perjantai 16. maaliskuuta 2012

Perinteiset jauhemaksapihvit ruskistetun sipulin kera


Maksa on ruokalaji, joka perinteisesti jakaa mielipiteet täysin kahteen äärilaitaan. Joko sitä rakastetaan tai vihataan. No, ehkä pientä liioittelua, mutta lähes kaikilla on varma mielipide maksan mausta. Minä olen aina pitänyt maksan mausta. En tiedä miksi, mutta ruokamielikuva maksasta saa minut sateen jälkeiseen metsään, vielä vähän ennen auringon säteitä. Alkukantainen, mutta aito maku.

Teen maksaruokia yleensä, kun mieheni sattuu olemaan työmatkoilla. Tämä siitä syystä, etteivät lapset omaksuisi mieheni inhoa maksaa kohtaan. Ikävä kyllä poikanen on saanut vihiä isänsä makumieltymyksettömyydestä maksaan, eikä erityisesti intoile maksaruokapäivinä. Onneksi poikanen syö ruokansa, vaikka nyrpisteleekin naamaansa ja kertoo, ettei maksa ole hänen herkkuaan. Tyttöseni sen sijaan nauttii maksasta ja ottaa runsaasti makeutettua puolukkasurvosta sen kanssa.

Jauhemaksapihvien päälle kokoan itse ison keon ruskistettua sipulia. Se on ihanaa! Makeutettu puolukkasurvos on jauhemaksapihvien perinteinen lisuke. Myös etikkaiset säilykkeet sopivat erinomaisesti; suolakurkut, etikkapunajuuret ja etikkasuppilovahverot.  Sanoinhan, että metsä kuuluu maksan kanssa asiaan ;) Lisäksi perinteisesti jauhemaksapihvien kanssa tarjotaan muusia. Minä tarjoan kukkis- (esim. gratinoitu, tuorejuustoinen, kermainen, yrttinen piparjuuri), kaali- tai sellerimuusia.


Perinteiset jauhemaksapihvit

350 g jauhettua maksaa
350 g hienoksi raastettuja juureksia; porkkanaa, selleriä, lanttua, palsternakkaa ja/tai punajuurta
1        sipuli silputtuna tai raastettuna
1        kananmuna
0,5 rkl kuivattua lipstikkaa tai 0,5 dl tuoretta lipstikkaa silppuna
1 tl     meiramia
1 tl     maustepippuria
1 tl     suolaa

Sekoita isossa kulhossa jauhemaksaan kaikki ainekset. Paista aluksi pieni nokare tarkistaaksesi jauhemaksataikinan mausteet. Paista tämän jälkeen taikinasta lettupannulla pihvejä. Lusikoi taikinaa pannulle ja tasoita sen pintaa hieman. Älä paista liian kuumalla lämmöllä, jottei pihvien pinta pala. Käännä pihvejä varovaisesti, kun kypsyminen on selvästi näkyvissä raa'alla puollella. Maksapihvit ovat melkoisen tummia pinnaltaan. Voit laittaa valmiit pihvit vuoassa 150 asteiseen uuniin, jotta ne pysyvät lämpiminä tarjoiluun saakka. Mikäli pihvit joutuvat odottamaan paistoaikaa pidempään, laita niiden päälle folio.
tässä vielä liemi mukana
Ruskistetut sipulit

2      sipulia renkaiksi siivutettuina
1 rkl oliiviöljyä
1 dl  lihalientä tai 1 dl vettä ja 1 tl lihaliemijauhetta

Paahda sipulirenkaita kuumennetusssa öljyssä. Sekoittele niitä koko ajan ja anna niiden tummua reilusti. Varo kuitenkin polttamasta niitä. Kun sipulit ovat saaneet kauniin värin, lisää lihaliemi. Anna sipulirenkaiden hautua ilman kantta kunnes neste on lähes haihtunut.

valmista on :)

4 kommenttia:

  1. Slurp, täällä vesi herahti kielelle maksapihveistäsi lukevalle! ;) Enpä ole pitkään aikaan muistanutkaan jauhemaksapihvejä, kokomaksapihvejä on kyllä tehty. Kiitos kun muistutit, kotiin päästyä pitää tehdä.

    Meillä muuten mies ei pidä maksalaatikosta ja sitä minä söin aikoinaan lasten kanssa miehen ollessa työmatkalla. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh, en ole ainoa maksanystävä. Hassua huomata, että meillä naisilla tuntuu olevan samanlaisia kikkoja perheelle haasteellisten ruokien suhteen ;)

      Poista
  2. Ai teilläkin oli maksapäivä tänään, hauskaa. Meillä taas mies pitää maksasta, mutta lapset eivät niinkään, joten esikoisen yökyläilypäivänä oli hyvä päivä tehdä maksaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksan laittaminen on selkeästi taktikoitava sopivalle päivälle :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...