöskään rahkatäyte ole kovinkaan makeita. Minun makeasta vieroittuneeseen makuun ne maistuvat hyvältä, mutta kannattaa maistella niitä hieman ja miettiä haluaako lisätä makeutta. Lapsoseni olisivat kaivanneet rahtusen lisää makeutta -poikaseni kommentoi, että pohja maistuu ihan leivälle ;)

Mantelipullan rakenne on pullamainen, mutta hieman perinteistä tiiviimpää. Ensimmäinen hiilihydraattitietoinen pullataikinani on samankaltainen kuin tämä, mutta olen vähän muutellut reseptiä näin matkan varrella. Molempi parempi ;)

Arvonnan palkintosetti

Arvonta

Blogini syntymäpäivän kunniaksi järjestän arvonnan;
- Arvontaan voi osallistua postauksen julkistamisesta lähtien ensi viikon perjantaihin 15.3.2013 klo 23.59 asti. Suoritan arvonnan lauantaina 16.3.2013. Arvonnan voittajan ilmoitan arvontaa seuraavassa postauksessa.
- Arvontaan osallistutaan kirjoittamalla pääsiäisen ruokiin/herkkuihin liittyvän kommentin tämän postauksen loppuun. Huomaathan, että laitat kommenttiosioon tunnistettavan nimimerkin, mikäli kommentoit anonyyminä.
- Palkintona lähetän voittajalle: monitoimipussi (mm. pähkinämaitojen siivilöitiin, kestohedelmä- tai kasvispussiksi), kaksi biohajoavaa tiskirättiä, 400 g manteleita ja 1 kg kastanjajauhoja.
- Arvonnan säännöistä ja niiden tulkinnasta päätän yksinoikeudella itse ;)

Innostuin mantelimaidosta niin kovin, että selvitin mistä pähkinämaito(suodatin)pusseja voi ostaa; ainakin Ruohonjuuren myymälöistä ja sen nettikaupasta. Kampin Ruohonjuuresta löysin lisäksi iloiset, pääsiäisen väriset biohajoavat tiskirätit ja mantelipussin. Kävin myös Hakaniemen kauppahallissa hieman herkkuja katsastamassa. DeliDelistä löysin ainakin itselleni uuden tuttavuuden: kastanjajauhot. Saa nähdä miten niitä ryhdyn käyttämään - vihjeitä otetaaan vastaan! Myyjä sanoi, että jauhoja käytetään mm. ranskalaisiin lettuihin (crêpes à la farine de châtaigne) ja leivontaan antamaan lisämakua sekä antamaan aromikkuutta gluteenittomaan leivontaan. Kyllä siellä DeliDelissä ja kauppahallissa on kaikkea muutakin ihanaa, mutta etsiskelin sellaisia tuotteita, joita on suhteellisen helppo lähettää postitse pelkäämättä niiden särkyvän matkalla. Hankin siis itsellekin samat tuotteet kuin palkinnon  saajallekin, koska muutoin olisin kärsinyt vähintääkin keskikovasta palkinnonantajan-palkintokateudesta.

Hyvää naistenpäivän iltaa ja onnea kaikille arvontaan!


Manteliset rahkapiiraat

pullataikina:
2,5 dl    mantelimaitoa
25 g      hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa (22 g)
1           kananmuna huoneenlämpöisenä
1,5 dl    Sukrintomua (tai sokeria)
0,5 rkl   kardemummaa
0,25 tl   suolaa
2,5 dl    gluteenia 
1,5-2 dl mantelijauhoja
100 g    voita huoneenlämpöisenä
0,75 dl  ruisjauhoja

rahkatäyte:
250 g   rahkaa (1 tlk)
1          kananmuna
0,75 dl Sukrintomua (tai sokeria)
0,5 dl   rusinoita
1 rkl     sitruunan mehua
1 mm   vaniljajauhetta 

voiteluun:
1 kananmuna

Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, se sekoitetaan jauhoihin. Lisää kananmunat, Sukrin, suola ja kardemumma maitoon puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita joukkoon gluteeni ja 1,5 dl mantelijauhoja. Lisää pehmeä voi ja alusta taikinaa käsin. Lisää ruisjauhot. Alusta taikina huolella niin, että saat taikinaan sitkon ja taikina irtoaa kulhon reunoista. Jos taikina edelleen tarttuu kulhon reunoihin, eikä se irtoa käsistä, lisää vähän mantelijauhoja. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla 1-2 tuntia.

Jaa taikina 12 osaan. Pyöritä taikinapaloista pullia, jotka litistät käsin leivinpaperin päälle. Kohota piiraita 30 minuuttia liinan alla.

Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Paina esimerkiksi kahvimukilla piiraat keskeltä litteiksi. Painele piiraita vielä vähän lisää sormin. Voitele piiraat kauttaaltaan kananmunalla. Levitä piiraiden keskellä oleviin kuoppiin rahkatäytettä. Paista rahkapiiraat 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Niiskuneiti pääsi auttamaan pullien litistystä :)

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Paistettu siika

ylempi siika mantelijauhoilla ja alempi ilman
Paistettu siika on todella hyvää, poikaseni herkkua. Kysyin häneltä haluaako hän kalan paistettavan suolalla ja pippurilla maustettuna vai pyörytänkö lisäksi mantelijauhoissa. Eihän lapsi muistanut varmaksi, joten paistoin siian kahdella tapaa. Kumpaisellakin tavalla kala maistuu ihanalta, mutta koko perheen suosikiksi nousi mantelijauhoiset paistetut siiat. Ne saivat pintaan mukavan rapsakkuuden ja pähkinän lempeä maku antoi kalan olla pääosassa.

