maanantai 29. huhtikuuta 2013

Pakettikalaa kuumassa tuhkassa ja kermaviilikastike kalalle

maustettu siika valmis paketoitavaksi

Aivan hurmaavan maukas ja mehevä siika hautuu kypsäksi nuotion kuumassa tuhkassa. Poltimme valtavan määrän oksia, koska mökkitontiltamme oli kaadettu muutama iso puu. Paistoimme iltapäivällä hiilloksessa makkaroita ja äkkäsin, että voisimme hyödyntää nuotiomme tuhkaa, joka pysyy kuumana todella pitkään. Siiat maustettuina pakettiin ja paketit haudattiin kuumaan tuhkaan.

Herkuttelimme viikonloppuna runsaalla kalasaaliillamme. Paistoimme siikaa pannulla, savustimme ja graavasimme niitä. Siika on mahdottoman hyvä kala. Kun söimme pakettikalaa, totesimme yksissä tuumin, että hiillokseen haudatut kalat olivat mehukkaita ja mielettömän herkullisia. Kun seuraavan kerran teemme nuotion (ensi keväänä?), haudutamme ehdottomasti pakettikalaa tuhkassa.
Niin hyvää se oli.

Kermaviilikastike maistuu pakettikalan, mutta myös paistetun tai savustetun kalan kanssa. Natoni, mieheni sisar ilokseni kehui kastiketta. Kirjoitin reseptin muistiin hänelle ja itselleni - saahan sitä muutkin käyttää :)

pakettikalat kaivettu tuhkasta ylös

Kalan maustaminen ja paketointi hyvissä ajoin, pari tuntia ennen kalapakettien hautaamista tuhkaan, toimii samalla tavalla kuin savustettavan kalan maustaminen: kala imee suolaa ja mausteiden makua. Karkeaa merisuolaa kannattaa ripotella suhteellisen reippaasti, jotta kala suolaantuu riittävästi. Jos olet savustanut kaloja, olet ehkä joskus laittanut kalat heti suolauksen jälkeen kypsymään. Tällöin kalat jäävät tylsän suolattomiksi, vaikkakin savun maku kalassa muutoin olisikin kohdallaan. Pakettikalalla on sama maustumishidaste ;)

tässä vielä mausteet siistimättä

Pakettikalaa kuumassa tuhkassa

2       siikaa tai muuta kalaa
1,5-2 sitruunaa siivuina
6       oksaa tilliä
6       nokaretta voita
karkeaa merisuolaa ja mustapippuria

Huuhtele peratut kalat ja kuivaa ne talouspaperiin. Nosta kumpikin kala omalle isolle palalle voipaperia. Mausta kalat molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Rouhi pippuria ja ripottele suolaa myös kalan vatsaan. Täytä kalat sitruunan viipaleilla, tillinvarsilla ja voinokareilla. Asettele loput sitruunat ja tillit kalojen molemmin puolin. Kääri voipaperin tiukasti kalojen ympärille.

Kääri kalojen ympärille tiukasti yksitellen neljä kerrosta kasteltuja sanomalehden aukeamia. Kääri lopuksi neljä kuivaa sanomalehden aukeamaa yksitellen kalojen ympärille. Anna kalojen maustua kaksi tuntia kylmässä.

Kaiva nuotion kuumaan tuhkaan noin 15 cm syvyinen monttu, johon laitat kalat pienellä välimatkalla toisiinsa. Peitä kalat kuumalla tuhkalla. Anna kalojen hautua kypsiksi puolitoista tuntia.

Kermaviilikastike kalalle

2 dl    kermaviiliä
2        kovaksi keitettyä kananmunaa
0,5     suolakurkkua hienoksi silputtuna
0,5 dl tilliä hienonnettuna
1 tl     Dijon-sinappia
1 tl     sitruunamehua (tarkista maku - kaipaatko hieman lisää?)
suolaa ja mustapippuria

Hienonna haarukalla kananmunat karkeaksi rouheeksi. Lisää loput ainekset joukkoon. Tarkista maku. Kumoa tarjoilukulhoon ja anna makujen tasaantua jääkaapissa puoli tuntia.

paketoidut kalat menossa ensin jääkaappiin makuuntumaan

6 kommenttia:

  1. Mmm,tuo oli varmaan hurjan hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, oli todella hyvää! Siika on mahtava kala ja paketissa haudutettuna sen menestys oli meidän perheessä niin valtava, että mieheni jaksoi kehua kalaa moneen otteeseen :)

      Poista
  2. Slurps, :) Näyttä hyvältä, täytyy testata mökillä tms.. Kun saa mahdollisuuden tehdä nuotiolla ruokaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökillähän mekin pihaa siivoilimme. Hyvää nuotiota kannattaa käytää myös ruoanlaittoon ;)

      Poista
  3. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa grillata siikaa hiilillä. Tuli oikein hyvää! Tätäkin pitää joskus yrittää kokeilla (kun on se nuotio :D ). Mitä luulet, voisiko tehdä grillissä hiilien tuhkassa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih - hiilillä grillattu siika! Varmasti siikahyvää.

      En ole varma, kuinka kauan grillin hiilituhka pitää lämpöään. Jos reilua lämpöä riittää yli tunnin, kannattaa kokeilla. Ainahan kalan voi tarvittaessa loppukypsentää pannulla ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...