Punasipulipiiraat ovat makeansuolaisia ihanuuksia, joita on ilo tarjota niin perheelle kuin vieraillekin. Ne ovat illanistujaisten suosikkeja ja sopivat pikkujouluhippoihin ja uudenvuoden pikkusuolaisiksi. Me nautiskelimme niitä eilisissä vaalivalvojaisissa.
Piiraat ovat siitä monipuolisia, että ne sopivat todella moneen ruokavalioon: gluteenittomaan (vaihtamalla ruisjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen), hiilihydraattitietoiseen, kasvisruokavalioon ja ihan taviksille. Vähän tuunaamalla piiraista saa vegaaneja vaihtamalla mm. rasvan kasviperäiseen margariiniin, maitorahkan pehmeään tofuun tai kaurakermaan ja vuohenjuuston vegaaniin tuorejuustoon.
Olen jouluihminen ja aloitan joulusta haaveilun ajoissa. En pysty hillitsemään itseäni, kun näen kaupoissa aikakausilehtien jouluruokien erikoispainoksia. Nautin kauniista jouluisista kuvista ja luen moneen kertaan reseptit läpi. Löydän monta ihanaa reseptiä, jotka unohdan heti seuraavaa lehteä lukiessani. Tänä vuonna olen aloittanut kirjoittaa muistiin ne reseptit, joita haluan kokeilla. Ruutuvihkoon kirjoitan lähteen, reseptin nimen ja sivunumeron/sijainnin. Olen melkoinen jouluruokahöperö!
Punasipulipiiraiden ohjeen löysin Kotilieden Jouluelämää 2/23.10.2012 numerosta. Olen muokannut reseptiä erityisesti taikinan osalta. Lopputulokseen olen mielettömän tyytyväinen! Minun ruis-rahkavoitaikinaa kannattaa käyttää muidenkin suolaisten piiraiden pohjiin. Pohjataikina on nimittäin paras taikinapohjani koko hiilihydraattitietoisen elämäni aikana. Se maistuu erinomaiselta, se on helppo leivottava ja pysyy kypsänä koossa, kuten kuuluukin. Suosittelen kokeilemaan!
Ruis-rahkavoitaikina voi käyttää perinteisen rahkavoitaikinan tapaan ja sen voi pakastaa. Aion itse tehdä useita taikinalevyjä pakkaseen, josta niitä on helppo ja nopea ottaa käyttöön.
Ruis-rahkavoitakina
125 g voita
1,5 dl mantelijauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
125 g (0,5 prk) maitorahkaa
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää voi nyppimällä jauhoihin. Sekoita joukkoon rahka. Kun taikina on kunnolla vaivattu sekaisin, muovaa taikinasta pötkylä. Laita taikinapötkö pitkittäin kelmun päälle, taita taikinan päälle kelmua siten, että taitteeseen jää muutama sentti tyhjää tilaa. Painele taikinaa kelmun päältä noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Taittele kelmun reunat taikinan päälle. Laita taikinalevy jääkaappiin kovettumaan tunniksi. Taikinan voi myös pakastaa tässä vaiheessa.
käytä timjaminoksia, jolloin on helpompi poimia pois ;) |
6 punasipulia kuorittuina ja halkaistuina
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeritonta siirappia (tai 1 rkl sokeria)
0,5 dl punaviinietikkaa tai balsamicoa
150 g vuohenjuustoa
nippu timjamia
koristeluun:
1-2 rkl timjamia riivittynä
Kuumenna öljy ja siirappi pannulla. Paista sipuleita miedolla lämmöllä leikkuupinta alaspäin noin viisi minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Vähennä vielä vähän lämpöä ja lisää pannulle etikka ja timjamin oksat. Peitä pannu kannella ja kypsennä sipuleita 5-8 minuuttia. Nosta pannu pois levyltä ja ripottele sipulien pinnalle mustapippuria ja suolaa. Anna niiden jäähtyä.
Ota taikinalevy jääkaapista. Levitä yksi lisäleveys kelmua työpöydälle, avaa taikinalevy kelmusta, nosta taikina pois kelmusta ja levitä taikinan ympärillä olleesta kelmusta puolet työpöydällä olevan kelmun kanssa vierekkäin, vähän päällekkäin. Laita taikina kelmujen keskelle. Käytä ylijäänyttä kelmua taikinan päällä ja kauli taikinaa kelmujen välissä ohueksi levyksi. Jaa taikinalevy 12 osaan.
Painele taikinapalat 12 muffinipohjaan ja niiden reunoille. Laita jokaisen taikinapohjan päälle siivu/nokare vuohenjuustoa. Poista sipuleista timjamioksat. Nostele sipulit varovaisesti kauhaa apuna käyttäen juuston päälle. Kaavi pannulle jäänyt tahmea liemi ja jaa se sipulien päälle. Paista piirasia noin 12 minuuttia 225 asteessa uuni keskiosassa.
ihania! |
Voi ihanuus!
VastaaPoista- Näitä on pakko kokeilla hetimiten :)
Kokeile ihmeessä - ihastut aivan varmasti ;)
PoistaNäitähän on ehdottomasti kokeiltava! Etenkin tuo taikinapohja vaikuttaa oikein käyttökelpoiselta :)
VastaaPoistaTaikinapohja on todella kelpo! Leivon kaiketi suppispiirakkaa tänään tai huomenna tällä reseptillä :)
PoistaKerrothan, tykkäsitkö!
