torstai 21. maaliskuuta 2013

Yrttiset haukipullat, kananmuna-kermaviilikastike ja parsakaalimuusi


Voi että, miten hirmuisan hyviä haukipyöryköitä. Ihan pakko kehua! Yrteillä ja sopivilla mausteilla saa vaatimattoman oloisen kalan, kuten hauen aivan mahvaksi. Lisäksi kalapullien tekeminen on todella helppoa, eikä aikaakaan tuhraannu tolkuttomasti. Voisin väittää, että kalapullien pyöräytäminen on jopa helpompi urakka kuin lihapullien valmistus - monitoimikone hoitaa taikinan sekoituksen ja kalan hienontamisen. Homma hoituu lähes itsestään. Kannattaa kokeilla!

Tuoreet yrtit tuovat taikaa ruokaan kuin ruokaan, mutta hauen kohdalla päästään jopa ihmeellisen ihaniin makusfääreihin. Olen äidiltäni oppinut laittamaan runsaasti, siis todella reilulla kädellä yrttejä kalamurekepihveihin, joita äiti on paistellut ulkokeittiössään taivasalla. Yhtä lailla yrtit sopivat kalapulliin. Tätä haukipullareseptiä voi käyttää runkona muistakin kaloista valmistettaviin kalapullien tekoon. Pienet (nahattomat) kalafileet voi laittaa jauhaantumaan ruotojen kanssa, isommista kaloista kannattaa ainakin isoimmat ruodot fileoida pois. Kesällä pienet sekalaiset kalasaaliit voi laittaa kaikki samaan taikinaan kalapullia varten.

Paistaessa kalapullat saavat kauniin kullanruskean värin. Sisältä ne ovat valkoisia, kuten hauki kypsänä onkin. Keitettäessä kalapullat jäävät vaaleapintaisiksi. Olen luetellut joitakin ideoita kalamureketaikinan erilaisiin käyttömahdollisuuksiin reseptin lopuksi. Monitoimikone surruuttamaan ;)


Yrttiset haukipullat

700 g haukifileitä
2        kananmunaa
1        sipuli hienonnettuna
1,5 dl kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
3 rkl   sitruunan mehua
2 tl     Dijon-sinappia
1,25 tl  suolaa
1 mm cayennepippuria
0,5 dl tilliä silputtuna
0,5 dl korianteria silputtuna
2 rkl   minttua silputtuna
valkopippuria

Kuullota sipuli ja anna sen jäähtyä. Pilko haukifileet palasiksi ja jauha niitä monitoimikoneen leikkuuterällä, kunnes kala on melko tasaista massaa. Lisää loput ainekset ja anna koneen sekoittaa massa huolella. Paista pieni maistiainen ja tarkista maku.

Kaada pienelle lautaselle tilkka öljy. Kostuta käsiä öljyssä, ota taikinaa ruokalusikalla sopivasti ja pyörittele taikinasta kalapullia. Laita kalapullat voipaperille odottamaan paistamista. Paista kalapullat rasvassa kullanruskeiksi ja kypsiksi.

Vinkkejä:
  • Kalapullat voi kypsentää uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Käännä kalapullia ainakin kertaalleen paistoin aikana. 
  • Kalapullat voi keittää kypsiksi kala-, kasvis-, maito- tai kookosliemessä 6-8 minuutissa. Nostele kypsät kalapullat reikäkauhalla liemestä. Valmista keitinliemestä kastike.
  • Kalapullien sijaan taikinasta voi valmistaa kalamurekepihvejä.
  • Kalapullataikinasta saa valmistettua kalamurekkeen. Kumoa taikina voideltuun leipävuokaan ja peitä se foliolla. Paista sitä vesihauteessa 200 asteessa noin tunnin.

Kananmuna-kermaviilikastike

200 g kermaviiliä
2        kananmunaa koviksi keitettyinä
2 rkl   tilliä silputtuna
2 rkl   korianteria silputtuna
1 rkl   minttua silputtuna
1 rkl   sitruunan mehua
1 rkl   Sukrintomua (tai sokeria)
2 tl     Dijon-sinappia
mustapippuria ja suolaa

Murenna kananmunat haarukkaa käyttäen syvällä lautasella. Sekoita joukkoon loput ainekset. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarkista maku. Laita kastike jääkaappiin hetkeksi makuuntumaan.


Parsakaalimuusi

1      parsakaali
2 dl  vettä
1 rkl voita
suolaa

Paloittele parsakaalin varsi ja laita se veden kanssa kiehumaan. Irroittele parsakaalin kukinnot ja halkaise niiden paksuimmat kannat. Keitä varren palasia kaksi minuuttia. Lisää joukkoon kukinnot. Ei haittaa, vaikka ne eivät peittyisi veteen, koska ne kypsyvät myös vesihöyryssä. Keitä kannen alla noin viisi minuuttia, kunnes parsakaalit ovat kypsiä.

Valuta vesi parsakaaleista huolella (otin talteen veden kasvislientä varten). Lisää joukkoon voi ja surauta parsakaali muusiksi. Mausta suolalla.

4 kommenttia:

  1. Näitä pitää kokeilla. Minä en mielestäni ole koskaan saanut hyviä haukipullia (ei sillä että olisin kokeillutkaan), mutta minulla on vielä yksi hyvänkokoinen haukifile pakastimessa mikä pitäisi kokata pois. Voisi antaa haukipullille vielä mahdollisuuden :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Minä olen ollut ihan huippufiiliksissä näistä haukipullista.

      Ja kuten tuossa yllä sanottu, kaikki pikkuinen "roskakala" kuten särki ja sen kaverit kannattaa laittaa kalapulliin ;)

      Poista
  2. Todella hyviä reseptejä, ja näistä saa ideoita omiinkin juttuihin. =) Itse aloittelen samalla alalla, tosin en julkaise ainoastaan reseptejä vaan kaikkea muutakin karppaukseen liittyvää. Blogi on ollut pystyssä jokusen viikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Samppa :)

      Sinulla on mukava blogi, tervetuloa bloggaamaan ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...