tiistai 7. helmikuuta 2012

Yam som o - Thaimaalainen pomelosalaatti

voi että, kun on hyvää
Söin ensimmäistä kertaa pomelosalaattia hiljattain Thaimaan matkallamme. Se oli tulista ja ah, niin ihanaa. Tilasime salaatin pomelon takia; perheemme rakastaa pomeloa, varsinkin paikan päällä, kun se on kypsää ja parhaimmillaan. Thaisalaatit ovat yleensä tulisia, mutta tulisuuden voimakkuutta pystyy itse säätämään chilin ja chilitahnan käytön määrän vähentämisellä. Meillä loivensin makua hieman, koska toivoin lasten pystyvän syömään salaattia. Lapset eivät pelkästään syöneet, vaan kehuen ottivat lisää :)  

Pomelo on iso 1-2 kg painoinen, väriltään vaaleanvihreästä keltaiseen sitrushedelmä, jossa on paksut kuoret. Makea maku muistuttaa greippiä, mutta ei ole läheskään niin kirpeä. Suomessa pomeloita löytyy nykyään isommissa ruokamarketeissa. Sellaisenaan kotomaastamme ostetussa pomelossa maku on ollut pettymys. Lieneekö syynä raakakypsytys vai mikä? Salaatissa taasen maut toimivat ja se on ihanaa!

Thaisalaateissa käytetään usein kuivattuja katkarapuja. Niitä voi löytää etnisistä ruokakaupoista pakastettuina tai jääkaapissa. Itse ostin omani Vii Voan -liikeestä Hakaniemestä jääkaappikylmänä. Kuivattuja katkarapuja tulee säilyttää jääkaapissa tiiviissä rasiassa tai purkissa, jotta niiden haju ei pääse leviämään. Jos et löydä kuivattuja katkarapuja, voit jättää ne pois annoksesta, mutta ripaus thaimakua (umami) jää uupumaan.


Thai pomelosalaatti (yam som o)
 
0,5     pomeloa
150 g katkarapuja 
0,5 dl kuivattuja katkarapuja
0,5 dl korianteria silputttuna
1        punainen chili hienonnettuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl  salottisipulia hienonnettuna
2 rkl  kookoshiutaleita 
1 rkl  maapähkinöitä

kastike:
0,5       limenmehu
1 rkl    chilitahnaa (nam prik pao)
1 rkl    sokeriton siirappi (tai palmusokeria/muuta tummaa sokeria)
0,5 rkl kalakastiketta

koristeluun:
0,5 punainen chili siivuttettuna
0,5 dl korianteria silppuna

Paahda erikseen maapähkinät ja kuivatut katkaravut kuivalla pannulla. Rouhi ne veitsellä karkeksi silpuksi. Paahda myös kookoshiutaleet. Paista sipulia ja valkosipulia rasvassa, kunnes ne saavat väriä. Laita sivuun odottamaan. Kuori pomelo, irrota lohkoista kuori ja revi hedelmäliha silpuksi.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kokoa salaatti juuri ennen tarjoilua kulhossa sekoittaen kaikki ainekset keskenään aloittaen kosteammista aineksista ja lisäämällä kuivat, paahdetut ainkekset viimeisinä ennen kastiketta. Sekoita salaatti ja kaada se tarjoilulautaselle ja koristele chilillä ja korianterilla.
 

3 kommenttia:

  1. Pandanlehtikääryleitä ja pomelosalaattia! Olisi kyllä maistunut minullekin. Talvilomalla lähden kyllä käymään tuolla Vii Voanissa. Löytyy varmasti kaikenlaista puuttuvaa ja uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ankerias Vipunen: Vii Voan on löytö itsessään! Pomelosalaatti onnistuu lähes tavallisten kauppojen tuotteilla, lukuunottamatta niitä kuivattuja katkarapuja. Pandanlehdet tosiaan antavat mukavaa aromia broileriin. Olen ihan koukussa thairuokiin. Hauska kuulla, että joku muukin nauttii niistä :)

      Poista
  2. Sawadikaa ;) Kiitos ohjeesta! Söimme tätä muutama vuosi sitten Blue Elefant -ravintolassa Bangkokissa ja toissa jouluna sävelletty versio siitä oli joupöydässämme täällä Hua Hinissä. Tämä resepti vaikuttaa samanlaiselta ja joten nyt on sitten ohjekin, minkä mukaan hankimme tarvikkeet ja kohta alkaa valmistus. Hyvän joulun toivotuksin, Huahinin suomalainen 3 kk vuodessa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...