keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Vuohenjuusto-nokkoscappuccino


Vuohenjuusto-nokkoscappuccino on herkullinen vaahtokeitto, joka on erinomainen alkuruoka kesällä. Nokkonen on lähiruokaa parhaimmillaan. Keiton voi tehdä lähes valmiiksi jo edellisenä päivänä - vain vuohenjuusto lisätään kuumennettavaan keittoon suolan ja pippurin lisäksi. Maitovaahto tulee tehdä juuri ennen tarjoilua. Maitovaahto ei kestä odottamista, kuten kuvasta näkee ;)

Tein keiton harjoitteluna juhannusta varten, jotta silloin minun ei tarvitse miettiä ainesten määriä ja sopivaa makuyhdistelmää. Maistelimme tyttöseni ja Kuopion Tsubun kanssa keittoa ja tosi hyväksi havaitsimme, tyttöjen sanoja lainatakseni. Voimme jopa suositella vuohenjuusto-nokkoscappuccinoa.

Tänä juhannusaattona meidän illallisella nautitaan alkuun kupilliset vuohenjuusto-nokkoscappuccinoa. Pääruokana tarjoamme grillatua sisäfilettä, sienikastiketta, mozzarella-tomaattisalaattia, feta- tai halloumijuustosalaattia raakamarinoidun punasipulin kera, marinoituja porkkanoita ja uusia perunoita. Jälkiruoaksi teen mansikkaisen Britakakun, luultavasti. Tosin ruokalista sattaa joustavasti muuttua tästä hieman. Juhannuksen perinteisen kala-aterian herkuttelemme jo juhlallisella lounaalla keskikesän juhlan alkuun.

Keitto sinällään on helppo valmistaa. Hieman puuhastelua tulee nokkosten keräämisestä ja sen esikäsittelystä. Kävin eilen keräämässä nokkoset harjoituskeittoa ja juhannusta varten. Juhannuksen nokkoset laitoin pakkaseen ryöppäämisen jälkeen. Otan sitten torstaina pakkasesta ja keitän keiton valmiiksi. Viimeistelen keiton perjantaina ennen ruokailua. Näin keräät nokkosia.

matkalla kuppeihin
Vuohenjuusto-nokkoscappuccino
4:lle

runsas 1 dl ryöpättyä ja puristettua nokkosta (reilu 1 l  tuoretta nokkosta) tai 150 g pakastepinaattia
150 g vuohenjuustoa (kuoretonta)
1        sipuli hienonnettuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5 l   kasvis-, kana- tai lihalientä
3 dl    kermaa
1 dl    valkoviiniä
0,5 dl lipstikkaa tai persiljaa
suolaa ja valkopippuria tai mustapippuria

päälle:
2 dl rasvatonta maitoa

Nokkosen käsittely:
Huuhtele nokkoset huolella pesualtaassa tai isossa vadissa. Ryöppää niitä 3-5 minuuttia runsaassa vedessä. Kaada nokkoset siivilään (älä heitä ryöppäysvettä pois*) ja huuhdo niitä kylmällä vedellä hetki. Purista nokkosista ylimääräinen vesi pois. Voit pakastaa nokkosen tässä vaiheessa tai silputa sen ja valmistaa siitä ruokaa.

Kuullota sipulia kattilassa ja lisää joukkoon valkosipuli. Lisää kattilaan kasvisliemi, kerma,  ryöpätty nokkonen, lipstikka ja valkoviini. Keitä viisi minuuttia. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittajalla. (Voit tehdä tähän asti valmiiksi aikaisemmin). Murustele vuohenjuusto keittoon. Kun keitto on uudelleen kiehahtanut ja juusto on sulanut, mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna maito toisessa kattilassa koko ajan vispilällä vispaten, kunnes se on täyteläistä vaahtoa. Annostele keitto kuppeihin ja nostele lusikalla maitovaahto annosten päälle. Tarjoa heti.

Vinkki:
Keitto on suhteellisen juoksevaa ja sopii kupista tarjottavaksi. Jos haluat siitä hieman tuhdimman, sekoita kerman joukkoon kolme keltuaista, lisää munakerma kovasti vispaten kuullotettujen sipulien ja valkosipulien joukkoon. Jatka vispaamista ja jatka reseptin mukaan lisäämällä kasvisliemi, ryöpätty nokkonen, lipstikka ja valkoviini. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittajalla. (Voit tehdä tähän asti valmiiksi aikaisemmin). Murustele vuohenjuusto keittoon. Kun keitto on uudelleen kiehahtanut ja juusto on sulanut, mausta suolalla ja pippurilla. Tee maitovaahto edellä olevan ohjeen mukaan. Tästä riittää kolmelle ruokailijalle lautasellinen keittoa.

*Ryöppäysveden voit käyttää kasviesi tai hiustesi hyvinvointiin: suihkuttamalla sitä kasveihin pötiäiset ja muut kirput saavat kyytiä sisäkasveilla ja puutarhassa, tunkion parannusaineena ja hiuksia hoitavana huuhteluvetenä. Nämä tiedot lainattu Hortoilublogista.

8 kommenttia:

  1. Tuoksu tuli ihan tänne saakka, voin lähes kuvitella maun, hyvä ohje :) oikein mukavaa juhannuksen aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu :)

      Oikein ihanaa juhannusta myös sinulle!

      Poista
  2. Näyttää ja kuulostaa pehmeän herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pata! Minusta maut osuivat sopivasti kohdalleen :)

      Ihanaa juhannusta myös sinulle!

      Poista
  3. Voin ihan kuvitella että tuo on ihanan makuista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, ihanaa oli :) Kasvaako sinun lähelläni nokkosta.

      Hyvää juhannusta sinne teille etelään,

      Poista
  4. Mä niin maistan jo tän maun suussani, nam !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milma :)

      Ei muuta kuin nokkospuskien kimppuun ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...