Onpa söpöt pikku piiraat ja täytekin kuulostaa ihanalta.Olen syönyt punasipulihilloketta ja tuo varmaan hieman muistuttaa sitä.Namskis!
VastaaPoistaKiitos Yaelian!
PoistaJuu, tämä täyte maistuu melko paljon punasipulihillokkeelta. Se sopii vuohenjuuston kanssa ihanasti!
Näyttääpä hyvältä :) Mietin, että toimisikohan tuo taikinapohja pizzapohjana...?
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaVoihan sitä kokeilla pizzaan. Saattaa olla vähän raskaan tuntuinen, joten kannattaa tehdä melko ohut lätty. Luultavasti. Kerro, jos kokeilit!
Mitenköhän tuo taikina mahtaisi toimia sellaisissa kinkkupasteijoissa? Että käyttäisi hieman lehti- / voitaikinan tyyppisesti? Tietysti yksi vaihtoehtohan on täyttää tuo piiras vaan erilailla, mutta kiinnostaisi mahtaisiko tuosta taikinasta saada sellaisia "taskuja" :)
VastaaPoistaEn ole vielä kokeillut, mutta leipoutuivat samaan tapaan perinteisen rahkavoitaikinan tapaan. Uskon, että tämä taikina taipuu pasteijoiksi. Suurin ero taikinalla on se, ettei se ole lehtevää.
PoistaJuu no se lehtevyyden puuttuminen ei haittaa yhtään :) Täytyypä siis kokeilla, kiitos ohjeesta!
Poista:)
PoistaSanon, että ommmm! Launtaina on tiedossa ensimmäiset pikkujoulu-henkiset illanistujaiset, minne voisin kyllä laitella näitä.
VastaaPoistaKiva, että löytyy sopiva tilaisuus herkkujen leipomiseen! Näissä on se hyvä, että voit valmistella kaiken etukäteen. Taikina jääkaappiin (jopa valmiiksi vuokiin paineltuina ja kelmulla päällystettynä) ja kypsät sipulit samoin. Helppo paistaa piiraat aamupäivällä valmiiksi ;)
PoistaOnpa herkullisen kuuloisia piiraita. Olen itse tehnyt vähän samantapaisia, mutta kuitenkin erilaisia ja nekin oli hyviä, mutta nämä taitaa olla vielä herkullisempia.
VastaaPoistaKiitos Meku! Kyllä kaikki sipulipiiraat makoisia ovat ;)
PoistaNämä olivat aivan mahdottoman hyviä!! Kivasti menivät Hallowen pippaloissa glögin kanssa. Ja oikesstaan kylämäna vieläkin parempia kun maut ovat tasaantuneet
VastaaPoistaKiva kuulla Tiiti!
PoistaMinäkin tykkäsin kylminä niistä todella paljon, ehkä vuohenjuuston maku tuli silloin enemmän esiin.
Hei!
VastaaPoistaAivan mahtavaa, kiitos rusinakakun muunnoksesta!Tämä kun on ollut ehdoton joulun ajan leivonnainen meillä. Kakku näyttää myös kuvassa tosi hyvältä.
Hyvää joulunodotusta!
Lämpimin ajatuksin
Joulun makua kotiin :D
Ihanaa, että leipomuksestani on iloa teille! Toivottavasti maistuu sopivasti omalle.
PoistaKiitos vielä sinulle reseptistä. Olen niin iloinen, kun kakku onnistui erinomaisesti :)
Jos et vielä ole tutustunut psylliumiin, sen kanssa saat taikaa aikaiseksi. Se on loistotuote! Sen avulla saa mm. mantelilettuja, mantelipannaria, järisyttävän hyvää siemennäkkäriä. (Voit mantelijauhojen sijaan käyttää mm. kookosjauhoja).
Olisiko sinulla jotain muuta täyte ehdotusta? :) Sipuli ei meidän perheessä oikein uppoa, joten haluaisin kokeilla näitä, mutta miten voisin täyttää ne? :) Entäs paistoaika?
VastaaPoistaHmm... täytteenä voi käyttää mitä hyvänsä, mistä itse ja perhe pitää.
PoistaEsimerkiksi:
artisokansydän + vuohenjuusto
esikypsennetty parsa paloiteltuna + vuohenjuusto + mustapippuria + suolaa
halkaistu kirsikkatomaatti + kinkkua silputtuna + fetaa murskattuna
paprikaa + salamia silputtuna + sulatejuustoa
savukalaa + tuorejuustoa + tilliä
pannulla paahdettuja sieniä + kermaa + juustoraastetta + mustapippuria + suolaa
paistettua jauhelihaa + paprikaa + tuorejuustoa + juustoraastetta + mustapippuria + suolaa (+ tacomaustetta )
Paistoaika noin 12 minuuttia 225 asteessa.
KIITOS kattavasta vastauksesta! Nämä ovatkin heti seuraavaksi kokeilussa! :P
VastaaPoistaEi kestä kiittää. Minusta on auvoisan ihanaa, kun minulta kysytään reseptistä jotain tai muuten kommentoidaan. Silloin tietää, että joku näitä myös lueskelee ;)
PoistaKokeiltava on! Houkuttelee niin... ja hiukka eri täytteilläkin meinaan kokeilla :)
VastaaPoistaTäytteitä voikin ihan fiiliksen mukaan vaihdella. Kiva, että houkuttaa puuhastelemaan keittiössä!
Poista