lauantai 30. maaliskuuta 2013

Juustoinen valkosipuli-selleripaistos



Meidän pääsiäisen juhlaillallinen nautittiin eilen. Ihan väärä päivä juhlalle, mutta vuorotyö rytmittää meidän perheen juhlien viettämistä välillä vähän luovasti. Illallisen kantava voima on ihana lampaanviulu. Perinteisen lampaanviulun kera jotenkin kuuluvat valkosipuliperunat. Minä en niistä kuitenkaan niinkään perusta ja suunnittelin vaihtoehdon perunalle. Valkosipuli-selleripaistos oli menestys!

Mieheni on epäluuloinen selleriä, siis juuriselleriä kohtaan, koska hän ei liiemmälti pidä varsiselleristä. Hän maistaa ohuen siivun raakaa juuriselleriä päätään pudistellen. Mahtaako tästä nyt mitään hyvää saada. Selleri ja selleri, juuri tai varsi. Yritin muistuttaa, että juuriselleri on kyllä ihan tavallisimpia keittojuureksia, mitä löytyy. Ruokapöydässä mieheni toteaa hämmästyneenä - tämähän on paljon parempaa kuin kermaiset valkosipuliperunat. Niinpä ;)

Selleripaistos on oiva lisuke lihalle, kanalle, kalalle ja kasvisruoalle. Se sopii jokseenkin kaiken sellaisen kanssa, joiden kanssa yleensä kerma- tai valkosipuliperunoita syödään. Ihana ja monikäyttöinen ja helppo lisuke! Meidän apukokki ei turhia folioita viitsinyt käyttää, jolloin paistoksen pinta pääsi hitusen tummumaan liikaa. Suosittelen, että noin 40 minuutin kohdalla paistamista tarkistaa, onko paistos saanut kauniin värin. Jos on hyvä väri, kannattaa laittaa folio paistoksen päälle estämään ylimääräistä tummumista ja kuivumista. Kaikesta huolimatta paistos oli meillä sensaatiomaisen hyvää ;)

Taidan kesällä grillailla valkosipuli-sellerinyyttejä näillä samoilla aineksilla, ehkä tuoreita yrttejä lisäten. Yrttejä voi toki tähänkin paistokseen lisätä. Yrtit kannattaa valita pääruoan mukaisesti; käyttää samoja yrttejä niin pääruoassa kuin paistoksessa. Paistokseen sopivia yrttejä ovat muun muassa persilja, lipstikka, timjami ja tilli. Aura- ja vuohenjuusto sopivat paistokseen myös.

paistamisen loppuvaiheilla, voi lisätä folion paistoksen päälle, jotta ei tummuisi ihan näin paljon ;)
Juustoinen valkosipuli-selleripaistos

600-700 g selleriä
(1              sipuli silputtuna)
3 dl           kermaa
100 g        juustoraastetta (mielellään aromikasta)
2               valkosipulia hienonnettuina
suolaa ja valkopippuria

pinnalle:
70 g juustoraastetta

Kuori selleri. Siivuta selleri ohuiksi lastuiksi. Lado sellerilastuja (ja sipulia) voideltuun vuokaan kerroksittain ripottelemalla suolaa ja valkopippuria kerrosten väliin.

Kuumenna kerma. Lisää kuumaan kermaan juustoraaste ja valkosipulisilppu. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Kaada juustokerma vuokaan sellerien päälle. Ripottele juustoraaste päälimmäiseksi.

Paista paistosta 200 asteessa noin tunnin, kunnes selleri on täysin kypsää. Kypsyyden voi tarkistaa haarukkaa paistokseen painamalla.

6 kommenttia:

  1. Meni justiin uuniin - laitoin vähän palsternakkaakiin joukkoon. Kiitos taas inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentista :)

      Toivottavasti maistui yhtä hyvin kuin meille!

      Poista
    2. oli toooosi hyvää, olen samaa mieltä miehesi kanssa!

      Poista
  2. Oi, oi kun näyttää taas hyvältä. Kokeilempa pihvien kaveriksi lauantaina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiti :)

      Saat vieläkin paremman näköistä, kun et anna paistoksen tummua ihan näin paljon ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...