perjantai 28. kesäkuuta 2013

Paistetut silakat etikkaliemessäYlijääneistä paistetuista silakoista saa hurmaavan hyviä marinoimalla ne etikkaliemessä. Paistetut silakat etikkaliemessä on perinteinen herkku, jonka voi varta vasten valmistaa vaikka noutopöydän tai brunssin antimiksi. Nämä silakat sopivat niin leivän, salaatin kuin lämpimien kasvisten kera tarjolle. Maku on niin muikean hyvää, nuoleskelen vieläkin tyytyväisenä huuliani. Etikkaisuutta ei kannata pelätä, sillä se ei mielestäni ole lainkaan liian donminoiva.

Se mikä tulee huomioida silakoita valmistaessa, on yön yli menevä marinointiaika. Silakat paistetaan ja laitetaan marinoitumaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Usein tämä tietenkin helpottaa kiireisen kokin elämää, onhan jo yksi osa kokonaisuutta valmistettu päivää aikaisemmin ja voidaan nostaa juhlapäivänä suoraan tarjolle. Jos taas tekee etikkaliemen ylijääneille silakoille, lientä kannattaa valmistaa vain puolet reseptin ohjeesta, kuten minä tein. Lientä kannattaa varautua keittämään hieman lisää, mikäli silakat eivät kaikki peity liemeen. Liemi itsessään on kirpakka, mutta yhdessä silakan ja ihanien punasipulien kanssa makuyhdistelmä on jälleen suomalaista huippua! Miten minulla onkin mielikuva, että Ruotsin hovissakin paistetut silakat etikkaliemessä olisi suurta herkkua?


Paistetut silakat etikkaliemessä

1 kg   kokonaisia silakoita
1,5 dl manteli-, ruis- tai tattarijauhoja
1,5 tl  suolaa
1 tl     kuivattua tilliä
vähän valkopippuria

marinadi:
7 dl  vettä
2 dl  väkiviinaetikkaa
1 dl  erytritolia tai 0,75 sokeria
4      laakerinlehteä
16    maustepippuria kevyesti murskattuina
2      punasipulia renkaiksi siivutettuna

Perkaa kalat, huuhtele ja valuta ne hyvin. Sekoita jauhot, suola, tilli ja valkopippuri syvällä lautasella. Kääntele kalat jauhoissa ja laita ne pinoon toiselle lautaselle tai leivinpaperin päälle. Anna paneerauksen kuivahtaa 5-10 minuuttia. Paista silakat reippaassa määrässä rasvaa, matalalla lämpötilalla molemmin puolin kullanruskeiksi.

Laita kalat laakeaan kulhoon jäähtymään. Sekoita kattilassa marinadin ainekset, myös sipuli. Kiehauta liemi ja varmista, että sokeri on sulanut. Anna liemen jäähtyä. Kaada jäähtynyt liemi kalojen päälle. Laita kansi tai kelmu kulhon päälle ja nosta se jääkaappiin maustumaan. Silakat ovat valmiita tarjottavaksi seuraavana päivänä.


kun käyttää leivittämiseen mantelijauhoja mantelijauheen sijaan, liemeen ei irtoa näin paljon murua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...