torstai 22. maaliskuuta 2012

Rapuvoi ja rapuliemi

oranssia rapuvoita
Kun keitin rapulientä, lapset kiehnäsivät keittiössä tuon tuosta. - Iii-hana tuoksu, äiti! Koska saadaan maistaa? Meillä lapset rakastavat rapuja ja pelkkä kuorien keittely sai heidät haltioihinsa. Eipä keitos kummoiselta näytä, mutta tuoksu on upea.

Aikomukseni oli keittää seljankaa. Havaitsin tarvitsevani rapuvoita, joten päädyin ensin keittämään ravunkuorista rapuvoita ja -lientä. Nyt ei ole minkään sortin rapukausi, mutta tähän keitokseen sopivat niin pakasterapujen kuoret kuin elokuussa tuoreista ravuista kaikki perkuujätteet lukuunottamatta rapujen suolta. Homma on erittäin helppo, mutta vaatii kohtuullista ennakointia. Koko touhuun menee kahdesta kolmeen päivään aikaa. Työtä on vähän, mutta odottelua melkoisesti enemmän.

Rapuvoita käytetään keittoihin parista teelusikallisesta pariin ruokalusikalliseen. Loppu voi kannattaa pakastaa. Rapuliemestä saa keiton tai pari kastikepohjaa. Mikäli niitä ei tee heti, kannattaa lieminkin pakastaa käyttöä odottamaan. Rapuvoi on kauniin oranssia, mutta rapuliemi on hieman samean väristä. Liemestä saa kauniimpaa lisäämällä siihen hieman tomaattipyreetä.

tästä lähdetään ensin kuullottamaan - hurjan näköistä!
Rapuvoi ja -liemi

1 pkt (16-22 kpl) rapuja
250 g voita paloina 
15 cm purjoa paloina
1         porkkana karkeina paloina
1         sipuli lohkoina
1         laakerinlehti
1 l       vettä

Päivä 1:
Ota pakasteravut sulamaan jääkaappiin vuorokautta ennen kuin aloitat rapuliemen keittämisen. Jos taas käytät rapujuhlien kuoria ja päitä, laita ne ruokailun jälkeen kattilassa jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän keittämistä.

Päivä 2:
Valuta, kuori ja perkaa pakasteravut. Poista vain pyrstölihan suoli ja ota ravunpyrstöliha talteen jääkaappiin. Kumoa kaikki kuoret ja päät isoon 5-litran kattilaan. Rapujuhlien jäljiltä voit jatkaa tästä.

Murskaa kuoria karkeasti perunasurvimella tai viinipullon pohjalla, jotta liemi saisi mahdollisimman hyvin makua kuorista. Lisää kattilaan voi, purjo, porkkana, sipuli ja laakerinlehti. Kuullottele kattilan aineksia koko ajan käännellen hetken aikaa, kunnes voi on sulanut. Lisää joukkoon vesi. Ravunkuorien tulisi olla lähes veden peitossa. Keitä lientä 1 tunti. Siivilöi liemi toiseen astiaan (esim. 2-litran kattilaan) ja anna sen jäähtyä täysin. Laita liemiastia jääkaappiin yön yli, kunnes rapuvoi on hyytynyt liemen pinnalle.

Päivä 3:
Kerää reikäkauhalla rapuliemen pinnalta rapuvoi talteen omaan rasiaan. Säilytä rapuvoita jääkaapissa. Käytä rapuvoita maustamaan keittoja. Rapuliemestä voi tehdä keittoja tai kastikkeita.

4 kommenttia:

  1. Kokkailua parhaimillaan, ihanaa! Sait mut innostumaan kokeilemaan tätä rapusotkua :) mitä herkkua voi sitten ravun lihasta tehdä että lapset maistelee, onko vinkkejä?

    T: Natalia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Natalia!

      Nyt on Hävikistä herkuksi -viikko, jolloin kannustetaan kaikkia herkuttelemaan jääkaapin jämillä, heittämättä mitään käyttökelpoista pois. Rapuliemen keittopuuhat ovatkin, kaikessa sekamelskaisuudessaan juuri asian ytimessä. Hullua, mutta palkitsevaa puuhaa - saadaan kuorista viimeisetkin ihanat maut talteen.

      Meillä lapset rakastavat rapuja sellaisenaan leivän kanssa syötynä. Olen tehnyt ravuista maukasta keittoa http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/03/rapukeitto-ja-kuituinen-sampyla.html ja täyttänyt avocadoja ravuilla http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/08/ravunpyrstoilla-taytetyt-avokadot.html

      Rapuja voi käyttää kermaisen pastakastikkeeseen, lisäät ravut kastikkeeseen ihan lopuksi, jotta ne eivät sitkistyisi. Isommat lapset pitävät myös rapusalaatista, joko sellaisesta majoneesipohjaisesta tai salaatti-tomaatti-kovaksi keitetty kananmuna-kevätsipuli/tilli-paprika-rapu -salaatista. Ravuista voi myös paistaa rapupihvejä, jotka miedonmakuisina maistuvat varmasti lapsille.

      Poista
  2. Kiitos näistä! Täällä viikolla tutustutaan sitten rapuihin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...