sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hamppuhampurilaiset Lindströmin pihveillä aura- ja avokadokastikkeiden kera


Toukokuun ruokahaasteen järjestää viime kuun voittaja hyvänmaunrajalla. Aiheena on hampurilainen.  Innostuin aiheesta mm. koska olen kehitellyt leipä/sämpyläreseptejä jo jonkin aikaa. Otan haasteen vastaan hamppuhampurilaisella, jossa on Lindströmin aurainen pihvi, aura- ja avokadokastikkeet. Väliin olen laittanut em. lisäksi rucolaa, tomaattia ja punasipulia. Kyseessä on hassujen värien ja hyvien makujen liitto.

Hamppusämpylät olen kehitellyt rukiisesta leipä -reseptistä. Olen vaihtanut nesteeksi Koffin Lite -oluen, koska siitä saa leipää maltaista makua ilman valtavia hiilihydraattiannoksia. Kalliin riisiproteiinijauheen olen vaihtanut hamppuproteiiniin ja vahvistanut sen osuutta taikinassa. Halusin kehitellä uuden reseptin hassulle vihreälle hamppuproteiinille. Sämpylöistä tuli herkullisia!

 
Hamppusämpylä

1 dl   täysjyvä ruisjauhoja
1 pss  (11 g) kuivahiivaa
3,3 dl    Koffin Lite -olutta
2 rkl      rypsiöljyä
2 tl        suolaa
3 rkl      pellavasiemenrouhetta
1 dl       vehnäleseitä
2 ¼  dl   hamppuproteiinijauhetta
2 ½ dl   gluteiinia

Valuta lavuaariin kuumaa vettä. Laita oluttölkki veteen lämpenemään. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Avaa oluttölkki varovasti ja kaada se kulhoon. Lisää lämpöiseen olutliemeen öljy, suola ja pellavansiemenrouhe. Lisää taikinaan loput ainekset. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa hitusen hamppuproteiinijauhetta, jotta taikina ei tarttuisi käsiin. Anna taikinan kohota 45 minuuttia. Leivo taikinasta sämpylöitä. Litistä sämpylät leivinpaprin päällä. (Tässä kohdassa voit raakapakastaa osan sämpylöistä).  Anna kohota 20 minuuttia.

Paista sämpylät 200 asteessa n. 20 minuuttia. Sämpylöiden pohjaa napauttaessa pitäisi kuulua kumea ääni. Anna sämpylöiden jäähtyä ennen leikkaamista.



Punajuuri ja aurajuusto ovat aina olleet herkkujani. Ne sopivat upeasti yhteen. Koemaistajani; omat lapset, naapurin lapsi sekä naapurin rouva kehuivat kilvan hamppareita. Lapset antavat palautteen, ainakin meillä, melkoisen suoraan ja aidosti. Hyvässä ja pahassa. Lainasin Lindströmin pihvien reseptin rungon täältä, koska tavallisesti olen keittänyt punajuuret kokonaisina, kuorinut ne kypsinä ja raastanut ne sen jälkeen. Oli kiva kokeilla uudella tavalla.

Unohdin ottaa kuvia pelkistä pihveistä...

Lindströminpihvit

400 g naudan jauhelihaa
200 g punajuuria
1 rkl punaviinietikkaa
2 dl  vettä
1 tl  suolaa
2 tl  Sukrinia
1 dl Pofiberiä
1 sipuli silputtuna
2 kananmunaa
2 rkl kaprista 
1 dl auramurua
2 rkl tuoretta timjamia silputtuna
valkopippuria

Kuori ja raasta punajuuret. Mittaa kattilaan punajuuriraaste, etikka, Sukrin ja suola. Keitä 20 minuuttia kannen alla, kunnes punajuuriraaste pehmenee. Tarkista, että pohjalla on koko ajan tilkka vettä. Anna jäähtyä. Kaada punajuurivesiseos kulhoon, lisää joukkoon Pofiber. Anna niiden turvota kymmenen minuuttia. Silppua sipuli, freesaa se rasvassa. Lisää sipuli ja loput ainekset punajuuriseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile pihveiksi leivinpaperin päällä. Grillaa, paista pannulla tai 225-asteisessa uunissa kypsiksi.
   
