sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Majoneesi ja sitruuna-tillimajoneesi



Majoneesi on yllättävän helppoa ja nopeaa valmistaa. Itse tehty majoneesi ei sisällä turhia lisäaineita ja se on raikkaan tuoretta. Majoneesia voi käyttää sellaisenaan tai siihen voi sekoitella mieleisiään makuaineita. Minä valmistin kalalle sitruuna-tillimajoneesin, jonka maku yllätti iloisesti perheeni lisäksi appivanhempani. Kaikki pitivät siitä!

Majoneesin tekemisen tärkeimmät säännöt ovat: huoneenlämpöiset ainekset ja öljyn lisääminen erityisen hiljakseen. Minulla on kokemusta myös öljyn lisäämisestä ronskein ottein ja siitä seuranneesta majoneesin juoksettumisesta, näin siis kokkailuni alkutaipaleella, jolloin opettelein omin neuvoin ruoanlaittoa, aikaa ennen internettiä.

Kesäisen raikas sitruuna-tillimajoneesi sopii erinomaisesti kalan ja kasvisten kanssa. Ajattelin seuraavaksi kokeilla sitä grillatun fenkolin kera. Olen grillannut fenkolia aikaisemmin folion sisällä, mutta tällä kertaa testaan fenkolilohkojen suoraa grillausta - fenkoli on meidän perheen herkkua.


Majoneesi

2         keltuaista (tai 1 kokonainen kananmuna sauvasekoittajaa käyttäessäsi)
2 dl     rypsiöljyä tai muuta miedon makuista kasvisöljyä (ei oliiviöljyä)
1 rkl    valkoviinietikkaa tai 1,5 rkl sitruunan mehua
2 tl      Dijon-sinappia
suolaa ja valkopippuria

Käsin tai koneella vispaten:
Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Mittaa kulhoon kaikki muut ainekset öljyä lukuunottamatta. Vispaa ainekset kevyesti sekaisin. Aloita öljyn lisääminen kastikkeeseen teelusikalta valuttaen tippa kerrallaan, koko ajan vispaten. Vähitellen, kun kastike alkaa saostua, voit alkaa lisäämään öljyä ohuena nauhana. Älä lisää öljyä liian paljon kerrallaan, ettei kastike juoksetu. Kun öljy on lisätty, tarkista maku ja lisää mausteita tai etikkaa tarvittaessa. Laita valmis majoneesi jääkaappiin viilentymään, jolloin sen maku asettuu kohdilleen. Tarjoa kylmänä.

Sauvasekoittajalla pikamajoneesi:
Mittaa kaikki ainekset korkeaan sekoituskulhoon. Surauta majoneesi valmiiksi pumppaamalla sauvasekoittajaa kevyesti ylös-alas. Tarkista maku.

VINKKI:
Jos majoneesi juoksettuu, lisää joukkoon 1-2 rkl kuumaa vettä ja sekoita majoneesi tasaiseksi. Jos tämä ei auta, kaada puhtaaseen kulhoon keltuainen ja lisää sen joukkoon juoksettunut seos ohuena nauhana koko ajan vispaten.





Sitruuna-tillimajoneesi

1,5 dl majoneesia
0,5     sitruunan kuoriraaste
0,5 dl tilliä hienonnettuna
1 rkl   sitruunan mehua
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia.



4 kommenttia:

  1. Tätä täytyisi kokeilla :) Onko sinulla tietoa kauanko tuo itsetehty majoneesi säilyy hyvänä jääkaapissa? Olen perheen ainoa majoneesin syöjä, joten ihan kerralla en saa kaikkea menemään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisissa majoneesiohjeissa olen nähnyt, että tämä kahden keltuaisen annos on noin kuudelle hengelle sopiva (majoneesia tulee reilu 3 dl). Sinun kannattaa varmasti tehdä vain yhden keltuaisen majoneesi, jolloin annos ei tule liian suureksi ja ehdit käyttää sen. Itse tehty majoneesi säilyy jääkaapissa varman tiedon mukaan kolme päivää, mutta jostain olen lukenut, että saattaisi säilyä jopa viikon.

      Chez Jasu on blogissaan uppopaistanut majoneesipalleroita - sitähän voisi kokeilla mahdollisesti ylijäävään majoon ;) Itse olen vasta suunnitellut kokeilevani, mutta kokemusta ei ole.

      Poista
    2. Kiitos tiedoista :) Kokeilen pienemmällä annoksella ja syön sitten koko viikon kanamuna- ja kalaruokia, niihin kun tulee eniten majoneesia käytettyä :)Tuota linkkaamaasi sivua ei muuten enää ole, mutta äkkiseltään majoneesipallerot ei kauheesti houkuta ;)

      Poista
    3. Eipä kestä. Ei se mahdottoman iso annos ole yhdellä kananmunalla ;)

      Äh - jotain meni pieleen siinä linkissä. Tässä kuitenkin selkokielellä edellä mainitsemani linkki: http://chezjasu.blogspot.fi/2013/06/uppopaistettu-majoneesi-ja.html

      Ymmärsin Chez Jasulta, että uppopaistettujen majoneesipalleroiden koostumus on kiinteähkö, ehkä juustoinen?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...