perjantai 23. maaliskuuta 2012

Rapukeitto ja kuituinen sämpylä

ihan hävyttömän hyvää!
Lapset olivat minulle vihaisia, kun he eivät saaneet rapukeittoa samana päivänä kuin keitin rapuliemen. Oli kuulemma epäreilua antaa kodin tuoksua ravuille, eikä kuitenkaan tarjota keittoa. Onneksi vihoittelu unohtui, kun seuraavana päivänä keitin rapukeiton. Ruokapöydässä oli tavanomaista hiljaisempaa, kun koko perhe keskittyi nauttimaan huikean maukasta keittoa :)

Kuten jo rapuliemen reseptin kohdalla mainitsin, liemen teko on helppoa, mutta aikaavievää. Keiton keittäminen on myös helppoa, kun liemi on valmiina. Liemen valmistamisesta poiketen, sen saa nopeasti pöytään. Voin suositella tätä keittoa myös juhlavampiinkin tilaisuuksiin alkuruoaksi.

Sämpylät ovat taas kokeilevan keittiöni tuotoksia. Ne ovat maukkaita, mutta rakenne on hieman raskas. Pidän sämpylöistä ja niiden yksi jippo on psylliumin melko runsas määrä. Jatkanen niiden edelleenkehittelyä, mutta maistuvat hyvin jo näinkin. 

Rapukeitto
4:lle

1 l      rapulientä
2 dl    valkoviiniä
2 rkl   konjakkia
2 dl    kermaa
2        kananmunan keltuaista
3 rkl  tomaattipyreetä
1-2 rkl rapuvoita
ripaus cayennepippuria
tarvittaessa suolaa
n. 110 g ravunpyrstöjä (tai kuorittuja katkarapuja)

koristeeksi:
2 rkl tilliä silputtuna
2 rkl persiljaa silputtuna tai timjamia

Kaada kattilaan rapuliemi, valkoviini, konjakki, tomaattipyree, rapuvoi ja cayennepippuri. Anna liemen kiehua 5-10 minuuttia. Sekoita kerma ja keltuaiset keskenään. Lisää keltuaiskerma ohuena nauhana koko ajan vahvasti vispaten keiton joukkoon. Anna keiton samalla kuumentua uudelleen. Kun keitto on alkamassa kiehua uudelleen, siirrä kattila liedeltä syrjään. Tarkista maku. Lisää ravut suoraan lautasille. Kaada keittoa rapujen päälle. Koristele annokset tilli-persiljasilpulla.



Kuituiset sämpylät

2,25 dl mantelijauhetta
0,75 dl  psylliumia eli ratamonsiemenen kuorijauhe
1 dl      Fibrexiä eli sokerijuurikaskuituhiutale
0,5 dl   vehnäleseitä
2 tl       leivinjauhetta
1 tl       soodaa
0,5 tl    suolaa
200 g   tuorejuustoa tai 2 dl jogurttia
2          kananmunaa
0,5 dl   voita sulattettuna
0,5 dl   kermaa

pinnalle:
seesaminsiemeniä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa tuorejuusto, voi, kerma ja kananmunat tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon kuivat ainekset. Anna taikinan kiinteytyä 5-10 minuuttia. Pyörittele taikinasta palloja, jotka taputtelet pellin päällä matalammiksi. Ripottele pinnalle siemenet. Paista sämpylöitä 200 asteisessa uunissa 16-18 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Uskaltaisinpa joskus ostaa rapuja... mutta tuo perkaaminen pelottaa, mitä jos en osaa, mitä jos teen sen väärin? Ikinä en ole mitään äyriäisiä käsitellyt, joten edes perusteet eivät ole hallussa. Mutta ehkä jonakin päivänä rohkaistun pakastealtaan äärellä! :)

    Rapukeiton jätän siis hautumaan mielen perukoille, mutta noita sämpylöitä kokeilen ehdottomasti! Näyttävät meheviltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni: uskaltaudu ihmeessä kokeilemaan pakasterapuja - jos tykkäät katkaravuista tykkäänet myös ravuista. Pakasteravut eivät myöskään ole törkeän kalliita kuten elävät ravut/tuoreet keitetyt ravut. Rapujen kuoriminen ei ole ollenkaan konstikasta.

      Rapulientä varten ronskit otteet:
      1. väännä käsin pää irti - viskaa sellaisenaan 5-litran kattilaan
      2. väännä käsin ravun sakset kokonaan irti ravuista - samaan kattilaan
      3. tavallista pientä keittiöveistä apuna käyttäen napsauttele panssarikuoren sisäpinnasta poikittaiset jänteet poikki - kaiva käsin pyrstöliha, vedä selkäpuolelta lihasuikale irti (ota talteen purkkiin), poista suoli (kompostoriin) ja laita pystöliha samaan purkkiin lihasuikaleen kera -> purkki jääkaappiin odottamaan keiton keittämistä

      Eli helppoa kuin naps, naps vaan :)

      Voin laittaa kuvasarjaa elokuussa, kun saa ostettua tuoreita rapuja. Siis siitä miten valmistetaan ja miten nautitaan simppelisti. Kun vietetään rapujuhlia, rapuja kuoritaan edellä mainitulla tyylillä, muutoin paitsi sakset irroitetaan joka niveleltä erikseen, leikataan rapuveitsellä saksien kärkiin reikä ja imeskellään jokainen pikkuinen varsi erikseen. Ei sekään ole konstikasta. Usein rapujuhlissa on joku, joka on aikaisemmin kokeillut rapujen syöntiä, eikä pahastu lainkaan demonstroidessaan muille tätä taitoa ;) Ja jos kaikki ovat noviiseja, onkin hauska harjoitella ja funtsia yhdessä ravunsyönnin ihmeelisyyttä.

      Sämpylät ovat kyllä meheviä :)

      Poista
  2. Paljonko on 0,75 g psylliymia? Meillä ei ole noin pientä vaakaa...
    Hyppysellinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi: No hupsista - eihän minullakaan ole niin tarkkaa vaakaa, että alle grammoja keittiössä mittaisin. Enkä edes tarvitse sellaista.

      Ts. tekstissä oli virhe. Po. 0,75 dl psylliumia. Olen korjannut sen nyt reseptiin. Kiitos tuhannesti, kun huomasit ja kerroit virheestä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...