perjantai 19. huhtikuuta 2013

Tomaattia ja munakoisotahnaa



Munakoisotahna on levite, dippi ja täyte vaikkapa suolaisiin kääretorttuihin. Se on mahdottoman hyvää ja jälleen kerran - erinomaisen helppoa valmistaa. Munakoisotahna on oiva herkku buffetpöytiin.

Munakoisotahna on herkullista ja hyvin monikäyttöistä. Sitä voi käyttää monelaisissa cocktailpaloissa tomaatti-munakoisotahna yhdistelmän lisäksi. Se maistuu  muun muassa vuohenjuustosiivujen kera, täytetyssä voileivässä, leipien ja näkkäreiden päällysteenä sellaisenaan sekä paprikan, anjoviksen tai oliivien kera. Reseptissä mainitsen yrtteinä timjamin ja persiljan, mutta niiden sijaan voi käyttää ruohosipulia, basilikaa tai korianteria - ihan sen mukaan, mitä tahnan kanssa tarjotaan ja mistä itse pitää ;)

Reseptini annos on isohko - noin puoli litraa, joten puolikas annos riittää, mikäli ruokailijoita ei ole isoa joukkoa tai kaikenlaista tarjottavaa on muutenkin paljon. Minä vain tykkään tehdä "tehokkaasti", kun uuniin mahtuu helposti kaksi munakoisoa. Munakoisot voi paahtaa kypsiksi myös grillaten, aina välillä käännellen. Tyttöseni sanoi, että tämä tahnahan on kuin guacamolea. No, ei ihan, mutta onhan rakenne samanlainen ja maku lempeä.

Innostuin munakoisotahnasta Twin Food -blogia lukiessani. Selailin muitakin reseptejä, mutta ne olivat pääsääntöisesti baba ghanoush -reseptejä, joka sisältää tahinia. Minä taasen Twin Foodin innostaman halusin tehdä raikaampaa tahnaa. Ei minulla ole yhtään baba ghanoushia tai tahinia (jotka ovat herkkua) vastaan, tällä kertaa idea oli vain toinen.


Munakoisotahna

2      munakoisoa
2      sipulia puolitettuina, muttei kuorittuina
2      valkosipulinkynttä
2 rkl ranskankermaa tai oliiviöljyä
2 rkl timjamia tai persiljaa silputtuna
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Paahda kokonaisia munakoisoja ja sipuleita 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes ne ovat kypsiä. Käännä munakoisoja pari kertaa paistamisen aikana. Viillä kuumiin munakoisoihin pitkittäissuunnassa pitkä viilto ja käännä koiso viilto alassuin, jotta neste voi valua pois. Anna kasvisten jäähtyä pellillä.

Kuori munakoisot ja sipulit. Jos munakoisot vaikuttavat vielä kosteilta, valuta niitä hetki siivilässä. Kumoa tehosekoittimeen munakoiso, sipuli, valkosipuli, ranskankerma, timjami ja sitruunamehu. Surauttele niistä tasainen tahna. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Cocktailpalat tomaatista ja munakoisotahnasta

kirsikkatomaatteja
munakoisotahnaa
timjamisilppua
mustapippuria

Puolita tomaatit, lusikoi tahnaa päälle, ripottele päälle timjamia ja mustapippuria.

kevät tekee tuloaa :)

4 kommenttia:

  1. Ihana kevääntulokuva!
    Mmm,rakastan munakoisotahnoja.Täällä niitä saa joka kaupasta mutta kaikkein paras on kyllä se itse tehty:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Kevät on oikeastaan vähän pidemmällä kuin kuvasta voisi olettaa, koska lumi on jo suurelta osin sulanut. Kuvan kyllä otin eilen.Omenapuun alta löytyy aina meidän pihan ensimmäiset kukat, lumikellot. Olin ottamassa kuvia niistä muista kukista, jotka saivat kasvaa ilman lumipeittoa, kun huomasin tämän lumen keskeltä kurkottavan kukkasen. Se oli niin urhea ja suloinen likaisen lumen keskellä.

      Itsetehty ruoka on pääsääntöisesti parasta :)

      Poista
  2. Vaikuttaa tosi herkulliselta ja yksinkertaiselta tahnalta. Meillä käytetään munakoisoa tooosi vähän. Oikeastaan ainoastaan laatikkoruoissa ja kesällä satunaisesti grillattuna. Tätä voisi kokeilla myös tortillojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirppu! Juu, hyvää ja helppoa - kuten melkein aina minun resepteissä ;)

      Hyvä idea käyttää tortillojen kanssa! Pitääpi kokeilla, meillä kun syödään meksikolaista ruokaa melko usein.

      Munakoisoista suosittelen kokeilemaan herkkuani ja suuren suosin saanutta parmesaanimunakoisoa, joka sopii erinomaisesti grillatun ruoan kasvislisukkeeksi. Namskis!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...