maanantai 8. huhtikuuta 2013

Salsa-broilerirullat ja kanaliemi


Tomaattisissa broilerirullissa on tällä kertaa jippo. Kun ostaa broileria luiden kera, saa roippeista vaivattomasti kanaliemen. Nämä broilerirullat voi valmistaa vieläkin helpommin valmiista broilerifileistä. Jää vain kanaliemiainekset saamatta. Halusin opettaa tyttöselle, miten luun saa helposti viilleltyä pois. Nahkahan lähtee melkein vetämällä. Ei haittaa vaikka luihin jää vähän lihaa, se antaa lisää makua kanaliemeen. Toki kokonaisesta kanasta tai broilerista voi kanaliemen keittää, tässä vain idea, että näistä ylijäämistä saa myös ihanan liemen.

Broilerirullia ei kannata ylikypsentää. Jos omaa lihalämpömittarin, sitä kannattaa käyttää. Muutoin kannattaa seurata rullien kypsymistä leikkaamalla niitä auki keskeltä. Jos liha on valkoista, se on kypsää, jos se punertaa, se on vielä raakaa.

Tyttöseni ideoi ihan itse broilerirullien täytteen. Mielestäni hän onnistui erinomaisesti. Lisukkeena meillä tarjottiin uunijuureksia.

Kanaliemi on monikäyttöinen. Sitä voi käyttää keittoihin ja kastikkeisiin. Sen voi jäähtyneenä pakastaa. Sitä voi maustaa mielensä ja käyttötarkoituksen mukaan, alla oleva resepti on ihan perusliemen ohje. Maustamiseen voi käyttää muun muassa valkosipulia, rakuunaa, lipstikkaa, timjamia, chiliä jauheena tai tuoreena, korianteria jauheena tai tuoreena, tuoretta inkivääriä, sitruunaruohoa, kurkumaa, curryjauhetta ja paprikajauhetta.

Salsa-broilerirullat

4 broilerin rintaleikettä
suolaa ja mustapippuria

salsa:
3      tomaattia hienonnettuina
1 dl  basilikaa silppuna
1 dl  timjamia silppuna
1      valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Hienonna ja silppua salsan ainekset ja kippaa ne kulhoon. Kaada oliiviöljyä päälle, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja laita sivuun odottamaan.

Levitä työskentelyalueellesi voi- tai leivinpaperi. Revi broilereista nahka ja leikkaa broilereista luut pois. Laita nahka ja luut talteen kanalientä varten.

Hakkaa lihanuijalla broilereista ohuet leikkeet kelmujen välissä. Mausta fileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Laita reilu ruokalusikallinen salsaa fileiden leveämmälle puolelle. Pyöritä fileet rullalle ja sulje ne hammastikuilla. Paista broilerirulliin pannulla vähän väriä. Lado rullat pieneen uunivuokaan.

Paista rullia 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes broilerin sisälämpötila on 75 astetta tai tarkista kypsyys halkaisemalla yksi rullista.

Poista rullista tikut.  Voit siivuttaa rullat valmiiksi tai tarjota ne kokonaisina. Aseta rullat tarjolle lopun salsan kera.


Kanaliemi

broilerin (lihaisat) luut ja nahka
pala selleriä kuutioina
iso porkkana lohkoina
pala palsternakkaa paloiteltuna
1 sipuli lohkoina
nippu persiljaa tai sen varsia
1 laakerinlehti
10 maustepippuria

Huuhtele luut ja nahka kylmällä vedellä. Kaada luut ja nahka kahden litran kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että brolerin roippeet peittyvät. Laita kattila liedelle kiehumaan. Lusikoi pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää joukkoon juurekset, sipuli, persilja laakerinlehti ja maustepippuri. Lisää tarvittaessa kylmää vettä, jotta kaikki ainekset ovat veden peitossa. Keitä lientä tunti.

Siivilöi liemi talteen. Lientä voi keittää kokoon, mikäli pakastat sen. Riivi luista liha talteen (ei sitä ole paljoa), voit käyttää lihoja esimerkiksi salaatissa, munakkaassa, kastikkeessa tai keitossa. Heitä luut roskiin ja loput roippeet voit kumota kompostoriin.  

2 kommenttia:

  1. Terve. Oletko löytänyt vh-ohjeen Naan leipään?

    T. HL:n demarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro HL:läiset!

      En ole, mutta voisit kokeilla pitsataikinaa eli se löytyy tästä. Taikinaa ei tarvitse pitää kylmässä ja muutenkin voi soveltaen oikoa ;)

      Kerrothan, mikäli teette kokeilun, miten onnistuitte.

      ps. Ihanaa, että meillä on näin ihqui ystäviä <3

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...