Meidän perheessä siikaa syödään yleensä paistettuna tai graavattuna. Lähes säännöksi asti. Olin nimittäin tällä kertaa aikeissa kypsentää siian uunissa, mutta poikanen vaati saada paistettua siikaa. En taaskaan raaskinut seurata omaa ideaani, vaan paistelin kalat tyytyväisille syöjille. Olen valtavan onnellinen siitä(kin), että perheemme syö kalaa innokkaasti.

Eihän tämä ole oikeastaan edes resepti, oikeastaan muistiinpano itselle. Eipä tarvitse ensi kerralla miettiä, miten poikanen haluaa siikansa paistettavan ;)

Btw tuli vielä mieleeni, että siian kanssa sopi eilinen kurkuma-limekastike.

Paistettu siika

siikaa fileinä
mantelijauhoja tai -jauhetta (voi jättää pois)
suolaa ja valko- tai mustapippuria

paistamiseen:
voita

Suolaa ja pippuroi siikafileet. Pyöräytä fileet mantelijauhoissa. Paista rasvassa molemmin puolin, kunnes pinta saa kauniin värin ja kala on kypsää (kypsä kala on tasaisen valkoista). Älä paista kalaa liian kuivaksi. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla kalan paksuimmasta kohtaa auki. Nostele kyspää kalaa varovaisesti, sillä se murenee helposti.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Limelohi ja kurkuma-limekastike

tilli unohtui ;)
Lohen kanssa sopii niin sitruuna kuin limetti. Tällä kertaa halusin paistaa kalan uunissa raikkaasti limetillä maustaen.  Helppo ja kepeä ateria syntyy lähes itsestään. Kastikkeesta sorruin tekemään kermaisan, mutta makoisan.

Meidän perheessä oli viime viikolla tavallista enemmän kala-aterioita. Anoppini keitti lapsille kalakeittoa - muistaakseni hauesta ja lohesta - joka oli niin hyvää, että ehti loppua ennen kuin pääsin työmatkaltani kotiin. Minä taasen nautin aivan ihanaa kuhaa Kuopiossa. Kotona odotti herkullinen, anoppini graavaama lohi. Kyllä tuore kala graavattuna on järisyttävän hyvää. Appivanhempieni tuliaiskaloista tein sitten limelohta ja paistettua siikaa. Sikahyvää ;)

Kalan kypsennys on suhteellisen helppoa. Suurin virhe on kypsentää se yli, liian kuivaksi. Kalaan toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi makuun ja rakenteesen vaikuttava seikka on sen tuoreus. Appivanhempieni luona olen oppinut arvostamaan kalan tuoreutta yli kaiken. Saaristolaisina he pyytävät kalan itse ja valmistavat sen välittömästi tuoreena. Meillä muilla ei usein ole vastaavaa mahdollisuutta kalastaa kalojamme itse, jolloin yleensä joudumme kauppojen kalatiskien armoille. Toisinaan kaupasta ostettu kala on liian vanhaa. Kun kalan ottaa paketista esille ja se haisee eltaantuneelle, tietää saaneensa vanhentuneen kalan. Kalan kuuluu tuoksua raikkaalle. No kala haisee aina kalalle, mutta tuoreen ja vanhentuneen kalan hajuissa on selkeä ero. Kaupassa kysyn rasittavuuteen asti, milloin mikäkin kala on pyydetty. Haluan laadukasta, vastuullisesti pyydettyä, tuoretta kalaa ( WWF kalaopas). Luulen, että monella kalan karsastaminen johtuu siitä, etteivät he ole saaneet tarpeeksi tuoreista kaloista valmistettuja ruokia.


Limelohi

lohifile nahkoineen
2 limettiä (puolikas mehuksi, loput viipaleina)
kuivattua tilliä
suolaa ja valkopippuria

Laita lohifile voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Kaada puolikkaan limetin mehu lohen päälle. Ripottele päälle tilliä. Suolaa ja pippuroi file. Levittele limetin siivut lohen päälle. Paista kalaa noin 25 minuuttia 225 asteessa.


Kurkuma-limekastike 

1 rkl  voita
0,5 tl kurkumaa
2 dl   kermaa
2       keltuaista
0,5    limetin mehu
2 rkl ruohosipulia silputtuna
suolaa ja valkopippuria

Tarvittaessa ohenna kastiketta tilkalla kana- tai kalalientä.

Sulata rasva. Lisää kurkuma ja pyöräyttele sitä rasvassa. Sekoita keltuaiset kerman joukkoon. Kaada kerma rasvaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää limetin mehu. Kun kastike on saostunut, se on valmis. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Lisää ruohosipuli juuri ennen tarjoilua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...