perjantai 2. elokuuta 2013

Kaalivuoka eli kaalinamia Hiidenuhman tapaan


Kaalivuokaa haudutetaan pitkään ja se karamellisoituu ihanasti – täysin ilman makeutusta. Loistava kaaliruoka, joka saa makua salviasta ja valkosipulista. Kulinaarimurulan Jaana on hehkuttanut viime aikoina kaalia ja sen ihanuutta – ja syystä! Kaali on herkullista raakana ja kypsennettynä. Jaana postasi toissapäivänä Sikke Sumarin kaalinamin reseptin. Onneksi, koska en olisi muuten löytänyt tätä herkkua.

Ruokaa suunnitellessani mietin kaalin kaveriksi sopivaa yrttiä – yrtitkin kukoistavat kasvulaatikoissaan terassilla ja niitä kannattaa käyttää ruoanlaitossa runsain määrin. Päädyin salviaan, koska aioin tarjota maksapihvejä kaalivuoan kanssa. Salvia sopii kummakin kanssa; kaalin ja maksan. Salvian voi halutessaan vaihtaa mieleiseensä yrttiin, mutta niitä voi laittaa ruokaan hieman reilummin. Salvialla on vahva aromi ja siksi käytän sitä hieman varovaisemmin kuin miedompia yrttejä.

Itse otin kaalivuoan uunista tunnin paistamisen jälkeen. Paistos oli kypsää ja oikein hyvää. Kirjasin reseptiin kuitenkin pidemmän paistoajan – kuten liha-kaalilaatikko suppilovahveroilla -reseptissä – koska kaaliruoan pitkä hauduttaminen ja uudelleen lämmittäminen vain parantavat sen makua. Pidemmällä paistoajalla paistos tarvitsee suojata foliolla, ettei sen pinta pääse tummumaan liikaa. Lisäksi pitää varmistaa, ettei paistos pääse kuivahtamaan lisäämällä tarvittaessa tilkka kasvis- tai lihalientä.

Pofiber tai korppujauhot eivät ole välttämättömiä kaalivuoassa. Ne voi jättää pois ja ruoasta tulee silti ihanaa. Toisaalta niillä saa kivan, rapsakan pinnan paistokseen.

tein kaalivuoan pikkuiseen vuokaan, koska käytin vain puoli kiloa kaalia

Kaalivuoka
4:lle

1 kg   kaalia (yksi iso kaalinpää tai kaksi pientä)
2        kesäsipulia varret ja valkoinen osa erikseen silputtuina
3–4    valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5 dl salviaa silputtuna (tai 1 dl timjamia, lipstikkaa tai persiljaa)
1 tl     Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria

pinnalle:
Pofiberiä (tai korppujauhoja)
voita nokareina

tarvittaessa lisätään:
1 dl kasvis- tai lihalientä

Lohko kaali neljään osaan, leikkaa kova kanta pois. Silppua kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuullota sipulia pannulla pieni hetki. Lisää kaalia vähitellen joukkoon. Kun kaikki kaali on pannulla, lisää valkosipuli ja salvia. Sekoittele kaalia ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kaalia matalalla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes se alkaa saada hieman väriä. Sekoita joukkoon sinappi.

Kaada kaali voideltuun uunivuokaan. Tasoittele pinta, ripottele päälle Pofiberiä ja lopuksi voinokareet. Paista kaalivuokaa 180 asteessa tunti. Laita vuoan päälle folio ja jatka paistamista vielä puoli tuntia. Tarkista välillä, ettei paistos pääse kuivumaan. Lisää tarvittaessa kasvis- tai lihalientä.




4 kommenttia:

  1. Kaali on minunkin suurta herkkua.niiden paras aika täällä on keväällä,mutta kyllä nytkin löytyy ihan kivasti kaalia:-) Nyt kyllä alkoi tehdä mieli kaalia,just tällaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaali on parasta! Tosin, lapseni sanovat minulle aina, että sinähän tykkäät kaikesta ;)

      Vaikka toivonkin kesän vielä jatkuvan pitkään, syksyn satokausi on myös ihanaa aikaa. Nyt Suomessa on ihanaa kaalia ja vieläpä tosi halvalla. Minusta on hauska kuulla miten eri aikaan – teillä siellä etelässä paljon aikaisemmin – kasvisten paras satokausi on täällä ja siellä.

      Poista

  2. Ihania ruokaohjeita sinulla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...