Kastikkeiksi tai majoneeseiksi valitsin aura- ja avocadokastikkeet, koska ne sopivat sekä maku, että värimaailmaltaan hamppuun ja punajuureen. Avocadokastikkeen tulisuutta voi lisätä laittamalla ripaus enemmän cayennepippuria. 



Homejuustokastike

1 dl majoneesia
1 tl worcesterhire kastiketta
½ tl sinappijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
2 rkl tuoretta timjamia
¾ dl auramurua

mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta mustapippurilla. Laita makuuntumaan jääkaappiin.

Avokadokastike

2 kypsää avokadoa
1 rkl limen tai sitruunan mehua
¼ tl cayennepippuria

2 rkl tuoretta ruohosipulia
1 rkl kermaa tai ranskankermaa
mustapippuria

Halkaise ja kuori avocadot. Poista niistä siemenet. Muussaa avokadot haarukalla tasaiseksi muussiksi. Lisää loput ainekset ja mausta mustapippurilla. Laita makuuntumaan jääkaappiin.

8 kommenttia:

  1. Oi että tykkään näistä teitin leipäkokeiluista! Mahtavaa että jaksat kehitellä hiilaritietoisia leipäsiä! Tämä menee varmasti kokeiluun jahka saan tuota hamppuproteiinia käsiini..

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ahmija, tulee kiva mieli kannustuksesta! Hamppuproteiinia saa luontaistuotekaupoista.

    Mieheni, joka syö myöskin hiilihydraattitietoisesti, ei osaa elää ilman leipää. Siksipä olen leivoskellut ja kehitellyt leipäreseptejä.

    Mainittakoon, että kerran erehdyin käyttämään jotain vaniljanmakuista riisiproteiinisekoitusta leivässä. Valmis leipä haisi pahalle ja maistaessani tyttäreni kanssa ko. leipää syljimme pahanmakuisen leipäpalan pois. Mieheni sentään nielasi palan ja sanoi, että eihän tätä tarvitse syödä? Arvatenkin tämä leipä lensi kovaa vauhtia kompostoriin.

    VastaaPoista
  3. Heipä hei! Resepti kuullostaa oikein hyvälle, mutta olen miettinyt että mistähän mahtaisi saada ostettua gluteiinia? Saako Suomesta luontaistuotekaupoista vai joutuuko ulkomailta tilaamaan?

    Terkuin: Tietämätön ;)

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Gluteenia myydään luontaistuotekaupoissa. Olen itse ostanut sitä Ruohonjuuresta. Hamppusämpylät ovat erinomaisia! Reseptillä voi tietenkin leipoa myös leipää.

    VastaaPoista
  5. Voiko hamppuproteiinin vaihtaa johonkin muuhun?
    Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hamppuproteiinin voi vaihtaa muihin proteiinijauheisiin (rukiisessa leivässä käytän riisiproteiinijauhetta) taikka voit kokeilla mantelijauhetta sen tilalla. Kerrohan mitä sait aikaan :)

      Poista
  6. Tosi hyviä sämpylöitä tuli mantelijauheella :) Taikinan koostumus oli aika erilainen, mutta sämpyläksi muotoileminen sujui kosteilla käsillä. Maku oli omasta mielestä parempi kuin hampulla. Maistui enemmän ruislimpulle. Kuorikin oli ohut ja rapsakka, sisältä ihanan pehmeä. Bakeprota en uskaltanut edes kokeilla, koska siitä on niin paljon huonoja kokemuksia :D
    Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika: kiva kuulla, että onnistuit noin mainiosti! Taidan itse kokeilla samaa ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...