torstai 14. maaliskuuta 2013

Juustoinen pinaatti-lohikeitto


Keitot ovat arkiruokaa parhaimmillaan. Ne ovat maukkaita ja valmistuvat melko nopeasti. Makua lohikeiton liemeen antavat kalan nahka ja kasvikset. Eniten aikaa ruoanlaitossa menee kasvisten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Hyvin kiireinen kokki oikaisee tämänkin vaiheen ja käyttää tuoreiden juuresten sijaan pari pussia pakastettuja keittovihanneksia.

Tyttöseni sanoi, että juustoinen pinaattilohikeitto on hyvää. Taas oli kokilla hyvä mieli. Tosin arvasin, että keitosta pidetään, sen verran lempeä, mutta aromikas keiton maku oli. Keskustellessamme keittolautasten ääressä, tyttönen lisäksi huomautti, ettei hänen mielestään pakastevihanneksista voi tulla yhtä hyvää. Olen näemmä hemmotellut lapseni käyttämällä pääsääntöisesti tuoreita juureksia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pakasteita saa arkiruoaan käyttää. Saa käyttää oikoteitä, jotta ruoka on valmista ajallaan, eikä ruoanlaitosta tule tuskaista puuhaa kiireisen työpäivän päälle. - Käytänhän minäkin tässä pakastepinaattia ;)

Juustoinen pinaatti-lohikeitto

300 g lohta
1,5 l   kasvis- tai kalalientä
200 g lanttua kuutioina
200 g juuriselleriä kuutioina
1        porkkana kuutioina
1        sipuli silputtuna
100 g palsternakkaa kuutioina
2        laakerinlehteä
12      maustepippuria
1        fenkoli
150 g pakastepinaattia
100 g sulatejuustoa kuutioina
suolaa

Laita kasvisliemi kiehumaan. Lisää joukkoon juureksia sitä mukaan, kun saat niitä pilkottua. Lisää keittoon laakerinlehdet ja maustepippurit. Fileoi kalasta nahka irti. Laita nahka keittoon antamaan makua. Leikkaa kala kuutioiksi ja laita takaisin jääkaappiin odottamaan. Anna keiton kiehua kannen alla 10 minuuttia. Leikkaa fenkolista kova kanta pois. Leikkaa fenkolista myös fenkolin varret ja fenkolitilli. Paloittele fenkoli pieniksi paloiksi ja lisää ne keittoon. Pilko myös fenkolin varret keittoon. Hienonna fenkolitilli ja jätä se sivuun odottamaan.

Ota kalan nahka keitosta. Sen voi nyt laittaa kompostiin. Lisää keittoon pakastepinaatti. Sekoittele keittoa välillä. Kun pinaatti on sulanut keittoon, lisää juustokuutiot ja sekoittele keittoa välillä. Kun juusto on sulanut, mausta keitto suolalla. Sekoita lopuksi kalapalaset keittoon. Keiton jatkettua kiehumista, se on valmis parissa minuutissa - kalan kypsyttyä. Ripottele fenkolitilli valmiin keiton päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...