kaksi ihanaa: puolukkahilloa ja liha-kaalilaatikkoa |
Jos tuoreita sieniä ei ole saatavilla, kuivatut sienet käyvät oivasti. Ne pitää ensin liottaa vedessä puoli tuntia, puristaa ylimääräinen vesi pois, silputa kevyesti (ellei ole rouhinut ennen liotusta) ja kuullottaa rasvassa.
Usein kaalilaatikoissa jauheliha paistetaan pannulla kypsäksi ennen laatikon ainesten yhdistelyä. Näin voi tehdä tälläkin reseptillä. Selaillessani Hillka Uusivirran toimittamaa Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjaa (1982), reseptissä sekoitettiin aineksia kypsentömättömään jauhelihaan. Kokeilin tätä tapaa ja se toimi erinomaisesti. Kirjassa muistutetaan myös siitä, että kaalilaatikon maku vain paranee uudelleen lämmittäessä. Tämänkin allekirjoitan.
Liha-kaalilaatikkkoa suppilovahveroilla
1,5 kg kaalinkerä hienoksi silputtuna, kanta poistettuna
vettä
1 tl suolaa
täyte:
500 g jauhelihaa
5 dl suppilovahveroita karkeasti hienonnettuna
tai pari pientä kourallista (n. 25 g) kuivattuja sieniä liotettuna ja vähän hienonnettuna
2 sipulia hienonnettuna
1 dl kermaa
1 rkl Pofiberiä (tai korppujauhoja)
2 rkl kuivattua lipstikkaa tai 1 dl tuoretta lipstikkasilppua
2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl suolaa
päälle:
75 g voita kuutioina
1,5 dl kaalin kuumaa keitinlientä
Laita kaalisilppu viiden litran kattilaan. Lisää vettä sen verran, että kaali juuri peittyy ja lisää suola joukkoon. Keitä kaalia 15 minuuttia. Valuta keitinliemi kaalista, mutta muista ottaa sitä talteen vähintään 1,5 dl.
Sekoita Pofiber kermaan ja jätä se turpoamaan.
Paahda suppilovahveroita pannulla, kunnes neste on haihtunut niistä. Lisää pannulle rasvaa ja sipulisilppu. Kuullottele niitä pari minuuttia. Sekoita Pofiberkerma, sipulisienet, lipstikka, maustepippuri ja suola huolella jauhelihaan. Sekoita lopuksi 3/4 kaalisilpusta jauhelihan joukkoon. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Tasoittele pinta ja levitä päälle loppu kaalisilppu. Ripottele laatikon pinnalle voinokareet ja kaada sen päälle 1,5 dl keitinlientä.
Paista kaalilaatikkoa 180 asteessa ensin tunnin. Lisää laatikon päälle leivinpaperi tai folio estämään liikaa tummumista. Jatka paistamista vielä 1,5-2 tuntia.
Tarjoa makeutetun puolukan tai puolukkahillon kera.
Kaalilaatikko on niiiin hyvää! Mielenkiintoista että käytät kaalilaatikossa kuitua, minun ei ole koskaan tullut laitettua korppujauhoa (tai muuta)
VastaaPoistaSinulle on haaste blogissani, yritin lähettää siitä kommenttia moneen kertaan, mutta se ei näköjään onnistunut.
Itse asiassa en ole käyttänyt korppujauhoja tai Pofiberiä kaalilaatikoissani, mutta yllä mainitsemassani Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjassa oli sitä käytetty, joten päätin kokeilla. Ei ollenkaan pöllömpää. Toimi siis nimenomaan tämän paistamattoman jauhelihan kaverina.
PoistaJa ihan samaa mieltä kanssasi kaalilaatikon herkullisuudesta. Nam!
Tai tulihan se, unohdin vaan mihin sen kirjoitin, sori :)
VastaaPoistaSain kyllä, en vain ehtinyt kiittää blogissasi siitä.
PoistaHauska sinällään, että ajattelit minua, koska itse olin juuri kirjoittelemassa huomiseksi omaa listaani ;)