maanantai 4. maaliskuuta 2013

Limelohi ja kurkuma-limekastike

tilli unohtui ;)
Lohen kanssa sopii niin sitruuna kuin limetti. Tällä kertaa halusin paistaa kalan uunissa raikkaasti limetillä maustaen.  Helppo ja kepeä ateria syntyy lähes itsestään. Kastikkeesta sorruin tekemään kermaisan, mutta makoisan.

Meidän perheessä oli viime viikolla tavallista enemmän kala-aterioita. Anoppini keitti lapsille kalakeittoa - muistaakseni hauesta ja lohesta - joka oli niin hyvää, että ehti loppua ennen kuin pääsin työmatkaltani kotiin. Minä taasen nautin aivan ihanaa kuhaa Kuopiossa. Kotona odotti herkullinen, anoppini graavaama lohi. Kyllä tuore kala graavattuna on järisyttävän hyvää. Appivanhempieni tuliaiskaloista tein sitten limelohta ja paistettua siikaa. Sikahyvää ;)

Kalan kypsennys on suhteellisen helppoa. Suurin virhe on kypsentää se yli, liian kuivaksi. Kalaan toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi makuun ja rakenteesen vaikuttava seikka on sen tuoreus. Appivanhempieni luona olen oppinut arvostamaan kalan tuoreutta yli kaiken. Saaristolaisina he pyytävät kalan itse ja valmistavat sen välittömästi tuoreena. Meillä muilla ei usein ole vastaavaa mahdollisuutta kalastaa kalojamme itse, jolloin yleensä joudumme kauppojen kalatiskien armoille. Toisinaan kaupasta ostettu kala on liian vanhaa. Kun kalan ottaa paketista esille ja se haisee eltaantuneelle, tietää saaneensa vanhentuneen kalan. Kalan kuuluu tuoksua raikkaalle. No kala haisee aina kalalle, mutta tuoreen ja vanhentuneen kalan hajuissa on selkeä ero. Kaupassa kysyn rasittavuuteen asti, milloin mikäkin kala on pyydetty. Haluan laadukasta, vastuullisesti pyydettyä, tuoretta kalaa ( WWF kalaopas). Luulen, että monella kalan karsastaminen johtuu siitä, etteivät he ole saaneet tarpeeksi tuoreista kaloista valmistettuja ruokia.


Limelohi

lohifile nahkoineen
2 limettiä (puolikas mehuksi, loput viipaleina)
kuivattua tilliä
suolaa ja valkopippuria

Laita lohifile voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Kaada puolikkaan limetin mehu lohen päälle. Ripottele päälle tilliä. Suolaa ja pippuroi file. Levittele limetin siivut lohen päälle. Paista kalaa noin 25 minuuttia 225 asteessa.


Kurkuma-limekastike 

1 rkl  voita
0,5 tl kurkumaa
2 dl   kermaa
2       keltuaista
0,5    limetin mehu
2 rkl ruohosipulia silputtuna
suolaa ja valkopippuria

Tarvittaessa ohenna kastiketta tilkalla kana- tai kalalientä.

Sulata rasva. Lisää kurkuma ja pyöräyttele sitä rasvassa. Sekoita keltuaiset kerman joukkoon. Kaada kerma rasvaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää limetin mehu. Kun kastike on saostunut, se on valmis. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Lisää ruohosipuli juuri ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen annos.:) Erilaiset sitrushedelmät sopivat loistavasti rasvaiselle lohelle. Jopa appelsiini sopii lohen kanssa hyvin yhteen.:)

    Meillä suuri osa kaloista pyydetään itse, varsinkin näin talviaikaan. Tuoretta kalaa on todella oppinut arvostamaan! Tänä talvena on tehnyt pahaa katsella kaupan kalatiskillä viikon vanhoja mateita, joissa on vielä nahka ja sisukset paikoillaan. Niistä on jo päälle päin nähnyt, että pilaantuminen on pitkällä. Ei tulisi mieleenkään ostaa niitä kalliiseen kilohintaan, enkä kelpuuttaisi edes ilmaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Unohdinkin mainita nuo appelsiinit :) erinomainen lisäys!

      Taisin vähän paasata tuossa yllä kalan tuoreudesta, mutta minusta se on kalan suhteen hirmuisan tärkeä ominaisuus.

      Poista
  2. Tästä reseptistä alkoi taannoin blogisi seuraaminen.. Pääsi siksi osin jopa juuri perustettuun blogiin. Kastike on tosi kiva ja sitä on tullutkin muunneltua monin tavoin. Huippublogi - keliaakikko kiittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, mitä kautta kukin on blogiini alun perin löytänyt. Kurkuma-limekastike on yksinkertainen ja toimiva resepti. Tälläistä perusreseptiä onkin helppoa ja kivaa muunnella!

      Teillä on kiva blogi, jota seurailen vastaisuudessa! Kiitos vinkistä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...